USL a decis sa inceapa procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu
Liderii PSD, PNL si PC au discutat, luni, la sedinta conducerii Uniunii Social Democrate, un raport al juristilor PSD referitor la inceperea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
"Important este ca aceasta procedura, odata inceputa, sa fie dusa la capat" - a declarat Victor Ponta, dupa sedinta USL in care s-a decis declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
La randul lui, liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca acest demers al USL "nu e un moft, nu e o inventie de agenda". El a adaugat ca este constient de faptul ca "este o lume in care politicienii i-au obisnuit pe toti cu demersuri care sa insemne altceva".
"Convingerea noastra foarte ferma e ca in Romania s-a petrecut in afara Constitutiei un proces de grava erodare a statului de drept, de substituire a institutiilor acestui stat de drept si, practic, vointa si actiunea politica s-au concentrat in mod neconstitutional in mana unui singur om", a declarat Crin Antonescu, citat de Mediafax.
Antonescu a mai spus ca PSD, PNL si PC urmeaza sa desemneze reprezentanti proprii intr-o comisie comuna a USL care sa redacteze cererea de suspendare care va fi trimisa Parlamentului. El a precizat ca, probabil dupa o saptamana, aceasta cerere de suspendare va fi discutata de grupurile parlamentare ale opozitiei, iar, daca aceasta va fi asumata, se va initia procedura prevazuta de Constitutie.De asemenea, Crin Antonescu a declarat ca USL doreste sa initieze "o larga dezbatere publica" in legatura cu procedura de suspendare, pentru a constitui "un larg curent public".
Pe de alta parte, viceliderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, inaintea sedintei conducerii USL, ca opozitia nu are voturile necesare suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, dar spera la o "presiune" a populatiei asupra parlamentarilor puterii.
Nicolaescu a mai afirmat ca nu problema voturilor din Parlament pentru suspendarea din functie a presedintelui Basescu este esentiala, ci semnalul dat prin eventuala declansare a procedurii de suspendare. El a spus ca opozitia asteapta "o presiune" din partea populatiei asupra parlamentarilor puterii in ceea ce priveste votul la eventuala procedura de suspendare in Parlament.
Intrebat ce i se poate reprosa presedintelui pentru a fi initiata procedura de suspendare, care implica grave incalcari ale Constitutiei, Nicolaescu a raspuns: "Totul din 2009 incoace. Faptul ca se pronunta pe hotarari ale instantelor, faptul ca participa la sedinte de partid".Recent, presedintii PSD, PNL si PC au anuntat ca, in urma declaratiilor sefului statului referitoare la inghetarea pensiilor si a salariilor, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni un raport in care sa fie evaluata posibilitatea declansarii procedurilor de suspendare.
"Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constuie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament", se arata in declaratia comuna de presa semnata de liderii USL.
SONDAJ: Sunteti de acord cu declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu?
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: PSD, salarii, traian basescu, pensii, suspendare, USL,
Dată publicare:
21-11-2011 11:51