Crin Antonescu: "Parlamentarii PNL vor vota impotriva proiectului de la Rosia Montana"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important.

Crin Antonescu, a afirmat, luni seara, in urma unei intalniri a parlamentarilor liberali, ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana nu va fi sustinut de PNL.

Acesta a precizat ca votul impotriva proiectului dat in reuniunea liberalilor de luni va ramane acelasi si in Parlament.

"De vreme ce au votat asa aici, eu n-am cerut ca pozitia sa fie sprijinita, am zis ca ar fi bine ca partidul sa aiba o pozitie politica. Putea sa fie pentru proiect, daca au votat aici vor vota si in Plen sau in comisii", a spus Antonescu.

Presedintele PNL a mai spus ca nu a auzit de eventuale despagubiri pe care statul roman ar trebui sa le plateasca in cazul in care proiectul de la Rosia Montana va fi abandonat.

Citește și
Crin Antonescu
Antonescu: Daca proiectul privind Rosia Montana nu are avizul MJ, cred ca nu-l putem lua in discutie

"N-am avut o discutie despre asta (despagubiri n.red.), presupun ca nu e vorba de asa ceva, altfel premierul n-ar fi spus ca nu voteaza proiectul (din postura de deputat n.red.)

N-am de ce sa-mi asum politic niciun fel de despagubire. Nici eu si nici PNL nu avem vreo intelegere cu o companie, avem libertatea noastra sa se pronuntam in Parlament. N-am apucat sa discut cu premierul, nu stiu fata de cine are statul roman obligatii", a explicat Crin Antonescu.

O reactie la acest scandal a avut si Traian Basescu, care a spus ca posibila blocare a investitiilor de la Rosia Montana ar fi responsabilitatea USL.

"Nu eu am 70% in Parlament, deci ati observat vreo majoritate pro-presedinte in Parlament? Poate se va forma, nu zic nu...", a comentat seful statului.

Reactia Gabriel Resources: Daca proiectul Rosia Montana este respins, am putea apela la instanta

Gabriel Resources va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.

Gabriel Resources a luat nota de declaratiile premierului Victor Ponta si ale altor ministri din Guvernul Romaniei, aparute in presa luni, potrivit carora proiectul de lege privind proiectul Rosia Montana urmeaza sa fie respins inainte de a fi dezbatut de cele doua Camere ale Parlamentului, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene.

Fara a lua in calcul ca Guvernul a aprobat proiectul de lege in sedinta din 27 august, iar sondajele recente arata sustinere in Romania pentru continuarea proiectului, pare ca Executivul a instituit proceduri de urgenta pentru a opri orice dezbatere in Parlament, noteaza Gabriel Resources.

"Gabriel incearca sa obtina rapid confirmari privind decalratiile facute si clarificari asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Rosia Montana. Daca propunerea legislativa este respinsa, compania va evalua toate variantele de actiune disponibile, inclusiv notificarea formala a intentiei de a initia un litigiu ca urmare a multiplelor incalcari ale tratatelor interntionale referitoare la investitii", se arata in comunicat.

Compania a recomandat, in comunicat, precautie investitorilor care tranzactioneaza actiunile Gabriel Resources pana la o noua notificare.

 

Ponta: "Cel mai probabil vom plati toti despagubiri"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca in cazul proiectului Rosia Montana a dorit ca Guvernul sa nu aiba o raspundere asupra acestuia, pentru a nu plati despagubiri, insa a precizat ca "in mod sigur" compania canadiana va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri.

Ponta a afirmat ca in proiectul Rosia Montana era si o parte avantajoasa legata de investitii si de locuri de munca, iar acum partea dezavantajoasa va fi aceea ca statul roman va avea "in mod sigur" un proces cu societatea care urma sa demareze proiectul.

El a sustinut nu a dorit sa dea Guvernul o decizie in acest caz, iar statul sa fie obligat la despagubiri, acesta fiind motivul pentru care a inaintat proiectul pentru o decizie in Parlament.
Ponta a fost intrebat care este ordinul de marime al eventualelor despagubiri pentru proiectul Rosia Montana.

