Ponta, despre intentia suspendarii lui Basescu: Un presedinte nu mai poate fi iresponsabil

Ponta

Victor Ponta a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", referitor la intentia de suspendare din functie a presedintelui, ca este "un semnal foarte clar" si, daca seful statului nu-l receptioneaza, USL nu va ezita sa introduca o actiune de suspendare.
 

Intrebat despre intentia USL de a-l suspenda pe Traian Basescu din functia de presedinte, Ponta a precizat ca aceasta este legata de declaratia sefului statului, pe care o considera "inadmisibila", despre inghetarea pensiilor si salariilor bugetarilor, indiferent de decizia Curtii Constitutionale.

"Un presedinte al Romaniei nu are voie sa faca o astfel de declaratie", a sustinut Victor Ponta.

Raspunzand unei intrebari, presedintele PSD a precizat ca s-a dorit sa se dea "un semnal ca un presedinte al Romaniei nu mai poate fi iresponsabil".

"Un semnal foarte clar si, daca domnul Basescu nu-l intelege si nu-l receptioneaza, nu vom ezita absolut deloc sa introducem o actiune de suspendare a domniei sale. Un presedinte nu are voie sa spuna ce-i vine lui la gura sau prin cap in acel moment. Este o dovada de iresponsabilitate. Un presedinte al Romaniei, cand face o declaratie publica, trebuie sa inteleaga care e mesajul. Daca el transmite populatiei: dom'le, Curtea Constitutionala sau instantele spun ceva, eu nu le respect, ce va intelege orice cetatean? Ca nici el nu trebuie sa respecte nicio decizie a instantei. Asta inseamna un stat anarchic. Nu poti sa fii presedinte daca esti iresponsabil", a mentionat Victor Ponta.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Basescu joaca un circ ieftin cu unicameralul si uninominalul
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

El a mai spus ca existenta banilor pentru majorarea salariilor si a pensiilor reprezinta o problema de optiune politica.

"Daca ai bani pentru PNDI-ul doamnei Udrea nu ai bani pentru pensii. In 2012 sunt pusi 0,2% din PIB, in jur de 270 milioane de euro, pentru acest program si se doreste cresterea acestei sume", a explicat Ponta. Presedintii PSD, PNL si PC au anuntat, miercuri, intr-o declaratie de presa, ca, in urma declaratiilor sefului statului referitoare la inghetarea pensiilor si a salariilor, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni un raport in care sa fie evaluata posibilitatea declansarii procedurilor de suspendare.

"Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi. Aceste pozitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase deoarece intaresc mesajul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania. (...) Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constuie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", se arata in declaratia comuna de presa semnata de Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cine pleaca din PSD daca va fi exclus Geoana. Ponta:
Cine pleaca din PSD daca va fi exclus Geoana. Ponta: "Nici nu stiu daca pierdem cu adevarat ceva"

Odata cu Mircea Geoana, din PSD ar putea pleca parlamentari si lideri de organizatii. Unii dintre ei si-au anuntat deja intentia de a parasi partidul, daca fostul presedinte va fi exclus.

Victor Ponta: Basescu joaca un circ ieftin cu unicameralul si uninominalul
Victor Ponta: Basescu joaca un circ ieftin cu unicameralul si uninominalul

Presedintele PSD, Victor Ponta, sustine ca Traian Basescu face "un circ ieftin" cu Parlamentul unicameral si votul uninominal, deoarece "declaratiile sunt contrazise de realitate".

Ce le spune Ponta jurnalistilor interesati de cazul Geoana:
Ce le spune Ponta jurnalistilor interesati de cazul Geoana: "Haideti la PSD, la circoteca"

Prezent la conferinta de presa a USL, liderul PSD Victor Ponta a refuzat sa faca prea multe comentarii despre "cazul Geoana". El i-a invitat pe jurnalistii interesati de acest subiect sa se duca la PSD, la "circoteca".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.