Schengen. Ministrul Igas, in Consiliul JAI: Politica interna nu trebuie adusa la Bruxelles
Ministrii de Interne din UE discuta, joi, la Bruxelles despre aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, cel mai probabil decizia va fi de respingere dupa ce Guvernul olandez a anuntat ca isi va utiliza dreptul de veto in aceasta chestiune.
UPDATE:
14:50 Romania considera inacceptabila crearea unui precedent nefericit, in care anumite state impun conditionari si criterii suplimentare subiective, care anuleaza valoarea unor angajamente politice asumate, a afirmat ministrul de Interne, Traian Igas, la Consiliul JAI (Justitie si Afaceri Interne).
"Consideram inacceptabila crearea unui precedent nefericit, in care anumite state impun conditionari si criterii suplimentare subiective, care anuleaza valoarea unor angajamente politice asumate. Motivatiile de politica interna nu ar trebui aduse la Bruxelles. Aici suntem pentru a gasi solutii de compromis", a sustinut ministrul Igas.
Demnitarul roman a spus ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen este un obiectiv pentru care au fost angajate resurse umane si financiare fara precedent, cu atat mai importante cu cat ele au fost luate intr-o perioada extrem de dificila din punct de vedere economic.
Romania a efectuat investitii semnificative, de ordinul miliardelor de euro, pentru securizarea frontierelor, modernizarea facilitatilor aero-portuare si a consulatelor, atat din bugetul de stat cat si din fonduri europene.
Mai mult decat atat, a spus ministrul, Romania lucreaza deja in logica unui stat membru Schengen si participa activ la toate activitatile intreprinse in vederea garantarii securitatii spatiului de libertate, securitate si justitie.
12:30 Guvernul olandez confirma, la Bruxelles, opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen.
"Pozitia noastra este clara. Noi nu suntem in favoarea unei aderari in acest moment", a declarat ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii sai din Uniunea Europeana si din alte state membre ale spatiului Schengen.
"Trebuie sa avem certitudinea ca acquis-ul Schengen este implementat pe deplin, in special in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si crimei organizate", a insistat el.
"Daca nu este cazul, atunci vom avea o poarta echipata cu cele mai bune opt zavoare din lume, dar dincolo de aceasta poarta, vom avea pe cineva care lasa toata lumea sa intre, iar acest lucru reprezinta o problema serioasa", a explicat el.
Pentru integrarea oricarui nou stat in spatiul Schengen este necesar acordul unanim al tuturor statelor membre.
11:20 Polonia, tara care detine presedintia Uniunii Europene, cauta un compromis de ultim moment, care ar permite ministrilor de interne reuniti la Bruxelles joi sa aprobe aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Potrivit publicatiei European Voice, diplomatii polonezi ar fi propus o aderare in doi pasi la Schengen pentru cele doua tari, mai intai cu ridicarea controalelor la frontiera aeriana, iar mai apoi la granitele terestre.
09:00 Cel mai probabil, consensul - necesar in acest caz pentru adoptarea unei decizii - nu va fi obtinut.
Guvernul olandez a anuntat, la 16 septembrie, ca se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen. "In numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles", a explicat, la acea data, o purtatoare de cuvant a Guvernului olandez.
Olanda nu va fi insa o voce izolata in Consiliul JAI
Cel mai interesant fapt este ca insusi ministrul de externe Teodor Baconschi a confirmat faptul ca vom asista la un vot negativ. "Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune (n.red. in Consiliul JAI, n.red). Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar", a explicat ministrul Baconschi pentru Mediafax.
Joi, ministrul finlandez de Interne a confirmat opozitia tarii sale fata de aderarea Romaniei la Schengen. El a precizat ca decizia a fost luata in urma unor discutii in comisii ale Parlamentului si Guvernului de la Helsinki.
Ce ni se reproseaza: progresele insuficiente ale celor doua tari in privinta aplicarii legii, situatiei minoritatilor, coruptiei guvernamentale si a criminalitatii organizate.
Ce va spune Traian Basescu in Consiliul JAI
Seful statului declara ca, daca Olanda isi mentine pozitia la Consiliul JAI de joi, spera ca subiectul sa se afle pe ordinea de zi a Consiliului din octombrie la care participa sefii de stat si guvern, "pentru ca nu putem lasa arbitrarul sa functioneze".
"Guvernul olandez este intr-o situatie dificila, este sustinut din parlament de o grupare de extrema-dreapta, antieuropeana si antiimigratie, iar problemele interne ale unei tari, fie ea si un contributor la bugetul Uniunii, cum este Olanda, nu pot sa afecteze nici solidaritatea, nici evolutia catre integrare a statelor care au indeplinit conditiile", a declarat Traian Basescu.
Totodata, el a mai spus ca, daca in Romania ar fi atata coruptie, reclamata de Olanda, nu ar mai exista atatia investitori olandezi in tara noastra. "Vreau sa stiti ca o sa fiu extrem de deschis sa va spun si aici ce voi spune probabil si la Consiliu, dar mult mai argumentat. Finlanda este deranjata de tigani. Olanda este deranjata de Justitie, sa spunem. Faptul ca Olanda nu are argumente este dat chiar de comunitatea de afaceri. Olanda este cel mai mare investitor in Romania. Daca era coruptia atat de mare si justitia functiona atat de prost, cum ar fi investit olandezii 11 miliarde de euro in Romania?", a adaugat Traian Basescu intr-o emisiune la postul public de televiziune.
Citeste si:
Surse diplomatice pentru AFP: Cererea de aderare a Romaniei la spatiul Schengen va fi respinsa