BBC: Ponta risca sa isi asume rolul de oaia neagra a UE. Razboiul cu Basescu a declansat alarma

Ultima actualizare: 28-10-2012 03:36
Traian Basescu, Victor Ponta - COVER

Rivalitati politice profunde din Romania s-au transformat intr-un razboi care a alarmat Bruxelles-ul si pe care opozitia l-a comparat cu o lovitura de stat, comenteaza BBC News Online.

"Manevrele curente pot fi considerate o pregatire a alegerilor parlamentare din noiembrie. Insa o serie de miscari ale Guvernului Ponta au declansat alarma la Berlin, Bruxelles si Washington", scrie Nick Thorpe, corespondentul BBC pentru Europa Centrala, care realizeaza o ampla analiza, la zi, a recentelor evenimente din Romania care au condus la suspendarea presedintelui Traian Basescu.

"Victor Ponta risca sa isi asume rolul de oaia neagra a Uniunii Europene de la tizul sau Viktor Orban, premierul conservator al Ungariei", apreciaza BBC.

"Disputa interna din Romania a divizat elita politica europeana", continua Nick Thorpe, precizand ca social-democratii au sarit in apararea premierului roman Victor Ponta (centru-stanga), in timp ce conservatorii reactioneaza alarmati. "Romanii par satui de asemenea conflicte amare", apreciaza el, adaugand ca presedintele Traian Basescu (centru-dreapta) s-a bucurat de o sustinere redusa, dar ca viteza cu care Guvernul Ponta a actionat impotriva acestuia "i-a socat pe multi".

"Dupa opt ani in functie, cu legaturi puternice in Europa si bucurandu-se de o loialitate profunda in randul jurnalistilor romani, Basescu castiga razboiul informatiei impotriva unei administratii a lui Ponta care a subestimat influenta media", mai apreciaza Thorpe.

El este de parere ca "echipa lui Basescu trebuie sa decida acum daca sa insiste pentru un vot impotriva demiterii presedintelui la referendum sau a unui boicot (al referendumului), in speranta unei prezente la urne sub 50%" dintre alegatorii cu drept de vot.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO