Proiect de lege. Intrarea sau șederea ilegală pe teritoriul României a anumitor persoane nu se va mai pedepsi
Ministerul Justiției a inițiat un proiect de lege care ar putea produce o schimbare majoră în sistemul de acordare a azilului în România și la trecerea ilegală a graniței.
Astfel, potrivit articolului unic al acestui act care vizează modificarea articolului 11 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, nu se pedepsesc faptele de intrare sau şedere ilegală pe teritoriul României, comise de persoanele ”cărora li s-a acordat o formă de protecţie”.
Mai exact, în cazul infracțiunilor de intrare în țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, procurorul, ”atunci când apreciază că fapta care face obiectul urmăririi penale este comisă în legătură cu motivele invocate în cererea de protecție, poate dispune suspendarea urmăririi penale până la soluționarea definitivă a cererii de acordare a unei forme de protecție față de inculpat”.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, instanța, atunci când apreciază că fapta care face obiectul judecății este comisă în legătură cu motivele invocate în cererea de protecție, poate dispune suspendarea judecății până la soluționarea
definitivă a cererii de acordare a unei forme de protecție.
În expunerea de motive se araă că reglementarea națională urmează și liniile Convenției O.N.U. privind statutul refugiaților, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951, la care România a aderat prin Legea nr. 46/1991, art. 31 din Convenție reglementând faptul că „statele contractante nu vor aplica sancțiuni penale, pe motivul intrării sau șederii lor ilegale, refugiaților care, sosind direct din teritoriul unde viața sau libertatea lor erau amenințate în sensul prevăzut de art. 1, intră sau se găsesc pe teritoriul lor fără autorizație, sub rezerva prezentării lor fără întârziere la autorități pentru a le expune motivele, recunoscute ca valabile, ale intrării sau prezentei lor ilegale".
Acest proiect de lege se află acum în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne.