Presedintia UE: Doua state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind Schengen

Ultima actualizare: 26-10-2012 18:29
Schengen

Presedintia poloneza a UE a anuntat ca 2 state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind Schengen, precizand ca Romania si Bulgaria au primit promisiunea ca daca indeplinesc conditiile necesare vor fi admise,insa "promisiunea a fost incalcata".

 "Astazi, doua state membre au facut imposibila adoptarea unei decizii privind extinderea Schengen. Acest lucru ne duce la o concluzie trista in privinta increderii reciproce intre statele membre", a declarat Jerzy Miller, ministrul polonez de Interne, joi, la Bruxelles.

"La data semnarii Tratatului de aderare, Romania si Bulgaria au primit promisiunea ca, daca indeplinesc conditiile necesare, vor fi admise in Spatiul Schengen. Stim din aprilie ca au indeplinit conditiile. Azi, promisiunea a fost incalcata", a mai spus ministrul polonez.

Totodata, Miller a spus ca s-a discutat in Consiliul JAI si pe tema MCV.

"Adevarul este ca atat Romania cat si Bulgaria au facut progrese foarte importante. Adevarul este ca Romania si Bulgaria apara frontierele externe ale UE, din aprilie, la standarde Schengen", a spus el.

Ministrul polonez a mai spus ca ceea ce s-a intamplat in cazul Romaniei si Bulgariei reprezinta o incalcare a principiului solidaritatii europene.

"Vreau insa sa fiu si optimist pentru ca, desi azi nu am incheiat acest proces, ne apropiem de o decizie privind extinderea Schengen", a mai spus Miller.

Amanare pe termen nedeterminat

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Discutiile din Consiliul JAI pe acest subiect s-au incheiat, insa fara a se ajunge la un consens necesar pentru luarea unei decizii privind aderarea la Schengen.

Polonezii au actionat in favoarea Romaniei

Presedintia poloneza a UE nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.

De asemenea, presedintia poloneza a avut intalniri separate cu reprezentantii Olandei si Finlandei si urmeaza sa prezinte in scurt timp o declaratie oficiala privind discutiile din Consiliul JAI pe aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Surse europene declarau, joi dimineata, pentru Mediafax ca presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, in Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa.

Sursele citate au mai spus ca, daca joi nu va avea loc un vot, subiectul aderarii va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie.

Procedural, introducerea pe ordinea de zi se poate cere inclusiv in ziua Consiliului de catre oricare dintre statele interesate, in acest caz Romania sau Bulgaria, sau de presedintia poloneza.

Discutiile in Consiliul European nu se vor incheia cu o decizie formala, ci vor constitui doar o dezbatere politica profunda, in vederea gasirii consensului necesar.

Pe aceasta baza, presedintia UE poate decide reintroducerea pe agenda unui viitor Consiliu JAI a chestiunii aderarii la Schengen, in vederea formalizarii consensului.

Consiliul JAI a luat in discutie, joi, varianta de compromis, aceea a aderarii in trepte a Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Istoria unei aderari esuate

Guvernul olandez a anuntat, la 16 septembrie, ca se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"In numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles", a explicat, la acea data, o purtatoare de cuvant a Guvernului olandez.

Ulterior, si Finlanda a decis sa se opuna.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la televiziunea publica, ca, daca Olanda isi mentine pozitia la Consiliul JAI de joi, spera ca subiectul sa se afle pe ordinea de zi a Consiliului din octombrie la care participa sefii de stat si guvern, "pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze".

"Vom vedea vineri. Eu sper ca, in cazul in care Olanda isi mentine pozitia sa avem subiectul pe ordinea de zi in Consiliul din octombrie, la care participa sefii de stat si de guvern, pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze. Guvernul olandez este intr-o situatie dificila, este sustinut din parlament de o grupare de extrema-dreapta, antieuropeana si antiimigratie, iar problemele interne ale unei tari, fie ea si un contributor la bugetul Uniunii, cum este Olanda, nu pot sa afecteze nici solidaritatea, nici evolutia catre integrare a statelor care au indeplinit conditiile", a declarat Traian Basescu.

"Noi am indeplinit conditiile de aderare la spatiul Schengen. Sigur, avem probleme, cu justitia, cu frontiera, cu multe, ne zbatem sa le rezolvam, dar acestea sunt in partea politica si nu in criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen. Sigur, te poti astepta la un guvern sustinut de o fractiune extremista, de extrema-dreapta, antieuropeana sa aiba si astfel de pozitii, dar guvernul olandez trebuie sa intelega ca nu poate fi sacrificata politica de consolidare a UE de dragul unor extremisti", a mai spus seful statului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO