Antonescu: Referendumul privind cainii fara stapan e inutil, ce sa mai discutam, chiar e jenant

Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, apreciaza ca referendumul privind eutanasierea cainilor fara stapan, aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, este "inutil".

El s-a intrebat la ce mai este bun acest referendum cand foarte probabil saptamana aceasta legea se va adopta in Camera Deputatilor.

"Eu cred ca, in legatura cu eutanasierea, parerile bucurestenilor, ca si ale romanilor in general, sunt impartite. Eu cred ca in legatura cu o chestiune parerile bucurestenilor nu sunt impartite, cadru legal avem si nu trebuie niciun referendum, si anume aceea ca nu este normal intr-o tara care se pretinde civilizata sa umble caini fara stapan pe strada si sa fii in pericol sa fii muscat, ba chiar omorat, cum am ajuns in aceasta situatie. Nu-mi trebuie niciun referendum pentru asta", a spus Antonescu, conform Mediafax, care citeaza Digi 24.

El a aratat ca problema este prinderea acestor caini, strangerea lor de pe strazi.

"Decizia CGMB inteleg ca s-a luat, referendum va fi, eu cred ca nu are rost, dar nu pot impiedica o asemenea decizie eu, pentru ca e o decizie a Consiliului General", a mentionat el.

Citește și
referendum aplicatie
Esti sau nu de acord cu EUTANASIEREA cainilor maidanezi. Voteaza acum in aplicatia StirileProTV.ro
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Intrebat despre consecinta legala a acestui referendum, Antonescu a spus:

"In primul rand, referendumul se desfasoara sub conditie de validitate (...), am auzit oameni care cunosc mai bine decat mine pulsul direct al bucurestenilor, primarul Popescu Piedone, de pilda, care se indoia foarte serios ca vor veni jumatate plus unu dintre bucuresteni la referendum. Deci, daca nu vin, am cheltuit bani degeaba. Daca vin si spun ca vor eutanasiere, din doua una: ori deja gasesc o lege si atunci el este inutil, ori gasesc teoretic o lege care nu impune eutanasierea si atunci referendumul nu are forta de lege. Daca spun ca nu vor eutanasierea si legea s-a pronuntat pentru eutanasiere, el e din nou inutil, pentru ca un referendum nu poate tine loc de lege (...). Referendumul e inutil, ce sa mai discutam, chiar e jenant".

"Eu cred sincer ca primarul, sub imperiul si al emotiei, pentru ca nu-i vine nici lui usor, toti suntem oameni, aceasta intamplare ne-a afectat pe toti, faptul ca exista acum o presiune asupra sa, atribuindu-i o vinovatie, sigur ca a simtit nevoia sa se duca cumva catre oameni, dar eu cred ca poate mai e timp ca rational aceasta decizie sa fie cumva anulata, pentru ca, repet, e o cheltuiala absolut inutila", a mai apreciat el.

Crin Antonescu a spus ca nu a apucat sa discute legat de aceasta chestiune cu Sorin Oprescu. "Nu e un atac, asa cum l-au perceput unii, la adresa domnului Oprescu. Am spus doar ca un referendum ... e chiar culmea, adica inca niste bani cheltuiti, inca o luna pierduta, cand foarte probabil saptamana aceasta in Camera Deputatilor probabil ca legea se va adopta in sensul eutanasierii. Deci la ce mai e bun referendumul?", a adaugat el.

El a fost de asemenea intrebat daca PNL il sustine in continuare politic pe Sorin Oprescu. "Depinde ce inseamna sustinere. Noi am sustinut proiectele primarului general si suntem gata sa le mai sustinem. Problema asta, si aici nu-i vinovatia - pentru ca este o vinovatie a primarului general, nu poti sa spui ca nu-i - e o vinovatie a mai multora, e o vinovatie si a noastra, a celor care am avut oameni in Consiliul General. Problema asta trebuia sa fie prima, chiar inaintea salubritatii, chiar inaintea deszapezirii, nu mai vorbesc inaintea statuilor, florilor si a altor lucruri necesare intr-un oras mare", a afirmat el.