"Ordinul este legat de faptul ca cei de la Rosia Montana, ma rog, compania, din 1998, dar mai ales din 2005, de cand a venit Traian Basescu presedinte, au avut asigurari ferme din partea presedintelui ca proiectul se va face, si, sigur, exista contracte, exista avize, acum, daca nu se face, in mod cert vor cere despagubiri. Cat vor cere si ce se va intampla nu stiu sa va spun. In mod sigur insa nu va exista raspunderea Guvernului si eu trebuia sa am grija sa nu existe o raspundere a Guvernului, pentru ca pana la urma Guvernul de unde da bani? Tot din banii cetatenilor romani, nu?", a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus proiectul Rosia Montana va fi respins in Parlament.

Ulterior, Ponta a fost intrebat cine va plati in final eventualele despagubiri. "Probabil ca o sa platim toti, probabil ca o sa platim toti si cred ca e corect sa spunem acest lucru, faptul ca la un moment dat vom plati cu totii. Repet, banii publici sunt tot de la cetatenii acestei tari", a raspuns Ponta.

El a mentionat ca suma pe care a vehiculat-o in urma cu o saptamana, de 2 miliarde de lei, este o "evaluare" a notificarilor pe care Guvernul le-a primit si pe care fostul premier Emil Boc le-ar fi "ascuns prin sertare ca un las", dar si notificari primite ulterior.

"Acea companie s-a bazat in ultimii noua ani pe declaratiile publice de sustinere si de realizare a proiectului facute de Traian Basescu. Vad ca ati uitat ca cel care a fost marele promotor si autorul proiectului este Traian Basescu. Acum o sa platim cu totii, ce sa facem?", a mai sustinut Ponta.

El a fost intrebat daca notificarile de despagubiri se bazeaza pe declaratiile publice ale oficialilor.

"Nu, stati un pic, au fost contracte de asociere cu Minvest, e o procedura intreaga de zece ani de zile pe care sigur ca era bine sa o inchidem mai din timp, dar uite, vine scandenta", a raspuns Ponta.
 

Ponta: "Si cu asta, basta!"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta a acestuia la Senat, apoi si la Camera, adaugand: "Si cu asta, basta!".

Ponta a spus ca, avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi si la Camera Deputatilor.

"Senatul, la care este acum proiectul de lege in procedura de urgenta, sa respinga proiectul de lege, il trimit la Camera, se respinge si la Camera, si cu asta, basta", a spus Ponta.

Intrebat daca l-a luat prin surprindere anuntul facut de Crin Antonescu, Victor Ponta a spus ca nu-l mai ia nimic prin surprindere.

De asemenea, premierul a fost intrebat daca Guvernul ar fi ferit de procese, urmare a respingerii proiectului in Parlament.


"Oricum vom avea procese, insa, repet, nu vreau ca eu personal sau alti ministri sa fim acuzati de subminarea economiei nationale. Vreau ca Parlamentul, iata, sa decida. Au decis liderii politici si trebuie dat votul pentru ca sa inchidem aceasta procedura", a precizat Victor Ponta.

El a spus ca nu mai avea rost sa fie reunite Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.

"Birourile reunite nu mai au rost, ce rost mai are sa facem comisie daca s-au pronuntat liderii politici inainte de dezbatere?
", a adaugat Ponta.

El crede ca este posibil sa mai fie parlamentari care vor vota pentru acest proiect de lege. "Probabil ca vor fi parlamentari PSD care vor vota pentru, dar e foarte clar ca acum decizia este luata. Si haideti ca la Senat sa inchidem cat mai repede proiectul", a mai spus Victor Ponta.

Premierul a facut aceasta declaratie la sosirea la Parlament, inainte de a intra in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

CRIN ANTONESCU: "Cred ca trebuie respins"

El a adaugat ca va explica de ce si-a conturat un punct de vedere chiar inaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.

In opinia sa, este foarte important sa existe o sustinere publica, acest lucru fiind mai important decat datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a mentionat ca proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca, un numar semnificativ de cetateni neavand incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni.

Sinteza declaratiilor presedintelui PNL, Crin Antonescu:

- Doresc sa fac o declaratie in nume strict personal

- E o declaratie care nu angajeaza nici Senatul si nici PNL.

- Astazi, desi discutiile din Parlament nu au inceput, am un punct de vedere ferm in legatura cu proiectul Rosia Montana. Cred ca proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, ci respins. Am ajuns la aceste concluzii nu din motive tehnice, ci pentru ca exista consecinte si realitati majore care in acest moment impiedica aprobarea acestui proiect.

- Un numar semnificativ de cetateni nu au incredere ca un astfel de proiect va folosi resursele in beneficiul acestei tari.

