Raportul integral privind DNA. Acuzații formulate de persoane condamnate pentru corupție, folosite de Toader drept argumente

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Justiţiei a publicat vineri raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat în urmă cu o zi de ministrul Tudorel Toader.

Raportul complet poate fi descărcat la finalul articolului

"Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", spune preşedintele Klaus Iohannis, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că declanşează procedurile în cazul şefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Vom face o analiză foarte serioasă, care va dura un pic", a mai precizat vineri preşedintele, referindu-se la raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat de Tudorel Toader.

Într-o declaraţie citită în 80 de minute, ministrul Justiţiei a enumerat nu mai puţin de 20 de "acte şi fapte" pe care i le reproşează lui Kovesi. Solicitarea ministrului a ajuns la CSM, însă decizia îi aparţine preşedintelui României.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Preşedintele României a aflat de la televizor că ministrul Justiţiei cere revocarea din funcţie a Laurei Codruța Kovesi. Nu ştia, spune el, de această intenţie, dar imediat după aceea, Iohannis le-a cerut consilierilor săi să analizeze punct cu punct raportul lui Tudorel Toader.

Klaus Iohannis: ”Dacă legea spune că președintele revocă, atunci este o chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă și doar președintele poate să hotărască acest lucru."

Cea vizata de acest raport, Laura Codruța Kovesi, nu a avut posiblitatea să se apere. Ministrul Justiţiei a întocmit raportul privind activitatea ei, fără să o cheme pentru a-şi putea spune punctul de vedere. Vineri, procurorul şef a comunicat că:

"Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției.

Tudorel Toader a împărţit raportul în 20 de puncte. Acesta îi reproşează şefei DNA că a fost reclamată la Curtea Constituţională de trei ori într-un singur an pentru că a declanşat conflicte juridice. Primul a fost legat faptul că a făcut cercetări legate de emiterea Ordonanţei 13, cea care a scos lumea în stradă.

A doua, pentru că nu s-a prezentat în fața comisiei parlamentare care investiga presupuse fraude legate de alegerile prezidenţiale din 2009 şi a trimis punctul de vedere în scris.

Apoi, chiar Tudorel Toader a acuzat-o că DNA încalcă legea când cercetează cazul Belina, însă Curtea Constituţională a respins reclamaţia.

Ministrul Justiţiei a susţinut că DNA cheltuieşte prea mulţi bani pentru anchete, comparând cu sumele folosite de Parchetul General sau de DIICOT. Nu a spus însă nimic despre prejudiciile recuperate de DNA, comparativ cu alte structuri ale ministerului public. Tudorel toader a mai acuzat-o că este o şefă prea dură.

Ministrul Justiţiei a citat practic din acuzaţiile formulate împotriva şefei DNA, în spaţiul public, de către persoane condamnate pentru fapte de corupţie, ca argumente ale cererii de revocare. Informaţiile potrivit cărora procurori de la Ploieşti ar fi falsificat probe se află în ancheta Inspecţiei Judiciare, care încă nu a dat un verdict.

Secţia de procurori a CSM are la dispoziţie 30 de zile ca să dea avizul consultativ. O aşteaptă însă pe Kovesi să îşi facă apărarea în fața valului de acuzaţii făcute de ministrul Justiţiei. Dar şi Tudorel Toader este aşteptat să îşi susţină cu argumente cererea de revocare a şefei DNA.

Raportul ministrului Justiţiei a fost inaccesibil de joi seară şi până vineri după-amiază, când pagina de internet a ministerului a putut fi deschisă.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Dăncilă, despre raportul lui Toader: Dacă ce scrie acolo e adevărat, e îngrijorător şi trebuie luată o decizie
Dăncilă, despre raportul lui Toader: Dacă ce scrie acolo e adevărat, e îngrijorător şi trebuie luată o decizie

Viorica Dăncilă a declarat, referindu-se la raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privitor la şefa DNA, Laura Kovesi, că, dacă ce scrie în documentul respectiv este adevărat, atunci e îngrijorător şi trebuie luată o decizie.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.