Antonescu: Referendumul privind cainii fara stapan e inutil, ce sa mai discutam, chiar e jenant

Ultima actualizare: 12-09-2013 07:05
Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, apreciaza ca referendumul privind eutanasierea cainilor fara stapan, aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, este "inutil".

El s-a intrebat la ce mai este bun acest referendum cand foarte probabil saptamana aceasta legea se va adopta in Camera Deputatilor.

"Eu cred ca, in legatura cu eutanasierea, parerile bucurestenilor, ca si ale romanilor in general, sunt impartite. Eu cred ca in legatura cu o chestiune parerile bucurestenilor nu sunt impartite, cadru legal avem si nu trebuie niciun referendum, si anume aceea ca nu este normal intr-o tara care se pretinde civilizata sa umble caini fara stapan pe strada si sa fii in pericol sa fii muscat, ba chiar omorat, cum am ajuns in aceasta situatie. Nu-mi trebuie niciun referendum pentru asta", a spus Antonescu, conform Mediafax, care citeaza Digi 24.

El a aratat ca problema este prinderea acestor caini, strangerea lor de pe strazi.

"Decizia CGMB inteleg ca s-a luat, referendum va fi, eu cred ca nu are rost, dar nu pot impiedica o asemenea decizie eu, pentru ca e o decizie a Consiliului General", a mentionat el.

Intrebat despre consecinta legala a acestui referendum, Antonescu a spus:

"In primul rand, referendumul se desfasoara sub conditie de validitate (...), am auzit oameni care cunosc mai bine decat mine pulsul direct al bucurestenilor, primarul Popescu Piedone, de pilda, care se indoia foarte serios ca vor veni jumatate plus unu dintre bucuresteni la referendum. Deci, daca nu vin, am cheltuit bani degeaba. Daca vin si spun ca vor eutanasiere, din doua una: ori deja gasesc o lege si atunci el este inutil, ori gasesc teoretic o lege care nu impune eutanasierea si atunci referendumul nu are forta de lege. Daca spun ca nu vor eutanasierea si legea s-a pronuntat pentru eutanasiere, el e din nou inutil, pentru ca un referendum nu poate tine loc de lege (...). Referendumul e inutil, ce sa mai discutam, chiar e jenant".

"Eu cred sincer ca primarul, sub imperiul si al emotiei, pentru ca nu-i vine nici lui usor, toti suntem oameni, aceasta intamplare ne-a afectat pe toti, faptul ca exista acum o presiune asupra sa, atribuindu-i o vinovatie, sigur ca a simtit nevoia sa se duca cumva catre oameni, dar eu cred ca poate mai e timp ca rational aceasta decizie sa fie cumva anulata, pentru ca, repet, e o cheltuiala absolut inutila", a mai apreciat el.

Crin Antonescu a spus ca nu a apucat sa discute legat de aceasta chestiune cu Sorin Oprescu. "Nu e un atac, asa cum l-au perceput unii, la adresa domnului Oprescu. Am spus doar ca un referendum ... e chiar culmea, adica inca niste bani cheltuiti, inca o luna pierduta, cand foarte probabil saptamana aceasta in Camera Deputatilor probabil ca legea se va adopta in sensul eutanasierii. Deci la ce mai e bun referendumul?", a adaugat el.

El a fost de asemenea intrebat daca PNL il sustine in continuare politic pe Sorin Oprescu. "Depinde ce inseamna sustinere. Noi am sustinut proiectele primarului general si suntem gata sa le mai sustinem. Problema asta, si aici nu-i vinovatia - pentru ca este o vinovatie a primarului general, nu poti sa spui ca nu-i - e o vinovatie a mai multora, e o vinovatie si a noastra, a celor care am avut oameni in Consiliul General. Problema asta trebuia sa fie prima, chiar inaintea salubritatii, chiar inaintea deszapezirii, nu mai vorbesc inaintea statuilor, florilor si a altor lucruri necesare intr-un oras mare", a afirmat el.

Intrebat daca, in opinia sa, Sorin Oprescu ar trebui sa-si dea demisia, Antonescu a spus: "Nu pot spune eu in locul altuia si probabil n-are nicio valoare daca as spune: domnule, daca eram eu primar general mi-as fi dat demisia. (...) Eu sunt de acord ca intr-o alta tara am fi asistat la demisii, a primarului in primul rand, sunt absolut de acord. Dar, intr-o alta tara, din nenorocire, daca un om e muscat si bagat in spital de un caine vagabond aia e o stire mare si un scandal, noi am ajuns sa moara copii si nu e primul caz".

Referendumul local a fost aprobat de CGMB pentru 6 octombrie, bucurestenii vor raspunde cu "da" sau "nu" intrebarii privind eutanasierea cainilor maidanezi care nu au fost adoptati in termenul prevazut de lege, fiind alocati 6 milioane de lei pentru organizarea scrutinului.

Grupul consilierilor PDL a parasit sala de consiliu inaintea votului privind organizarea referendumului local, singurii care au votat "impotriva" fiind consilierii PPDD.

Potrivit hotararii aprobate de consilierii municipali, bucurestenii sunt chemati in 6 octombrie sa se pronunte prin "da" sau "nu" la urmatoare intrebare: "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al Municipiului Bucuresti si neadoptati in termenul prevazut de lege? Da sau nu?".

In hotarare este stabilit si faptul ca pentru organizarea si desfasurarea referendumului local cheltuielile vor fi suportate in totalitate din bugetul municipalitatii din 2013, acesta fiind suplimentat cu 6 milioane de lei pentru finantarea cheltuielor necesarea pentru organizarea si desfasurarea referendumului.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotarare, necesitatea organizarii referendumului local este data de faptul ca in Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini fara stapan, iar posibilitatea municipalitatii de a caza in adaposturi aceste animale este mult mai mica decat numarul de animale aflate in libertate. Una dintre variantele oferite de legislatia in vigoare este aceea de a se recurge la eutanasierea animalelor capturate pe domniul public al municipiului Bucuresti.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a luat cuvant inainte de votarea proiectului si a aratat ca, din cauza "ipocriziei politicului si politicienilor, in acest moment cadrul legislativ este ambiguu", explicand astfel necesit organizarii referendumului.

"Ceea ce cerem azi, pentru prima data in 23 de ani, este ca cerem opinia oamenilor in aceasta problema", a spus Sorin Oprescu, la inceputul sedintei de indata a CGMB.

Sorin Oprescu a prezentat etapele legilor privind eutanasierea animalelor si a explicat ca nu pledeaza pentru o varianta sau alta dintre raspunsurile la intrebarea de la referendum, ci doreste sa afle opinia bucurestenilor.

"In 23 de ani, nimeni nu i-a intrebat pe cetateni", a mai spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat miercuri ca municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea cainilor vagabonzi si va face, legat de aceasta problema, "exact ceea ce vrea populatia".

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea cainilor maidanezi a venit dupa ce Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionut, in varsta de sase ani, care era impreuna cu acesta cand, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia", iar "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!