Surse diplomatice pentru AFP: Cererea de aderare a Romaniei la spatiul Schengen va fi respinsa

Spatiul Schengen

Cererile de aderare ale Romaniei si Bulgariei la Schengen, spatiul european fara frontiere, vor fi respinse joi din cauza opozitiei a doua state si trimise arbitrajului liderilor UE in octombrie, au declarat miercuri surse diplomatice citate de AFP.

Ministrii de Interne din 22 de tari UE membre ale spatiului Schengen sunt chemati sa se pronunte asupra cererilor de aderare joi, in cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

Dar Olanda si Finlanda au anuntat oficial ca se opun oricarei deschideri, chiar si partiale, a spatiului Schengen pentru Romania si Bulgaria, potrivit acestor surse care s-au exprimat la incheierea unei reuniuni a ambasadorilor tarilor UE la Bruxelles pe acest subiect. Or, aderarea la acest spatiu fara frontiere necesita aprobarea tuturor tarilor membre.

Ministrii olandez si finlandez intentioneaza sa isi explice pozitia fata de omologii lor, au precizat sursele citate. Opozitia lor este dictata de parlamentele lor, au explicat acestea.

"Subiectul este foarte sensibil in unele state", a recunoscut presedintia poloneza a UE.

Citește și
Harta tarilor din Schengen
Romania raspunde Olandei: Pozitia guvernului de la Haga, impotriva extinderii Schengen, dezamageste
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Polonia va face maximul posibil pentru a ajunge la o solutie inainte de summitul liderilor UE prevazut pentru 17 si 18 octombrie", a asigurat unul dintre reprezentantii sai.

Dar potrivit mai multor delegatii, nicio solutie nu va fi gasita inainte de summit si un arbitraj al UE va fi necesar.

"Romania si Bulgaria indeplinesc toate cerinetele tehnice pentru aderare si pentru a deveni frontiere externe ale spatiului Schengen, dar acum trebui sa vedem in ce masura sunt capabile sa gestioneze aceste frontiere externe", a subliniat un diplomat european.

"Aderarea posibila a Romaniei si Bulgariei la zona Schengen (...) risca sa creasca presiunea asupra frontierei greco-turce si coasta bulgara a Marii Negre risca sa devina o tinta pentru imigratia clandestina", a avertizat in iunie Jean-Dominique Nollet, seful unitatii de analize Europol, in cadrul unei conferinte privind Schengen.

Problema a devenit "politica", a recunoscut un alt diplomat.

Aceasta politizare a fost denuntata de ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, care a deplans faptul ca Guvernul olandez este "ostaticul politicii antieuropene a unui partid extremist", referindu-se la Partidul pentru Libertate (PVV), miscarea de extrema dreapta a lui Geert Wilders.

Olanda si Finlanda - unde un partid populist si nationalist, Adevaratii Finlandezi, beneficiaza de o sustinere populara importanta - nu sunt singurele care in realitate intampina dificultati, dar sunt "singurele care o spun public", a marturisit un diplomat european.

O formula de compromis discutata in prezent prevede o aderare in etape dar aceasta ridica, de asemenea, probleme.

Ea preconizeaza o deschidere a frontierelor aeriene si maritime ale Schengen pentru Romania si Bulgaria la 31 octombrie, apoi propune sa se astepte pana in iulie 2012 pentru deschiderea frontierelor terestre.

Dar Franta si Germania refuza orice angajament privind o data precisa pentru frontierele terestre.

Parisul cere sa se astepte raportul anual privind coruptia in UE, ce va fi publicat in iulie, pentru a lua aceasta decizie, "in scopul de a pastra deschise toate optiunile si de a pune cele doua tari candidate in fata responsabilitatilor lor".

Spatiul Schengen este format din 22 dintre cele 27 de state membre UE (Marea Britanie, Irlanda si Cipru au ramas in afara acestui spatiu) alaturi de Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein. Pentru integrarea oricarui nou membru este necesara unanimitatea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Bulgaria, nemultumita de decizia Olandei. Ar putea renunta la sustinerea reformei Schengen
Bulgaria, nemultumita de decizia Olandei. Ar putea renunta la sustinerea reformei Schengen

Bulgaria va reconsidera sprijinul pentru reforma acordurilor Schengen daca va ajunge la concluzia ca solicitarea sa de aderare este tratata incorect, a declarat ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov.

Romania raspunde Olandei: Pozitia guvernului de la Haga, impotriva extinderii Schengen, dezamageste
Romania raspunde Olandei: Pozitia guvernului de la Haga, impotriva extinderii Schengen, dezamageste

Ministerul de Interne sustine ca pozitia exprimata de Guvernul olandez, chiar daca este o continuare a atitudinii critice exprimate in ultima perioada de oficialii acestei tari, dezamageste.

Olanda nu vrea Romania in spatiul Schengen:
Olanda nu vrea Romania in spatiul Schengen: "Vom continua sa ne opunem". Vezi replica Bucurestiului

Olanda se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen, a anuntat vineri purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.