Nume grele implicate in dosarul "Doi si-un sfert"

26-03-2009 00:00

Se vorbeste despre invocarea presedintelui si a premierului pentru o solutie favorabila in cazul "Baneasa Investment", despre amenintari la adresa unui ministru, precum si date privind convorbirile unui oficial solicitate ilegal.

Fostul sef al Directiei de Informatii a incalcat grav legea, spun procurorii. Ca sa obtina postul de adjunct i-ar fi dat informatii nepublice consulului Romaniei la Milano si ar fi incercat sa il ajute pe miliardarul Puiu Popoviciu sa scape de urmarire penala.

Cand ar fi intervenit pentru omul de afaceri la un ofiter DNA, ar fi facut precizarea: "Basescu si Tariceanu fac coada la Popoviciu".

Comisarul-sef Cornel Serban, demisionar din functia de sef al Directiei de Informatii si Protectie Interna, este acuzat intr-un singur dosar de doua lucruri care - aparent - nu au legatura intre ele.

Mai intai, intre 27 decembrie 2008 si 12 ianuarie 2009, ar fi fost contactat de consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, tatal Alexandrei Dinu, care i-ar fi cerut sa identifice posesorul unui numar de telefon mobil. Motivul invocat: ministrul Ion Bazac primeste amenintari de la acel numar.

Ministrul Sanatatii neaga ca ar fi cerut informatii. Face insa o precizare surprinzatoare: ar fi fost amenintat.

De asemenea, procurorii mai spun ca Serban ar fi pus la dispozitia aceluiasi consul lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un telefon mobil. Cel care ceruse aceste informatii ar fi vrut sa le foloseasca pentru a inlatura un angajat al institutiei pe care o conducea.

Ce ar fi primit in schimb Cornel Serban? Anchetatorii spun ca i s-a promis ca va beneficia de sprijinul oficialului pentru a fi promovat in functia de director adjunct al Directiei de Informatii. Coincidenta sau nu, Serban a fost numit in aceasta pozitie pe 10 ianuarie 2009.

Tot despre Cornel Serban anchetatorii mai spun ca impreuna cu Petru Pitcovici, ofiter la Directia Generala Anticoruptie, l-ar fi contactat pe un politist din cadrul Parchetului anticoruptie si i-ar fi cerut:

"Ca prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale, sa determine finalizarea cu celeritate a anchetei si emiterea unei soluţii de neurmarire penala fata de Popoviciu Gabriel si Alecu Ioan Nicolae."

Presedintia a reactionat printr-un comunicat si respinge implicarea in acest caz. In acelasi timp, Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa comenteze.

Faptul ca exista o relatie intre Cornel Serban si Puiu Popoviciu a fost recunoscut miercuri-noapte chiar de omul de afaceri.

Procurorii au inregistrat discutiile dintre Cornel Serban, Petru Pitcovici si politistul de la DNA si sustin ca cei doi ofiteri i-ar fi recomandat celui din urma ce persoane sa audieze pentru a finaliza "corespunzator" ancheta.


VIDEO PROTVPLUS.RO