Dăncilă îi propune din nou pe Drăghici și Olguța Vasilescu în Guvern. Gafa din scrisoare
Scandalul dintre premier și președinte a ajuns la episodul ”scrisoarea a 3-a”.
Viorica Dăncilă i-a scris din nou președintelui și i-a cerut insistent să accepte numirea Olgutei Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării și a lui Mircea Drăghici la Transporturi.
Ca să-l convingă, a atașat și dosare impresionante ale celor doi, care conțin inclusiv cărțile de identitate ori cazierele judiciare. Președintele este plecat, însă, într-o vizită în Germania și nu i-a răspuns. Oricum, social-democrații sunt hotărâți să îl reclame la Curtea Constituțională.
Viorica Dancila i-a atras atenția președintelui că, în calitatea să de șef al Guvernului, are dreptul exclusiv de a alege pe cine cine vrea în cabinet: ”În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc."
Secretariatul general al Guvernului i-a pregătit președintelui și o mapă specială cu detalii despre cei doi candidați. Au atașat buletinul, o declarație cum că nu sunt incompatibili cu vreo funcție publică și una în care atestă că nu au colaborat cu Securitatea, certificatul de cazier judiciar, precum și CV-ul semnat.
În comunicatul de presă care a anunțat această scrisoare, jurnaliștii au aflat inclusiv datele personale ale celor doi, care nu ar fi trebuit date publicității de Palatul Victoria, deoarece încalcă normele GDPR, adică regulamentul european de protecție a datelor.
Astfel, Guvernul a făcut publice seriile cărților de identitate ale lui Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu, precum și seriile certificatelor lor de caziere judiciare.
Ulterior, Palatul Victoria a transmis un alt comunicat, în care seriile respective au fost șterse.
La sfârșit, Viorica Dăncilă i-a atras atenția lui Klaus Iohannis că cerințele sale sunt excesive. Președintele a refuzat până acum numirile și a cerut vineri Guvernului, tot printr-o scrisoare, să trimită cazierele judiciare pentru cei doi miniștri propuși.
”Insistența dumneavoastră în a se atașa unui înscris între primul-ministru al României și Președintele țării acte care să probeze respectarea cerințelor de legalitate este fără precedent în practică raporturilor constituționale între autoritățile puterii executive și creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative și raporturi constituționale."
Toni Greblă, secretar general al Guvernului: ”Legea nu spune așa ceva, nu ne obligă că alături de nominalizare, de propunere, să atașăm și ceva acte. Dacă președintele refuză în continuare, eu va spun că din punct de vedere constituțional există un conflict juridic negativ între prim-ministru și președintele României".
Șirul scrisorilor dintre Palatul Victoria și Cotroceni pare să nu aibă sfârșit. Premierul insistă cu aceleași propuneri de miniștri, făcute încă de acum 2 luni. Noua scrisoare vine după ce președintele a explicat acum 4 zile de ce îi refuză.
Klaus Iohannis este plecat în Germania și nu i-a răspuns încă premierului. Decizia privind o nouă sesizare la Curtea Constituțională o vor lua, însă, liderii coaliției. Proaspăt întors din concediu, Liviu Dragnea s-ar fi văzut cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-o discuție informală.
Cei doi trebuie să tranșeze și forma în care Executivul va adopta mult trâmbițata ordonanță prin care toate procesele judecate la completurile de cinci să fie reluate, precum și textul ordonanței privind recursul compensatoriu.
În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care a explicat motivele pentru care a refuzat a 3-a oară numirile lui Mircea Drăghici și Olguța Vasilescu în Guvernul României.
Șeful statului a precizat atunci că nu poate accepta ca cei doi să conducă ministerele Dezvoltării și Transporturilor, deoarece nu fac ”dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate”.
Mai exact, Klaus Iohannis a precizat atunci că cei doi nu fac ”dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale”, adică nu au depus cazierul judiciar la dosar.
Scrisoarea premierului Viorica Dăncilă, trimisă luni, 21 ianuarie 2019, președintelui României:
”Domnule Președinte,
Urmare adresei dumneavoastră din 17 ianuarie 2019 privind îndeplinirea condițiilor de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019, vă transmit următoarele:
Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituția României, republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneți emiterea decretelor prezidențiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice și domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcția de ministru al transporturilor.
În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc.
În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condițiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare.
Sistemul constituțional din România a consacrat caracterul bicefal al puterii executive, iar practica Curții Constituționale a României a stabilit principiul cooperării și colaborării loiale între autoritățile statului pe calea interpretării coroborate a normelor constituționale ale art. 1 alin. (3) și (4) referitoare la valorile
supreme ale statului român și la principiul echilibrului puterilor în stat.
În acest context, în cei 30 de ani ai evoluției României ca stat democratic, cu toate că au existat diferențe de opțiuni politice între Președintele României și primulministru, colaborarea între vârfurile puterii executive a funcționat, chiar cu unele sincope, scopul final fiind atât evitarea blocării activității instituțiilor statului, cât și susținerea dezvoltării economico-sociale a țării noastre, iar aplicarea prevederilor art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, nu a întâmpinat niciun obstacol.
Din păcate, în prezent, în pofida tuturor eforturilor făcute și a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastră expres de a numi persoanele nominalizate în funcția de ministru, inițial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate și apoi pe motivul neîndeplinirii condițiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri.
Fără îndoială, este de neconceput ca un prim-ministru să propună Președintelui României pentru a fi numite în funcția de membru al Guvernului persoane care nu îndeplinesc cerințele exprese ale art. 2 din Legea nr. 90/2001, precitată. Astfel, propunerile pe care le reiterez de două luni se referă la persoane cu o experiență și o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnități pentru care sunt nominalizate, cu atât mai mult cu cât una dintre nominalizări se referă la o persoană care a mai îndeplinit funcția de membru al Guvernului.
Insistența dumneavoastră în a se atașa unui înscris între primul-ministru al României și Președintele țării acte care să probeze respectarea cerințelor de legalitate este fără precedent în practica raporturilor constituționale între autoritățile puterii
executive și creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative și raporturi constituționale.
Este foarte important de menționat faptul că verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate ale celor două nominalizări a fost efectuată de către secretarul general al Guvernului, prealabil înaintării propunerilor respective către Administrația
Prezidențială. Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale prin care doamna Lia-Olguţa
Vasilescu să fie numită în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice și domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcția de ministru al transporturilor, și, totodată, să înceteze efectele Decretului
Președintelui României nr. 46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr. 47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar.”
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, lia olguța vasilescu, viorica dancila, scrisoare,
Dată publicare:
21-01-2019 11:57