Prima zi de munca a lui Emil Boc in Primarie. Si-a gasit biroul modernizat si a hranit testoasele
mil Boc si-a intrat in paine, luni, incepand oficial activitatea in Primaria Cluj, dupa o pauza de 3 ani si 6 luni. In prima zi, el a avut sedinte cu directorii si a hranit broastele testoase din biroul sau.
Programul in Primaria Cluj-Napoca incepe la ora 8.00. E luni, prima zi a saptamanii, iar primarul Emil Boc isi face aparitia cu un sfert de ora mai devreme.
Ofiterul de serviciu de la cabinetul primarului, Pavel Botoc, care lucreaza in Primarie de pe vremea lui Gheorghe Funar, il saluta pe primar ca pe o veche cunostinta.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Biroul primarului este mare, modern, racoros, spatios, cu mobila noua. Nu era asa cand a parasit Primaria, in ianuarie 2009. L-a modernizat fostul primar Apostu, care a lasat neatins acvariul cu cele doua testoase pe care Emil Boc le-a primit cadou de la fiicele sale in primul mandat.
"E un birou modernizat, care arata mult mai bine decat l-am lasat cand am plecat la Bucuresti. Broscutele sunt bucuroase, cred ca imi recunosc vocea si se agita in acvariu. Au crescut si sunt sanatoase, se vede ca primarii de dupa mine si angajatii Primariei au avut grija de ele. Eu aveam grija sa las mici sume de bani pentru hrana testoaselor, iar acum, ca m-am intors, voi reincepe sa le hranesc cu pestisorii de zi cu zi”, a declarat primarul Clujului.
Emil Boc si-a adus doua cani pe care scrie "Cluj-Napoca”, din care sa bea ceai, si le aseaza pe birou, la vedere. Abia in zilele urmatoare isi va personaliza biroul. Calculatorul de pe masa nu functioneaza inca, iar Boc asteapta pe cineva de la serviciul IT sa ii dea o parola. Pana atunci este nevoit sa se foloseasca de iPad-ul personal.Primarul se instaleaza la birou si isi trece pe o foaie prioritatile pe care urmeaza sa le comunice directorilor si celor doi viceprimari, printre care se numara accesarea fondurile europene, finalizarea liniei de tramvai, Sala Polivalenta, ale carei lucrari sunt blocate in instanta, continuarea parking-urilor supraterane, a licitatiilor pentru diverse proiecte, cum este sediul viitoarei Filarmonici "Transilvania”.
"Luni dimineata, in prima zi in care mi-am inceput, oficial, activitatea in Primarie, am programate o sedinta cu directorii institutiei, participarea la Facultatea de Litere la deschiderea unei scoli de vara, dupa care ma intorc in Primarie si voi avea discutii individuale cu fiecare director si sef de serviciu pentru a le cunoaste problemele. Si sa stabilesc prioritatile. Este un program de reacomodare”, a spus Boc.
Pentru zilele urmatoare, Boc se pregateste sa tina audientele maraton, in conditiile in care are deja 22 de clujeni inscrisi pe lista, care au probleme diverse si care cred ca doar primarul este in masura sa le rezolve. A mai tinut astfel de audiente si in 2004, cand a fost ales prima data in functie.
"Eu am un mare avantaj acum. Primaria Cluj-Napoca nu este o necunoscuta pentru mine. Stiu din primul moment ce sa cer directiei financiare si celei de resurse umane, cum sa capacitez functionarii sa dea ce este mai bun din ei pentru clujeni si pentru oras”, mai spune Emil Boc.
Angajatii sosesc rand pe rand in Primarie, curiosi sa vada cum vor lucra cu noul primar.
"Eu am venit in Primarie in 1994, pe vremea lui Funar. Era greu, daca nu erai «funariot» nu prea erai bagat in seama. Trebuia sa taci si sa executi. Cu Boc a fost altceva, alt aluat, era deschis, popular, te asculta. Realmente, in primul lui mandat a fost o placere sa lucrez cu el. Iar acum nu pot decat sa ma bucur ca s-a intors in Primarie. Aici era locul lui de la inceput, nu la Bucuresti”, spune unul dintre veteranii Primariei.
Emil Boc a fost primar al Clujului din 2004, cand a castigat alegerile in fata lui Gheorghe Funar. Mandatul sau a fost reinnoit la alegerile locale din vara anului 2008, cu un scor foarte bun. Presedintele Basescu mentiona, cu acea ocazie, ca toti politicienii si analistii care l-au criticat si au ras de Boc pentru ca ar fi "trompeta" sau "marioneta" sefului statului ar trebui sa ii ceara scuze primarului Clujului, dupa scorul electoral obtinut de acesta.La finele anului 2008, Boc a devenit premier, iar in luna aprilie a acestui an, dupa demisia de la sefia Executivului, si-a anuntat candidatura la Primaria Cluj-Napoca.
La alegerile din 10 iunie, seara, unele exit poll-uri il indicau pe Marius Nicoara (USL) castigator al alegerilor pentru Primaria Cluj-Napoca.
Intrucat rezultatele altor exit-poll-uri aratau o diferenta "la mustata" intre Emil Boc si Marius Nicoara, noaptea de dupa scrutin a fost una alba pentru democrat-liberalii clujeni, una in care s-au facut numaratori paralele, dar nu si declaratii, care au fost amanate - ca si sampania - pana la anuntarea rezultatelor finale.
Potrivit datelor finale ale BEJ Cluj, Emil Boc a redevenit primar al Clujului cu 53.674 de voturi (40,61%), in timp ce Marius Nicoara (USL), principalul sau contracandidat, a obtinut 52.251 de voturi (39,53%), diferenta dintre cei doi fiind astfel de 1.423 voturi.