Premierul Tudose, în Parlament: De fiecare dată când PSD a fost la guvernare a fost o bunăstare
Prim-ministrul Mihai Tudose a fost prezent în Camera Deputaţilor, după ce a fost convocat de PNL pentru a da explicaţii cu privire la situaţia economică a României.
Tema dezbaterii politice la care a participat şeful Executivului s-a numit „Atacul Guvernului Tudose la adresa economiei româneşti” - inițiată la solicitarea PNL.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, în Parlament, după ce liberalii i-au solicitat să explice situaţia actuală a economiei româneşti, că cifrele prezentate de organismele interne şi internaţionale arată realitatea economică din România, reafirmând că cifra de 5,2% anunţată ca şi creştere economică va fi depăşită.
Tudose a ţinut să răspundă acuzaţiilor liberalilor referitoare la lipsa autostrăzilor şi a afirmat că o comparaţie între ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi fostul deţinător al acestui portofoliu Ludovic Orban este inutilă, pentru că „nu se poate compara ceva cu zero”.
„De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, a adus bunăstare şi o economie solidă. O spun cifrele, şi nu cifrele de la PSD, ci cifrele de la organisme respectate interne şi internaţionale. Creşterea economică de 5,8%, cea mai mare din uniunea Europeană, cred că nu o contestă nimeni. Dacă asta spune că o economie nu merge, explicaţi dumneavoastră vă rog. Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale, dar şi a fezabilităţii politicilor economice promovate. (...) Creşterea economică anunţată şi asumată în proiecţia de buget pe acest an a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că o vom depăşi şi va fi o creştere economică mai mare”, a declarat premierul în plenul Parlamentului.
Mihai Tudose a precizat că doar în luna iulie investiţiile au fost de 2,4 miliarde de lei, dublul mediei lunare din primul semestru şi cu 33% mai mare faţă de luna similară a anului trecut, aceasta fiind o certitudine că investiţiile publice vor contribui şi în acest an la creşterea economică”, a spus şeful Executivului.
Totodată, referitor la reproşurile pe care liberalii le-au adus Guvernului legate de lipsa manulelor pentru elevii de clasa a V-a, Tudose a reafirmat că este vina Executivului tehnocrat, fiind obligaţi să aplice deciziile luate de aceştia anul trecut. Premierul a mai spus, referitor la lipsa autostrăzilor, că o comparaţie între actualul ministrul al Transporturilor şi Ludovic Orban, fost deţinător al acestui portofoliu, este „inutilă” pentru că „nu se poate compara ceva cu zero”.
„Deficitul la opt luni este de minus 0,77, faţă de asumatul de 2,95. Datoria publică este 37%, cea mai mică pe locul trei, la premianţi în UE. Marja maximă e de 60%. Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo. Manualele de clasa a V-a, mă bucur că aveţi o îngrijorare. Toate nebuniile pe care, sau o parte din nebuniile, care este obligat Ministerul Educaţiei să le implementeze au fost stabilite anul trecut. Inclusiv celebrul manual de sport. Vă mulţumim şi pe această cale pentru acest lucru. O comparaţie cu anul trecut este sublimă – acum vorbiţi de manual de clasa a V-a, anul trecut nu vorbeaţi de niciun manual, pentru că nu era gata niciunul. Comparaţia Cuc-Orban este inutilă, fiindcă nu poţi să compari ceva cu zero. Nu am mers niciunul dintre noi pe autostrada Orban. Nu ştiu de ce, dar nu am găsit-o. Plângeţi pe tema celor care au plecat din ţară. Aţi folosit o cifră – 200.000, de fapt e mai mare. Pe guvernarea Cioloş”, a conchis Tudose.
Liderii USR au catalog prezentarea premierului drept "fantezistă".
Claudiu Năsui, deputat USR: ”Dacă lucrurile merg atât de bine, atât de roz, de ce e nevoie de aceste creşteri de taxe din ultima perioada? Cum poţi să ai creştere record şi cu toate astea să fii cu deficitul la maxim - pentru că aţi crescut în mod nesustenabil cheltuielile statului!”
Schimbul de replici din Parlament nu-i ajută cu nimic pe oamenii de afaceri, care se uită cu îngrijorare la desele schimbări de taxe propuse de Guvern.