- S-au aruncat de catre politicieni de varf acuzatii. Eu nu cred ca presedintele, prim-ministrul si alti poiticieni sunt angajati in lobby pentru Rosia Montana. Eu nu am facut niciodata astfel de acuzatii. Dar sentimentul la o mare parte din opinia publica romaneasca, suspiciunea ca asa ceva s-ar putea intampla, este un alt motiv pentru care ar trebui oprit proiectul.

- Un proiect care are un raport de aviz cu numeroase obiectii de la ministerul Justitiei.

- PNL va lua o decizie, iar pozitia mea este evident aceasta. Partidul poate lua orice decizie, chiar daca pozitia mea este aceasta. Si as mai adauga ceva: nu sunt ecologist. Respect efortul tuturor, preocupati de un mediu sanatos, dar nu sunt un ecologist. Cred ca prioritatile majore ale Romaniei sunt dezvoltarea economiei si exploatarea civilizata a resurselor, dar nu sunt un ecologist.

- Raman convins ca investitiile trebuie sa fie o prioritate pentru guvern, dar in acelasi timp trebuie sa fie sanatos si bine comunicate, in spatele lor sa se afle o sustinere. Nu-mi scapa argumentele lor, interesele lor, a celor din Rosia Montana si le respect. Avem de-a face cu o problema nationala, nu una locala.

- Nu e un punct de vedere discutat, negociat cu premierul Ponta, asa cum nu e nici cu Partidul National Liberal.

- Parlamentul trebuie sa se pronunte, iar forma cea mai convenabila este constituirea acestei comisiii.

- Noi nu legiferam in functie de manifestatii de strada. Dar sunt semnale publice care au o greutate care nu poate fi ignorata. Eu nu vorbesc de faptul ca manifestatiile impotriva proiectului au adus in strada atatia oameni. Puteau fi si mai putini, puteau fi si mai multi. In orice caz, protestul lor are o semnificatie. Inca o data, eu nu impartaesc toate parerile manifestantilor, eu nu sunt ecologist.

- Cred insa ca Guvernul nu va retrage proiectul, si atunci .. respingerea lui.

- Acest proiect se discuta de foarte multi ani, din pacate intr-un chip pacatos. 

- De vina sunt lungii ani in care aceasta discutie nu a fost purtata cinstit in spatiul public. Nu am niciun repros de facut Guvernului si premierului.

- Eu nu stiu in acest moment care va fi pozitia PSD-ului.

- Alegerile prezidentiale sunt departe, in timp. Nu cred ca alegerile prezidentiale se castiga cu puseul. Nu e deloc legata de alegerile prezidentiale care sunt departe. Si nu-mi da nimeni garantia ca sunt mai multi sau mai putini cei care vor veni in 2014 la alegeri pro sau contra proiectului.

- Eu sustin Guvernul, jumatate dintre colegii mei fac parte din Guvern. Suntem insa la putere? Eu cred ca nu. Atata vreme cat curtea Constitutionala voteaza respingerea unei legi, legea referendumului.

- Nu se pune problema, pe ceea ce am vazut eu in dosar, sa votam in favoarea cererii DIICOT in cazul Varujan Vosganian.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Antonescu: Referendumul privind cainii fara stapan e inutil, ce sa mai discutam, chiar e jenant
Antonescu: Referendumul privind cainii fara stapan e inutil, ce sa mai discutam, chiar e jenant

Presedintele PNL, Crin Antonescu, apreciaza ca referendumul privind eutanasierea cainilor fara stapan, aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, este "inutil".

Antonescu: Daca proiectul privind Rosia Montana nu are avizul MJ, cred ca nu-l putem lua in discutie
Antonescu: Daca proiectul privind Rosia Montana nu are avizul MJ, cred ca nu-l putem lua in discutie

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, ca, daca proiectul de lege privind Rosia Montana nu are avizul ministrului Justitiei, el crede ca acesta nu poate fi luat in discutie in Parlament.

Antonescu: Suntem siliti sa recurgem la eutanasierea cainilor. Copilul a murit din cauza oamenilor
Antonescu: Suntem siliti sa recurgem la eutanasierea cainilor. Copilul a murit din cauza oamenilor

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, spune ca s-a ajuns in situatia in care eutanasierea pare a fi singura cale de rezolvare a problemei cainilor fara stapan, apreciind ca baietelul ucis de maidanezi "a murit din cauza oamenilor".

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.