Ponta propune Parlamentului o sesiune in care sa coreleze legile privind referendumul cu decizia CCR

11-07-2012 12:12


Premierul Victor Ponta a anuntat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca a trimis presedintilor celor doua camere al Parlamentului o scrisoare in care propune convocarea unei sesiuni extraordinare.

In aceasta sesiune, premierul vrea ca Parlamentul sa coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

In replica, Guvernul a transmis un comunicat in care anunta ca va respecta decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului, precizand totodata ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata de Curte.

Voicu: Desfasurarea referendumului si sesiunea extraordinara sunt doua subiecte paralele

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, miercuri, ca desfasurarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu si convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru a pune in acord OUG cu actul normativ asupra caruia Curtea s-a pronuntat, reprezinta subiecte paralele.

"Sunt doua subiecte, care de fapt nu au legatura unul cu celalalt, cu toate ca este vorba de doua proceduri legale, care insa sunt paralele. Desfasurarea referendumului are loc, procedura a inceput, Ministerul de Interne a spus foarte clar dupa ce cadru normativ se ghideaza. Despre sedinta Parlamentului, e vorba despre un alt proiect de lege, o alta procedura, care nu are neaparat un termen - sau, ma rog, este un termen de 45 de zile - si parlamentarii, colegii din Birourile permanente, liderii de grupuri vor decide cand vor tine aceasta sedinta", a spus Voicu.

De altfel, marti, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a mentionat ca textul Ordonantei concorda cu prevederile legislative in vigoare din 2007 pana la inceputul anului in curs, cand au intervenit modificari operate de catre PDL, el aratand ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2007 s-a desfasurat in aceleasi conditii stipulate acum de Ordonanta.

Aceeasi pozitie a avut si ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, care a precizat ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie.

La randul sau, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca, pana in momentul in care Legea referendumului, asupra careia s-a pronuntat CC, va ajunge lege, Guvernul va organiza refendumul in baza OUG, singurul act in vigoare care reglementeaza acest domeniu.

PDL cere Guvernului sa respecte decizia CCR

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta sa anuleze OUG care stabileste ca presedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participantii la vot. Ea a subliniat faptul ca CCR a stabilit ca seful statului nu poate fi demis decat cu majoritatea alegatorilor de pe liste.

De asemenea, presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, ca Guvernul trebuie sa respecte deciziile CC privind referendumul si sa puna actele normative in acord cu deciziile acesteia.

La randul sau, vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu, a declartat ca "Guvernul ignora grosolan decizia primita de la CC referitoare la legea referendumului, premierul Victor Ponta continua sa minta Europa in fata, iar decizia CC despre persoana care reprezinta Romania la CC inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial".

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca imediat ce va primi "documentatia" pe marginea legii care reglementeaza desfasurarea referendumului de demitere a presedintelui se va pronunta, in sensul de a decide daca promulga legea sau o retrimite Parlamentului.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, ca cetatean, continutul Ordonantei de Urgenta care prevede ca referendumul de demitere a presedintelui se face cu votul majoritatii celor care voteaza este corect.

VIDEO PROTVPLUS.RO