Raportul integral privind DNA. Acuzații formulate de persoane condamnate pentru corupție, folosite de Toader drept argumente
Ministerul Justiţiei a publicat vineri raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat în urmă cu o zi de ministrul Tudorel Toader.
Raportul complet poate fi descărcat la finalul articolului
"Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", spune preşedintele Klaus Iohannis, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că declanşează procedurile în cazul şefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Vom face o analiză foarte serioasă, care va dura un pic", a mai precizat vineri preşedintele, referindu-se la raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat de Tudorel Toader.
Într-o declaraţie citită în 80 de minute, ministrul Justiţiei a enumerat nu mai puţin de 20 de "acte şi fapte" pe care i le reproşează lui Kovesi. Solicitarea ministrului a ajuns la CSM, însă decizia îi aparţine preşedintelui României.
Preşedintele României a aflat de la televizor că ministrul Justiţiei cere revocarea din funcţie a Laurei Codruța Kovesi. Nu ştia, spune el, de această intenţie, dar imediat după aceea, Iohannis le-a cerut consilierilor săi să analizeze punct cu punct raportul lui Tudorel Toader.
Klaus Iohannis: ”Dacă legea spune că președintele revocă, atunci este o chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă și doar președintele poate să hotărască acest lucru."
Cea vizata de acest raport, Laura Codruța Kovesi, nu a avut posiblitatea să se apere. Ministrul Justiţiei a întocmit raportul privind activitatea ei, fără să o cheme pentru a-şi putea spune punctul de vedere. Vineri, procurorul şef a comunicat că:
"Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției.”
Tudorel Toader a împărţit raportul în 20 de puncte. Acesta îi reproşează şefei DNA că a fost reclamată la Curtea Constituţională de trei ori într-un singur an pentru că a declanşat conflicte juridice. Primul a fost legat faptul că a făcut cercetări legate de emiterea Ordonanţei 13, cea care a scos lumea în stradă.
A doua, pentru că nu s-a prezentat în fața comisiei parlamentare care investiga presupuse fraude legate de alegerile prezidenţiale din 2009 şi a trimis punctul de vedere în scris.
Apoi, chiar Tudorel Toader a acuzat-o că DNA încalcă legea când cercetează cazul Belina, însă Curtea Constituţională a respins reclamaţia.
Ministrul Justiţiei a susţinut că DNA cheltuieşte prea mulţi bani pentru anchete, comparând cu sumele folosite de Parchetul General sau de DIICOT. Nu a spus însă nimic despre prejudiciile recuperate de DNA, comparativ cu alte structuri ale ministerului public. Tudorel toader a mai acuzat-o că este o şefă prea dură.
Ministrul Justiţiei a citat practic din acuzaţiile formulate împotriva şefei DNA, în spaţiul public, de către persoane condamnate pentru fapte de corupţie, ca argumente ale cererii de revocare. Informaţiile potrivit cărora procurori de la Ploieşti ar fi falsificat probe se află în ancheta Inspecţiei Judiciare, care încă nu a dat un verdict.
Secţia de procurori a CSM are la dispoziţie 30 de zile ca să dea avizul consultativ. O aşteaptă însă pe Kovesi să îşi facă apărarea în fața valului de acuzaţii făcute de ministrul Justiţiei. Dar şi Tudorel Toader este aşteptat să îşi susţină cu argumente cererea de revocare a şefei DNA.
Raportul ministrului Justiţiei a fost inaccesibil de joi seară şi până vineri după-amiază, când pagina de internet a ministerului a putut fi deschisă.