CCR: Referendumul e valabil doar daca se prezinta 9 milioane de alegatori. MAI: Se aplica ordonanta
Curtea Constitutionala a decis ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului e constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus 1 din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Curtea constitutionala a deciz marti ca pentru ca seful statului sa fie demis trebuie sa voteze impotriva lui jumatate plus unul dintre cetatenii Romaniei ce se vor prezenta la vot.
Extrem de important este insa faptul ca referendumul va fi validat de Curtea Constitutionala doar daca vor merge la vot mai mult de jumatate dintre cetatenii Romaniei inscrisi pe listele electorale, adica 9.157.941 persoane.
Daca acest numar nu va fi atins, presedintele suspendat Traian Basescu s-ar putea intoarce la lucru.
Doar ca, pentru a intra in vigoare, decizia Curtii trebuie motivata, publicata in monitorul oficial si promulgata de presedintele interimar. Nu mai este timp pentru indeplinirea acestor proceduri, sustin cei de la putere. Asadar se va recurge la ordonanta privind organizarea referendumului data vinerea trecuta, atunci cand Parlamentul a votat hotararea privind suspendarea lui Traian Basescu. Aceasta varianta este sustinuta de reprezentantii USL si a fost anuntata de Ministerul Administratiei si Internelor.
Conform acestei ordonante, Traian Basescu va fi demis in cazul in care acest lucru este votat de jumatate plus unul dintre alegatori, indiferent cati s-ar prezenta la vot.
Guvernul a anuntat ca va respecta decizia curtii si ca este in sarcina parlamentului sa o puna in acord cu legislatia privind organizarea referendumului.
16:50 Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) spune ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Ministrul Dusa: Referendumul din 29 iulie se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern
In ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 71 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Legea referendumului a fost declarata constitutionala, marti, argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
Guvernul Romaniei va respecta decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului
"Guvernul Romaniei considera fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului si se angajeaza la respectarea acesteia.
Guvernul Romaniei considera ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala." - se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, curtea constitutionala, traian basescu, referendum, legea referendumului,
Dată publicare:
10-07-2012 14:14