Ministrul Dusa: Referendumul din 29 iulie se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern

10-07-2012 15:10

Mircea Dusa

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern.

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a aratat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege.

In consecinta, potrivit lui Dusa, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului care reglementeaza acest domeniu si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR.

Dusa a mentionat ca textul Ordonantei concorda cu prevederile legislative in vigoare din 2007 pana la inceputul anului in curs, cand au intervenit modificari operate de catre PDL, el aratand ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2007 s-a desfasurat in aceleasi conditii stipulate acum de Ordonanta.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO