Presedintele reactioneaza dupa afirmatia "Basescu facea coada la Popoviciu"
Apar reactii la cel mai inalt nivel in scandalul "Popoviciu - Doi si un sfert". Insusi presedintele Traian Basescu a simtit nevoia sa se arate descumpanit ca un ofiter de rang inalt l-a pomenit intr-un dosar de coruptie.
La randul lui, premierul Emil Boc s-a sesizat, mai ales ca procurorii au rostit numele ministrului sanatatii, Ion Bazac. Acesta ar fi fost ajutat de cumnatul lui, consul la Milano, sa intre in posesia unor informatii secrete. Cert este ca anchetatorii au facut un "film politist" cu toti cei implicati. Pur si simplu i-au inregistrat zi si noapte.
Reactia presedintelui vine ca urmare a afirmatiei pe care ar fi facut-o comisarul sef Cornel Serban, in fata politistului de la DNA, pe care incerca sa-l convinga sa inchida dosarul lui Puiu Popoviciu si anume "La Popoviciu fac coada sa intre Basescu, Tariceanu...".
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Afirmatia a fost inregistrata dupa ce, pe 16 decembrie, ofiterul Ion Motoc si-a informat sefii din DNA ca a fost contactat de ofiterii Petre Pitcovici si Cornel Serban, pentru a discuta despre o ancheta in curs care il viza pe miliardarul Puiu Popoviciu.
Politistul de la DNA a fost invitat in sediul Directiei de Informatii, in biroul lui Cornel Serban, insa a refuzat. Asa ca ofiterul DGA Pitcovici s-a dus personal la sediul Parchetului Anticoruptie.
Trei zile mai tarziu, judecatorii Curtii de Apel emit prima autorizatie de interceptare care ii viza pe cei doi sefi din servicii. Urmeaza o adevarata campanie de monitorizare audio si video a celor doi.
Aproape ca nu e zi in care Pitcovici si Serban sa nu il sune pe Motoc."Ia zi!", i s-a adresat seful operatiilor din DGA, ofiterului anticoruptie. "Poti sa imi zici si mie ceva? Putem sa il ajutam pe om?". Sunt primele referiri concrete ca Puiu Popoviciu ar trebui scos basma curata.
Sfatuit de sefii din DNA, Ion Motoc si Pitcovici stabilesc o intalnire pentru a doua zi, intr-un restaurant. Apare si Cornel Serban care trece direct la subiect: "Ma intereseaza o chestie. Nu stiu daca ti-a zis ceva...". (Cornel Serban catre Ion Motoc) Cel care trebuia sa-i puna la curent pe Motoc ar fi fost Pitcovici. Subiectul, sustin procurorii, era Popoviciu, care ar fi avut mare nevoie de ajutor.
Revenind la discutiile dintre cei trei, aflam ca s-au incheiat in ideea ca Ion Motoc sa afle ce se intampla cu dosarul Popoviciu, nu inainte de a i se da asigurari ca va fi recompensat.
In ajunul Craciunului, sustin anchetatorii, Pitcovici ii trimite colegului din DNA palinca si whisky.
In 29 decembrie, comisarul Cornel Serban se intalneste iar cu Motoc, tot in apropierea DNA-ului. Avea nevoie de informatii proaspete pentru ca "omul lui (n.r. referire la Puiu Popoviciu) a fost plecat s-a intors aseara si a intrebat" . Ofiterului DNA i se propune o prima discutie cu miliardarul, chiar in hotelul acestuia, iar Motoc accepta.
Pana atunci, politistul DNA ar fi fost sunat si intrebat despre: pasii pe care ii urmeaza procurorii anticoruptie, ce audieri vor sa faca, ce documente contabile vizeaza. Mai mult, afirma procurorii, Serban ii sugereaza lui Motoc sa stabileasca o lista de martori ce ar urma sa fie audiati, pentru ca ancheta sa ajunga pe un fagas bun. "Ideea e... nu stiu daca intelegi ce... sa simta ca e ceva OK" (Cornel Serban despre Puiu Popoviciu)
Nici ofiterul DGIPI, nici miliardarul nu realizeaza ca intreaga discutie este inregistrata audio si video. Asta reiese si din observatia lui Cornel Serban: "Este un moment bun acum, ca e agitatia care este..." (Cornel Serban despre situatia din DNA). Popoviciu nu vrea sa ramana dator si il asigura pe Motoc de tot sprijinul sau, "de o vorba buna, pusa intr-un moment cheie". (Puiu Popoviciu catre Ion Motoc)
Toate aceste inregistrari sunt acum in dosar si au fost probele pe baza carora procurorii DNA au incercat, deocamdata fara succes, sa obtina arestarea preventiva a miliardarului si celor doi ofiteri din Ministerul de interne.
In sala de judecata, unul dintre avocatii lui Cornel Serban a fluturat un CD, despre care afirma ca ar contine inregistrarea unei discutii purtate in propriul birou, de seful DGIPI cu ofiterul DNA, in timpul careia i-ar fi reprosat ca il provoaca. Nimeni nu a auzit deocamdata aceasta inregistrare.
Un dosar de asemenea amploare are, bineinteles, si ramificatii. Sa nu uitam ca totul a pornit de la ravnitul teren din Baneasa, exploatat cu succes de firmele omului de afaceri Puiu Popoviciu. Practic, pamantul cu pricina este mai valoros decat aurul, fiind pozitionat in zona de nord a Capitalei.
Povestea terenului din Baneasa incepe in primavara lui 2000, cand rectorul Universitatii de Agronomie, pe atunci Ioan Alecu, a incheiat un contract de asociere cu firma SC Log Trans SRL.
Pe baza actului, Universitatea urma sa obtina venituri pentru activitatea didactica. In contract erau prevazute clauze prin care asocierea se dizolva, daca pamantul de 224 de hectare reintra in posesia Universitatii, acesta urmand sa fie cedat firmei.
In schimb, institutia de invatamint primea 49% din capitalul societatii. Conform legii insa, terenul nu-si putea schimba obiectul de activitate, adica instruirea practica a studentilor in campuri, activitatii zootehnice si de cercetare.
Odata batuta palma, administratorul firmei SC LOG Trans SRL, imputernicit de Universitate, a adresat Judecatoriei sectorului 1 cererea de intabulare a dreptului de proprietate. In acest moment, a intrat in scena judecatorul de carte funciara Gheorghe Cuzuc, care a admis solicitarea. Decizia, spun procurorii, a fost luata in baza unui decret abrogat in 1948.
Acelasi magistrat Cuzuc este cercetat de DNA si in dosarul "Posta Romana", tot pentru intabulari facute, se pare, ilegal.
Dincolo de asta, cu titlul de proprietate in buzunar, cei de la Universitate se asociaza cu diverse firme si aduc drept capital terenul din Baneasa.
Cel care intra de fapt in posesia pamantului, spun procurorii, era Puiu Popoviciu, care figura ca vicepresedinte la SC Baneasa Investment SA.
Procurorii cred ca universitatea a incalcat legea, pentru ca l-a cedat si nu pentru cercetare.
In 2005, firma lui Popoviciu a demarat lucrarile pentru contruirea unui complex comercial de locuinte si birouri. Lucrarile au fost sistate deocamdata, sub pretextul crizei. Unele dintre apartamentele de lux, spatiile de birouri, dar si centrul comercial sunt in folosinta.
Sursa: Pro TV
Etichete: emil boc, traian basescu, Puiu Popoviciu, Petru Pitcovici, Ion Bazac, Cornel Serban,
Dată publicare:
27-03-2009 00:00