Liviu Rogojinaru, reprezentant Consiliul IMM-urilor: ”Oamenii, în ţară, au ajuns la disperare - colegii noştri din ţară, vin şi spun - hai să facem greva, greva fiscală!”
Flroin Jianu, reprezentant Consiliul IMM-urilor: "Creşterea accizelor arată foarte clar că nu sunt bani îndeajuns la buget şi atunci se caută surse pentru suplimentarea veniturilor la buget”.
Este pentru prima dată când premierul Mihai Tudose a mers în Parlament ca să dea lămuriri privind situaţia economică a ţării după ce, în ultimele luni, Guvernul a venit cu mai multe modificări fiscale controversate.
Sinteza declarațiilor premierului Mihai Tudose - LIVE TEXT:
- Chiar mulțumesc, sincer, colegilor de la PNL pentru această oportunitate. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare a fost o bunăstare și o economie solidă. Nu o spun eu, doamna Turcan, ci cifrele.
- Cea mai mare creștere economică europeană, 5,8, și nu cred că o contestă nimeni.
- Este evident ca prevederile programului nostru de guvernare sunt în consens cu creșterea economică.
- Previziunea noastră a fost de 5,1 % - ne cerem scuze că o vom depăși.
- Cele mai multe locuri de muncă s-au creat în industrie.
- Numărul șomerilor este cel mai mic din 1996.
- Activitatea de comerț exterior s-a intensificat.
- Agricultura, ca urmare a măsurilor de sprijin deja implementate, a adus în acest an producții record care cu siguranță se vor vedea și în următoarele luni.
- Sunt aici pentru că ați solicitat niște date. V-am prezentat un tablou economic scurt, dar convingător.
- Ați vorbit de buget. În ce privește veniturile bugetului se văd deja rezultate. Toate măsurile adoptate în plan bugetar au ținut cont de normele europene.
- În ce privește fondurile europene pe agricultură, anul trecut am fost campionii Europei la absorbție.
- Deficitul la 8 luni este de - 0,77. Datoria publică este de 87%, cea mai mică din Europa.
- Nu ne atingem de pilonul II de pensii.
- Manuale de clasa a 5-a, mă bucur că aveți o preocupare. O comparație cu anul trecut este sublimă. Anul trecut nu vorbeați de niciun manual, nu v-am auzit.
- N-am mers niciunul dintre noi pe autostrada Orban, nu ștu, dar n-am găsit-o.
Mihai Tudose, despre Pilonul II de pensii
„Deficitul la opt luni este de minus 0,77, faţă de asumatul de 2,95. Datoria publică este 37%, cea mai mică pe locul trei, la premianţi în UE. Marja maximă e de 60%. Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo. ”, a declarat Tudose.
Turcan: Domnule prim-ministru, să răspundeţi cu sinceritate, fără referiri din argoul specific bălţilor Brăilei
”Prezenţa premierului în Parlament stă sub semnul oficialului. Nu al băşcăliei. Astăzi aveţi obligaţia, domnule prim-ministru, să le spuneţi cu sinceritate şi respect celor îngrijoraţi, într-un limbaj civilizat, fără referiri din argoul specific bălţilor Brăilei, care sunt datele exacte ale execuţiei bugetare şi de ce investiţiile stagnează în toată ţara. Este un gest necesar, după seria de declaraţii şi decizii nefericite care au distrus orice brumă de predictibilitate în legătură cu politica fiscal-bugetară a Guvernului României”, a spus Raluca Turcan în plenul Camerei Deputaţilor.
Ea a acuzat PSD că programul de guvernare promovat în campanie nu a fost altceva decât o gogoaşă electorală livrată la televizor cu consecinţe grave pentru dezvoltarea economică a României.
”Aţi promis în cascadă, făra număr, fară limită, înşelând dorinţa firească de mai bine a oamenilor, iar factura - ajung acum să o plătească toţi românii. Şi cu fiecare zi care trece, creşteţi factura pentru români şi pentru companiile din România. Situaţia economică este ieşită din parametrii normali. Uitaţi-vă la datele de pe primele şase luni şi veţi vedea dimensiunea dezastrului - creşterea deficitului balanţei comerciale cu aproximativ 25%, existenţa unui deficit bugetar de 5,2 miliarde lei, deficit în creştere la fondul de pensii, încasări mai mici la bugetul statului cu 5 miliarde lei faţă de ce v-aţi angajat, zero investiţii publice. Aţi tăiat investiţiile cu 10 miliarde de lei şi tot aveţi un deficit de 3 ori mai mare decât guvernul precedent”, a făcut Turcan un rezumat al situaţiei economice din perspectiva PNL.
