Prețurile din România au crescut peste așteptări, iar scumpirile vor continua până la sfârșitul anului
Prețurile au crescut peste așteptări în ultimul an. O spune clar chiar guvernatorul Băncii Naționale care a constatat că inflația a ajuns în jur de 5%. Ia prognoza arată că va continua să urce spre 5,6% până la finalul lui 2021.
Creșterea este cauzată în primul rând de majorările tarifelor din domeniul energiei, care au început să se vadă și în facturi. La gaze naturale plătim deja în plus cu peste 20 de procente, potrivit asociațiilor din domeniu.
De la o inflație puțin peste 2%, cât aveam la finalul anului trecut, vom ajunge la 5,6% la finalul acestui an, potrivit BNR, mai mult cu 1,5% față de prognoza inițială.
Deja suntem în jurul valorii de 5%, deci prețurile nu vor mai crește foarte mult în această toamnă, spune guvernatorul băncii naționale. Va coborî însă anul viitor până la 3,4% în decembrie 2022, tot peste prognoza inițială cu 0,4%.
Majorarea a fost provocată în special de creșterile de prețuri de pe piața de energie, după ce și cererea a fost mai mare anul acesta. La energie electrică, de pildă, prețul de achiziție depășește dublul valorii de anul trecut, potrivit estimărilor ANRE.
Zoltan Nagy, ANRE: ”Producătorii de energie electrică din surse fosile sunt obligați să achiziționeze certificate de CO 2, iar cotațiile au crescut în ultimii trei ani de la 5 euro în 2018, la peste 50 de euro momentan.La gaze naturale e ceva similar, acolo ne confruntăm cu o producție intern de gaze în scădere, cererea e în creștere, care ne expune în fatța importului de gaze și practic piața este dispusă să plătească aproape oricât pentru gazele din Rusia, care sunt principala sursă de import”.
Cum contractele semnate de consumatori sunt pe un an, cu tarif fix, efectele se văd deocamdată doar parțial în facturi.
Se anunță noi taxe
Potrivit Asociației Energia Inteligentă, la 1 iulie cel mai mult au crescut prețurile la gaze naturale.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: ”Cum este cazul consumatorilor casnici care au rămas la același furnizor, acolo creșterea a fost de circa 20%, sunt consumatori casnici care în momentul de față își schimbă contractul de furnizare gaze naturale, practic le expiră vechiul contract, iar pentru aceștia estimările sunt undeva între 75 și 105%”.
Potrivit ANRE, în iulie și facturile la energie electrică s-au majorat, în medie, cu 7%. Mai afectați au fost cei 45% dintre consumatori care nu au trecut încă la piața concurențială și nu și-au schimbat contractele vechi.
Pe de altă parte, se anunță noi taxe și pentru cei care au centrale termice.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”Vorbim de taxarea practic în utilizarea gazului natural ca și combustibil, inclusiv la centralele de apartament, despre asta vorbește fit for 55, directiva de taxare a combustibililor. Dar de asemenea vorbește de o posibilă exceptare pe o perioadă de maxim 10 ani de zile pentru consumatorul vulnerabil și vorbește în continuare de o posibilă definire a consumatorului vulnerabil la nivel european, ceea ce pentru români e mai bine. Pragul de venituri mediu european este cu totul altfel”.
Măsura face parte din planul anunțat de Comisia Europeană ce are ca scop o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030.