Dăncilă, despre tragedia din Caracal: ”Avem datoria morală să-i pedepsim pe cei vinovați”

30-07-2019 16:52


Premierul Viorica Dăncilă a anunțat după ședința CSAT că vicepremierul Mihai Fifor va ocupa funcția de ministru interimar al Administrației și Internelor, după demisia lui Nicolae Moga.

De asemenea, Dăncilă a afirmat că i-a transmis ca primă sarcină ministrului interimar de Interne, Mihai Fifor, verificarea activităţii la nivelul tuturor Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.

"Prima sarcină a domnului Fifor va fi să solicite de urgenţă în toate judeţele ţării verificări privind modul de funcţionare a Inspectoratelor de Poliţie, a modului în care sunt respectate procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă", a declarat Viorica Dăncilă la MAI.

Sinteza declarațiilor premierului Viorică Dăncilă:

- Cer tuturor factorilor implicați să cerceteze cu maximă responsabilitate acțiunile care au avut loc și să prezinte rezultatele anchetei.

- Am transmis deja spre Cotroceni a vicepremierului Mihai Fifor în funcția de ministru interimar al Afacerilor Interne.

- Sunt multe difuncționalități în modul de gestionare a situațiilor. Prima sarcină a domnului Fifor va fi să solicite din toată țara verificarea modului în care se respectă procedura situațiilor de urgență.

- Ne vom asuma și acest obiectiv, pentru că avem această datorie. Românii trebuie să continue să creadă în MAI.

- Am avut o discuție cu șefii de structuri, am discutat despre acest tragic eveniment, dar am discutat și despre ceea ce trebuie să facem pe viitor pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete. Am discutat despre modificări legislative care sunt necesare, în ceea ce privește legislația, care să pedepsească mai drastic aceste fapte.

- Lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar în același timp nu trebuie lăsată mai prejos lupta împotriva criminalității.

- România nu este o țară a infractorilor. Ca prim ministru nu voi permite să las să se lipească această etichetă. Vom pedepsi pe cei care se fac vinovați. Știu că nu mai putem din păcate să aducem înapoi ceea ce a avut loc. 

- Avem datoria morală să-i pedepsim pe cei vinovați.

- Dacă vom ieși cu declarații politice nu vom rezolva aceste probleme. Am asigurat toți șefii de arme, cum îi asigur pe toți cei care vor să se implice în sensul pozitiv că vor avea în premier un partener.

- Voi urmări fiecare decizie, voi urmări fiecare pas care se face.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a solicitat Guvernului ca, până la finalul lunii august, să elaboreze măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, astfel încât să nu mai existe întârzieri ca în cazul de la Caracal, precum şi analizarea "în regim de urgenţă" a legislaţiei privind infracţiunile grave şi foarte grave.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO