Președinția, reacție la afirmațiile CSM cu privire la numirea Danei Gîrbovan

Iohannis, mesaj înainte de alegerile europarlamentare
Facebook.com

Administraţia Prezidenţială precizează că preşedintele Klaus Iohannis nu a justificat respingerea propunerii în funcţia de ministru al justiţiei a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetăţeanului român Dana-Cristina Gîrbovan.

"Preşedintele României nu a justificat respingerea propunerii în funcţia de ministru al Justiţiei a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetăţeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcţie de ministru într-un guvern politic şi care a şi înaintat demisia din magistratură. Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcţia de ministru al Justiţiei era în contradicţie flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional", arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Preşedintele Iohannis consideră că opinia Secţiei pentru judecători a CSM este îngrijorătoare şi de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăşi, independenţa şi prestigiul justiţiei şi al statutului de judecător, întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcţie de ministru.

"Secţia pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut preşedintele României să numească în funcţia de ministru un judecător, aşa cum se afirmă explicit în comunicatul transmis public. Ingerinţe cu adevărat grave la adresa independenţei justiţiei sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesionişti ai actului de justiţie, care par să condamne tocmai faptul că preşedintele României a respectat legile şi Constituţia ţării. Ar fi fost indicat ca, înainte de a transmite comunicatul de presă, semnatarii să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcţie politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendinţă politică, în detrimentul independenţei. Comisia de la Veneţia consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziţie în care independenţa sau imparţialitatea lor ar putea fi periclitate", mai precizează Administraţia Prezidenţială în comunicat.

Potrivit sursei citate, prin opiniile exprimate, Secţia pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independenţa justiţiei şi a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor şi în limitele competenţelor sale constituţionale.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Joi, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a susţinut că afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre Dana Gîrbovan, despre care cu o zi înainte a anunţat că nu o acceptă ca ministru al Justiţiei, reprezintă "un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei".

"În raport de afirmaţiile preşedintelui României formulate în ziua de miercuri, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a unui judecător, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei", se arată într-un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Reprezentanţii Secţiei pentru judecători subliniază "în mod ferm" că motivarea prezentată public de către preşedintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcţia de ministru al Justiţiei a unui judecător, prin referiri "nejustificate şi nedovedite" cu privire la independenţa şi probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenţei şi prestigiului justiţiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Reacția CSM după ce Iohannis a respins-o pe Gîrbovan la Ministerul Justiției
Reacția CSM după ce Iohannis a respins-o pe Gîrbovan la Ministerul Justiției

Secția pentru judecători a CSM susține că motivarea prezentată public de președintele Klaus Iohannis privind respingerea numirii Danei Gîrbovan în funcția de ministru al Justiției reprezintă un „atac la adresa independenței” sistemului judiciar.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.