Analist politic: ”Ar putea fi ușor de justificat începerea unei proceduri de suspendare a președintelui”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 18:49
Categorie: Politic

"Un rechizitoriu venit parcă de dinainte de 1989". Așa este calificat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu raportul Ministrului Justiției, care a reușit să stârnească cele mai vehemente critici.

Criticile vehemente au survenit după ce ministrului Justiției a anunțat că nu o mai vrea pe Laura Codruța Kovesi la conducerea DNA. Iar, verdictul dat de Toader fără să se bazeze pe rapoarte oficiale, ci doar pe declarații de presă a fost, amplu comentat și în presă internațională.

"Bucureștiul face parte din grupul tot mai rebel al unor state central și est-europene - condus de Varșovia și Budapesta - care sunt, în conflict cu Comisia Europeană pe tema statului de drept", scrie Financial Times.

Cristian Tudor Popescu: "Am asistat la o nedreptate strigătoare la cer. Ministrul Justiției din România a comis o injustiţie uriașă, o mare nedreptate. Domnul ministru Tudorel Toader a vorbit despre nimic aseară. A făcut revista presei. Nu există niciun act de sancționare, de consemnare a unei abateri disciplinare a doamnei Kovesi în acest an 2017 și nici în mandatul dânsei."

Cristian Pârvulescu: "Un rechizitoriu politic, de altfel nu e surprinzător, el merge în direcția care i-a fost indicată domnului Toader - aceea de a propune revocarea doamnei Kovesi, nu poate să convingă și nici nu urmărea să-i convingă pe cei care au altă poziție, el se adresa susținătorilor săi pentru a provoca prin argumentele aduse o accelerare a campaniei împotriva doamnei Kovesi care în ultimele săptămâni a fost mai puternică și de a crea o presiune asupra președintelui României astfel încât să nu mai rămână pe poziția pe care o are. Ar putea fi ușor de justificat după această acțiune începerea unei proceduri de suspendare a președintelui privit ca un reprezentant al statului paralel pe care Kovesi l-ar încarna."

Criticile au venit și din partea a sute de magistrați care au declarat că o susțin pe Kovesi . Ei au cerut ca procurorul șef DNA să fie apărat de Consiliul Superior al Magistraturii.

“Ţinta principală a fost Laura Codruța Kovesi, în mentalul inculpaților sau condamnaților pentru corupție, iar înlăturarea ei fiind identificată ca principalul mijloc de a destabiliza și decredibiliza lupta anticorupție,” au scris procurorii DNA.

În același timp, PSD salută raportul întocmit de ministrul Justiției, iar la Bruxelles situația este privită cu îngrijorare.

"Comisia urmărește cu atenţie și îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt elemente esenţiale ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele CE în declarația lor comună făcută chiar luna trecută. Comisia va urmări evoluția procedurilor declanşate în privinţa procurorului șef al DNA".

Iar presă internațională a comentat declarațiile de joi seară ale ministrului Justiției:

Toader a acuzat-o pe Kovesi de "deformarea realităţii" despre România în interviuri pe tema statului de drept în presă internaţională, scrie The Associated Press.

"Bucureștiul face parte din grupul tot mai rebel al unor state central și est-europene - condus de Varșovia și Budapesta - care sunt în conflict cu Comisia Europeană pe tema statului de drept", se mai arătat într-un articol din Financial Times.

"Kovesi conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles, care ţin justiţia din România sub o monitorizare specială", au notat jurnaliștii de la Reuters.

Săptămâna viitoare, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans va face o vizită de două zile la București.

135 de procurori din DNA își afirmă sprijinul, într-o scrisoare, pentru Codruța Kovesi
135 de procurori din DNA își afirmă sprijinul, într-o scrisoare, pentru Codruța Kovesi
VIDEO PROTVPLUS.RO
victor ponta, daciana sarbu, viorica dancila
Alianța Vestului. Ponta: ”Atenuează efectele nocive ale Puterii centrale (analfabetă)”
CCR va discuta pe 19 decembrie conflictul Klaus Iohannis - Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis, poză cu Angela Merkel. Ce au discutat cei doi oficiali la Bruxelles
USR: Dragnea încearcă să blocheze iniţiativa ”Fără penali în funcții publice”
Dăncilă: Datele INS şi Eurostat confirmă că economia românească performează
Cseke Attila: UDMR nu susţine ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale
CCR
Klaus Iohannis a trimis la CCR o nouă sesizare de neconstituționalitate
Ședinţă de Guvern. Mai multe măsuri în domeniul sănătăţii, pe ordinea de zi
Dragnea, contrazis involuntar de Dăncilă. Reacţia premierului când află ce a făcut
PNL cere iar demiterea lui Dragnea. Şeful deputaţilor PSD: "Doar boii sunt consecvenţi"
Mesajul parlamentarilor USR pentru premierul Dăncilă, afișat în plenul Parlamentului
Dăncilă: ”Sper că vom primi avizul CSAT pe buget.” Ce spune despre moțiune și Alianța Vestului