Dosarul "Doi si-un sfert": terenul discordiei
224 de hectare in zona Baneasa: un loc in care investitorii au simtit ca se pot face bani multi. Terenul apartine Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, dar a fost concesionat, in 2001, societatii Baneasa Investement.
Actionarul majoritar al Baneasa Investement cu 49,88% din actiuni este acum chiar Universitatea de Agronomie. Procurorii anticoruptie isi bazeaza acuzarea pe doua aspecte:
"Terenul respectiv se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat."
Adica, zic anchetatorii, pe de o parte terenul apartinea statului si nu putea fi inchiriat, cesionat ori vandut. Actualul rector al Universitatii vine si spune ca acele hectare apartin institutiei, si legea le da dreptul sa se asocieze cu persoane private.
Universitatea mai are patru hectare inchiriate Statelor Unite ale Americii, care urmeaza sa isi construiasca acolo noua ambasada la Bucuresti.
Apoi, spun procurorii, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Fostul rector spune ca nu au calculat la metru.
Cel care ar fi castigat din aceasta afacere este Puiu Popoviciu. Procurorii spun ca omul de afaceri controla Baneasa Investement, insa la actionariat apar mai multe firme, nici una pe numele lui.
Atat Ioan Alecu cat si Puiu Popoviciu au fost acuzati unul de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, celalalt de complicitate la aceasta infractiune.
Cel de la care a pornit investigatia procurorilor este Gigi Becali. Partile acuzate spun ca s-a dat neinceperea urmaririi penale de trei ori in acest dosar.
Nume grele implicate in dosarul "Doi si-un sfert"