Ponta ii cere lui Basescu sa promulge Legea referendumului. "Nu mai aveti niciun subterfugiu legal"
Premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii cere sa promulge cu celeritate Legea referendumului.
Premierul vrea ca astfel noile prevederi sa intre cat mai rapid in vigoare, spunandu-i presedintelui ca nu mai are niciun "subterfugiu legal" in spatele caruia sa se ascunda, potrivit Mediafax.
"Stimate domnule Presedinte, avand in vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curtii Constitutionale, publicata ieri, cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care se resping obiectiile de neconstitutionalitate pe care le-ati formulat, va rog sa promulgati cu celeritate legea, pentru a intra cat mai rapid an vigoare. In prezent, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale, nu mai exista niciun motiv si nu mai aveti la dispozitie niciun subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa", ii transmite Ponta lui Basescu.
Premierul continua spunandu-i presedintelui ca au trecut deja aproape 7 luni de cand tergiverseaza promulgarea acestei legi, in ciuda faptului ca, in doua randuri, Curtea Constitutionala (CC) a respins sesizarile facute cu privire la aceasta lege. El ii reaminteste ca modificarile la Legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima data pe 29 mai de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz, iar ulterior au fost transmise completarile CC, pe 26 iunie, care au fost incluse in lege, dupa ce a fost respinsa ca neintemeiata prima obiectie de neconstitutionalitate, formulata de 83 de deputati din partidele de opozitie.
Pe 9 septembrie, deputatii au respins cererea de reexaminare transmisa de presedinte, in care solicita Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeasi problematica ce fusese deja respinsa de Curte in sesizarea formulata de deputatii din opozitie, iar pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care il avea la dispozitie pentru promulgarea legii, a ales "o noua tergiversare", sesizand Curtea Constitutionala la randul sau. Curtea a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior si, pe 14 noiembrie, a transmis decizia in care respinge obiectiile ca fiind neintemeiate, ii mai aminteste premierul presedintelui.
"Din motivarea publicata ieri, retin faptul ca, in mai multe randuri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arata ca legea a mai fost supusa controlului de constitutionalitate an raport de critici similare celor formulate in prezenta cauza si ca decizia din iunie a Curtii a respins ca neintemeiate respectivele critici. Curtea constata explicit faptul ca dvs ati contestat legea pe o problematica similara celei ce formase obiectul controlului de constitutionalitate in vara. Va solicit ca, prin aceasta promulgare cat mai rapida, sa demonstrati ca toate aceste sicane puse Guvernului si majoritatii de 70% a USL din Parlamentul Romaniei nu reprezinta doar ambitia dvs personala si calcule politice marunte, ce tin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amanari si sicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarata constitutionala an doua randuri", incheie Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, in conditiile in care a primit motivarea Curtii Constitutionale, la Cabinetul sau, in 5 decembrie dimineata, astfel ca va astepta cele zece zile legale.
"La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curtii Constitutionale pe legea refrendumului - n.r.) si in Constitutie spune foarte clar. Pe 14 seara imi expira termenul, pentru ca la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am inteles ca a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineata. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul presedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea", a spus Traian Basescu.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, victor ponta, legea referendumului,
Dată publicare:
05-12-2013 21:04