Deputatul liberal l-a întrebat pe Mihai Tudose de ce a crescut acciza la combustibili în condiţiile în care până acum nu au fost construite autostrăzi din aceşti bani, i-a cerut să renunţe la contul separat pentru plata TVA şi să nu se atingă de Pilonul II de pensii.
”Percepţia românilor este că unica preocupare a partidului dumneavoastră este de a-i salva pe infractori şi de a stabili la nivel politic cine şi unde să se angajeze în sistemul public, ce companie merită să facă afaceri, sau ce companie trebuie închisă prin ameninţarea controalelor. Este o involuţie incredibilă a actului de guvernare, o revenire la practicile autoritare consacrate de PSD şi care au făcut atât de mult rău României”, a mai spus Raluca Turcan.
Ea a criticat militarizarea Institutului Cantacuzino, calitatea proastă a infrastructurii rutiere şi lipsa manualelor pentru elevii de clasa a V-a.
”Aşa cum merge această guvernare, fiecare lună în care PSD şi ALDE rămân la putere va însemna o îndatorare suplimentară a generaţiilor viitoare.Partea tragică este că dupa 10 ani de Uniune Europeană, circa 200.000 de tineri aleg să plece din România în fiecare an. Plecarea rămâne prima opţiune pentru enorm de mulţi tineri, iar ei ştiu că dumneavoastră, PSD şi ALDE, cu domnii Tăriceanu şi Dragnea, în esenţă nu faceţi decât să le amanetaţi viitorul. Aţi avut şansa de a alege dezvoltarea, dar aţi ales, din nefericire pentru noi toti, îndatorarea şi stagnarea”, a conchis Raluca Turcan.
PNL a cerut ca premierul să dea explicații în Parlament
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat încă de lunea trecută că partidul pe care îl conduce îl va convoca pe prim-ministrul Mihai Tudose în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la ”situaţia economică dezastruoasă”, adăugând că liberalii vor utiliza toate căile parlamentare pentru a opri activitatea unor miniştri.
”La prima întrunire, în care noi ca PNL putem la ”Ora Guvernului” să convocăm la Parlament oficiali guvernamentali, îl vom convoca pe premierul Tudose pentru a da seamă pentru situaţia economică dezastruoasă, pentru situaţia bugetară, pentru ameninţările pe care le aruncă în fiecare zi asupra firmelor şi asupra mediului economic activ şi mai ales să dea seamă pentru declaraţiile inepte pe care le-a făcut şi apropo de bănci şi Pilonul II de pensii şi în general referitoare la diferitele chestiuni de natură economică, fiscală şi bugetară”, a anunţat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
Vineri, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a anunţat că premierul Mihai Tudose va veni luni în Parlament pentru a prezenta starea exactă a economiei, a investiţiilor şi execuţiei bugetare pentru fiecare minister şi, de asemenea, de unde intenţionează să ia Guvernul bani pentru viitor „pentru că toate cheltuielile angajate nu pot fi acoperite”.
„Premierul Mihai Tudose va veni în plenul Camerei Deputaţilor la Ora prim-ministrului pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea economiei româneşti. Există foarte multe semne de îngrijorare generate de o serie de dezbateri şi informaţii apărute în spaţiul public, unele dintre ele lansate chiar de premierul Tudose care par că vor conduce România într-o criză similară celei din 2008-2009”, a declarat Raluca Turcan.
Ea a precizat că în momentul de faţă suntem într-o situaţie care trebuie explicată de la vârful Guvernului, pentru că există creştere economică, însă, în acelaşi timp, România are un deficit în creştere şi încasări tot mai slabe la bugetul statului.
„Avem investiţii aproape zero, fonduri europene aproape zero şi cheltuieli care trebuie să fie suportate din ceva. Din nefericire, lucrurile se fracturează, pentru că nu poţi să ai şi creştere economică, dar şi cheltuieli în creştere. Undeva se pierd bani şi aceşti bani trebuie găsiţi şi probabil trebuie justificaţi de către cei care conduc în momentul de faţă România”, a arătat Turcan.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: PNL, economie, Parlament, mihai tudose,
Dată publicare:
04-09-2017 11:00