Intrebat daca, in opinia sa, Sorin Oprescu ar trebui sa-si dea demisia, Antonescu a spus: "Nu pot spune eu in locul altuia si probabil n-are nicio valoare daca as spune: domnule, daca eram eu primar general mi-as fi dat demisia. (...) Eu sunt de acord ca intr-o alta tara am fi asistat la demisii, a primarului in primul rand, sunt absolut de acord. Dar, intr-o alta tara, din nenorocire, daca un om e muscat si bagat in spital de un caine vagabond aia e o stire mare si un scandal, noi am ajuns sa moara copii si nu e primul caz".

Referendumul local a fost aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, bucurestenii vor raspunde cu "da" sau "nu" intrebarii privind eutanasierea cainilor maidanezi care nu au fost adoptati in termenul prevazut de lege, fiind alocati 6 milioane de lei pentru organizarea scrutinului.

Grupul consilierilor PDL a parasit sala de consiliu inaintea votului privind organizarea referendumului local, singurii care au votat "impotriva" fiind consilierii PPDD.

Potrivit hotararii aprobate de consilierii municipali, bucurestenii sunt chemati in 6 octombrie sa se pronunte prin "da" sau "nu" la urmatoare intrebare: "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al Municipiului Bucuresti si neadoptati in termenul prevazut de lege? Da sau nu?".

In hotarare este stabilit si faptul ca pentru organizarea si desfasurarea referendumului local cheltuielile vor fi suportate in totalitate din bugetul municipalitatii din 2013, acesta fiind suplimentat cu 6 milioane de lei pentru finantarea cheltuielor necesarea pentru organizarea si desfasurarea referendumului.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotarare, necesitatea organizarii referendumului local este data de faptul ca in Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini fara stapan, iar posibilitatea municipalitatii de a caza in adaposturi aceste animale este mult mai mica decat numarul de animale aflate in libertate. Una dintre variantele oferite de legislatia in vigoare este aceea de a se recurge la eutanasierea animalelor capturate pe domniul public al municipiului Bucuresti.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a luat cuvant inainte de votarea proiectului si a aratat ca, din cauza "ipocriziei politicului si politicienilor, in acest moment cadrul legislativ este ambiguu", explicand astfel necesit organizarii referendumului.

"Ceea ce cerem azi, pentru prima data in 23 de ani, este ca cerem opinia oamenilor in aceasta problema", a spus Sorin Oprescu, la inceputul sedintei de indata a CGMB.

Sorin Oprescu a prezentat etapele legilor privind eutanasierea animalelor si a explicat ca nu pledeaza pentru o varianta sau alta dintre raspunsurile la intrebarea de la referendum, ci doreste sa afle opinia bucurestenilor.

"In 23 de ani, nimeni nu i-a intrebat pe cetateni", a mai spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat miercuri ca municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea cainilor vagabonzi si va face, legat de aceasta problema, "exact ceea ce vrea populatia".

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea cainilor maidanezi a venit dupa ce Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionut, in varsta de sase ani, care era impreuna cu acesta cand, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia", iar "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Mesajul emotionant al Andreei Marin fata de eutanasierea cainilor: Acel pui de om a murit in groaza
Mesajul emotionant al Andreei Marin fata de eutanasierea cainilor: Acel pui de om a murit in groaza

Cazul lui Ionut, baiatul ucis de madainezi, a impresionat-o profund si pe Andreea Marin care a explicat intr-un mesaj pe Facebook pozitia ei fata de eutanasiere.

Esti sau nu de acord cu EUTANASIEREA cainilor maidanezi. Voteaza acum in aplicatia StirileProTV.ro
Esti sau nu de acord cu EUTANASIEREA cainilor maidanezi. Voteaza acum in aplicatia StirileProTV.ro

Esti de acord cu eutanasierea cainilor maidanezi? Voteza chiar acum! Peste 50.000 de oameni au raspuns deja la aceasta intrebare.

Brigitte Bardot denunta demersurile pentru eutanasiere, desi nu stie nimic despre situatia din tara
Brigitte Bardot denunta demersurile pentru eutanasiere, desi nu stie nimic despre situatia din tara

Brigitte Bradot se implica si de aceasta data in scandalul cainilor maindanezi din Romania.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.