Premierul Cîțu, mulțumit de nivelul de trai: ”România nu mai este o țară cu salarii mici”
Premierul Florin Cîțu susține că România nu mai este o țară a salariilor mici și că tot mai mulți angajați au salarii mai mari de 1000 de euro.
Șeful Guvernului a reacționat, astfel, la predicțiile făcute luni de guvernatorul BNR, care a constatat că inflația a ajuns în jur de 5%, iar prognoza arată că va continua să urce spre 5,6% până la finalul lui 2021.
”Este o estimare a Băncii Naționale. Eu vă spun că am văzut ieri niște cifre foarte interesante. Mai mult de (neinteligibil, n. red.) dintre angajații din România au salarii mai mari de 3000 de euro net. Cum crește ponderea celor care au salarii mai mari de 1000 de euro, ceea ce înseamnă că în România ne mutăm spre direcția pe care eu am vrut-o din primul moment, în care România nu mai este o țară cu salarii mici, nu mai este o destinație pentru cei cu salarii mici.” - a declarat Florin Cîțu.
Mai mult, premierul afirmă că, în România, ”avem din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro”.
”Repet, România, nu sunt cifre pe care le-am spus eu, le-am citit și eu în presa dintre dumneavoastră, avem din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă România devine o destinaţie pentru investiţii cu valoare adăugată mare şi nu mai este o destinaţie pentru salarii mici”, a mai agăugat premierul.
El a mai subliniat faptul că ”salariile sunt determinate de piaţă, de cerere şi ofertă ca în orice economie de piaţă, şi salariile, şi preţurile sunt determinate de cerere şi ofertă, nu de intervenţia Guvernului”.
”Asta este schimbarea pe care o facem prin această coaliţie şi această guvernare. Ne mutăm spre o economie liberală. Întotdeauna, o economie liberală este o economie care creează oportunităţi pentru toţi români, creem investiţii, creem oportunităţi pentru ca oamenii care astăzi lucrează pe salariul minim după aceea să meargă pe un salariu mai mare”, a mai declarat premierul.
De la o inflație puțin peste 2%, cât aveam la finalul anului trecut, vom ajunge la 5,6% la finalul acestui an, potrivit BNR, mai mult cu 1,5% față de prognoza inițială.
Majorarea a fost provocată în special de creșterile de prețuri de pe piața de energie, după ce și cererea a fost mai mare anul acesta. La energie electrică, de pildă, prețul de achiziție depășește dublul valorii de anul trecut, potrivit estimărilor ANRE.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, BNR, preturi, salarii, Florin Cîțu,
Dată publicare:
10-08-2021 12:04