Ponta discuta cu firme petroliere masuri prin care pretul la carburanti sa nu creasca "semnificativ"
Victor Ponta a afirmat ca se va intalni in perioada urmatoare cu reprezentantii companiilor petroliere pentru a discuta cu acestia aplicarea unui set de masuri fiscale astfel incat preturile la carburanti sa nu afecteze "in mod semnificativ".
El nu a dorit insa sa prezinte aceste masuri si nici sa confirme ca intalnirea cu reprezentantii companiilor petroliere ar avea loc chiar in cursul zilei de astazi si nu "in perioada urmatoare".
"Vom discuta in perioada urmatoare intregul pachet fiscal prin care putem face ca preturile la combustibil sa nu afecteze in mod semnificativ nici populatia, nici economia", a spus Ponta.
Intrebat insa daca se va intalni joi cu firmele petroliere, Ponta a raspuns doar ca detalii vor fi prezentate ulterior.
Surse din sectorul petrolier afirma ca reprezentantii companiilor au fost invitate pentru joi la Guvern, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor despre aceste masuri.
La sfarsitul lunii noiembrie, premierul Ponta a afirmat ca pretul benzinei nu va creste in urma cresterii accizei la carburanti, deoarece pretul combustibilului va scadea semnificativ pe bursele mondiale, iar Guvernul va discuta si alte "posibilitati fiscale" cu producatorii, astfel incat sa fie atenuat orice impact.
"Nu va creste pentru ca avem un context economic favorabil, in care pe bursele mondiale pretul combustibilului va scadea in mod semnificativ si, atunci, eu cred ca impactul pentru cetatean nu va exista. In plus, avem alte posibilitati fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chitoiu si pe care le vom discuta cu companiile producatoare in asa fel incat sa putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred ca impactul asupra populatiei nu va fi", a spus atunci Ponta.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti, precizand ca nu isi va asuma aceasta masura pe care o considera "antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare economica".
Seful statului a mai spus ca avertizeaza si Guvernul si Parlamentul "sa renunte la minciuna", pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul Dezvoltarii Regionale, precum si din excedentul la plata serviciului datoriei, de unde se pot lua cel putin 600 de milione de lei.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca acciza pe carburanti nu e prevazuta in Legea bugetului pe 2014, ci in alta lege, el aratand ca presedintele Traian Basescu foloseste aceasta "pacaleala" ca pretext pentru a nu semna memorandumul cu FMI, problema sa fiind legata de Comisia de ancheta privind achizitionarea terenului de la Calarasi.
In memorandumul convenit cu FMI si prezentat de MEDIAFAX ka jumatatea lunii noiembrie, se afirma : "Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri aditionale. Incepand din 2014, inflatia va fi adaugata ca un element in formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanti vor fi de asemenea majorate cu 7 euro centi pe litru".