Parlamentul a adoptat bugetul pe 2014, in prezenta premierului Victor Ponta
PROTV NEWS a transmis LIVE din plenul Parlamentului. Bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 a fost adoptat, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrilor.
Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi "pentru", 49 de voturi "impotriva" si 7 abtineri, iar bugetul asigurarilor sociale de stat a intrunit 347 voturi "pentru", 49 de voturi "impotriva" si 7 abtineri.
Dupa vot, deputatul PDL Cezar Preda a precizat, de la tribuna, ca PDL a votat impotriva pentru ca este un buget "al evazionistilor", "al stangii nereformate" si al USL, aratand ca puterea ar putea intra in Cartea recordurilor cu un buget votat in 20 de ore.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Domnule prim-ministru, singurul lucru pe care l-ati reusit cu acest buget in fata Europei este ca puteti intra in Cartea recordurilor, ati facut un buget contra cronometru, in 20 de ore ati aprobat un buget al unei tari mari, responsabile si care trebuie sa fie o tara cu responsabilitate in UE, si nu o tara miloaga care creste taxele si nu-si incaseaza veniturile. Pentru acest motiv veti plati, domnule prim-ministru, indiferent cate minciuni veti spune romanilor in continuare", a spus Preda.
El a mai spus ca bugetul de stat pe anul viitor "nu este un buget al romanilor, ci pentru USL si pentru campania electorala a Uniunii de anul viitor".
"Este un buget al asistatilor social, un buget al unei stangi nereformate", a adaugat Cezar Preda. El a mai spus ca PDL a fost un partid matur si responsabil, in timp ce alianta USL este "formata din traseisti si lasi".
La randul sau, premierul Victor Ponta le-a spus parlamentarilor, dupa vot, ca se vor intalni inca o data in acest an, pentru ca "exista un om in Romania care e mai separat decat ceilalti 20 de milioane si are dreptul de a opri promulgarea bugetului".
"Va urez un sfarsit de an fericit, dar din pacate cred ca ne vom mai intalni inca o data, nu este vointa mea, dar exista un om in Romania care e mai separat decat ceilalti 20 milioane si are dreptul de a opri promulgarea bugetului", a spus Ponta.
El a aratat ca, prin adoptarea bugetelor, Parlamentul isi indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat in fata alegatorilor.
Premierul a mai spus ca bugetul a fost adoptat mai rapid pentru ca este un buget care nu prevede taieri.
"Vreau sa va rog - o sa ne mai vedem inca o data in aceasta formula - ca, impreuna cu Guvernul, cu cei interesati de binele acestei tari, sa incercam ca fiecare roman, pensionar, agricultor, profesor, ca incepand cu 1 ianuarie sa beneficieze de munca fiecaruia", le-a mai spus Ponta parlamentarilor.
El a multumit tuturor parlamentarilor pentru adoptarea bugetului, si celor de la putere, dar si "celor care, plecand din sala, in felul acesta au sustinut bugetul pentru ca nu au votat impotriva".
Proiectul bugetului de stat a fost dezbatut intr-o singura zi, deputatii lucrand marti de dimineata pana la miezul noptii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot. Parlamentarii au adoptat, marti seara, dupa 9 ore de dezbateri, bugetele pe 2014 pentru toti ordonatorii principali de credite.
De asemenea, parlamentarii s-au pronuntat prin vot miercuri si asupra proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014.
Marti, la finalul sedintei, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa supuna votului final tot marti seara proiectul de buget. "Daca tot am stat pana noaptea, hai sa votam si bugetul national. Suntem aici, ne-a apucat noaptea, hai sa il votam", a spus acesta. Propunerea a fost, insa, respinsa de Zgonea.
Potrivit proiectului, bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 100.932,3 milioane de lei, iar la cheltuieli in suma de 119.254,6 de lei, cu un deficit de 18.322,3 milioane de lei.
Proiectul de lege prevede si autorizeaza, pentru anul 2014, veniturile pe capitole si subcapitole si cheltuielile pe destinatii si ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile si activitatilor finantate integral din venituri proprii.
Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic si Social si de comisiile sesizate pentru avizare ale Parlamentului.
Amendamentele formulate de grupurile parlamentare ale PDL si UDMR au fost respinse in totalitate, proiectul de lege fiind adoptat in varianta propusa de comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Au fost, de asemenea, dezbatute si adoptate cele 10 anexe ale actului normativ, cu subdiviziunile lor, acestea facand parte integranta din textul legii.
Presedintele Traian Basescu a discutat, marti, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la intalnire fiind prezenti ministrii Chitoiu si Voinea, precum si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful statului a afirmat, in declaratia de presa sustinuta dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, ca punctul de vedere al lui Victor Ponta a ramas "inflexibil", respectiv ca va fi introdusa taxa suplimentara la combustibili.
Anterior afirmatiei lui Basescu, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele nu si-a schimbat pozitia fata de proiectul de buget, care a fost extrem de "inflexibila", iar singura rugaminte a Guvernului a fost, in aceste conditii, sa nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.
"Presedintele Basescu va respinge legea, va sesiza CC, rugamintea mea a fost sa le faca intr-un termen rezonabil, sa avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici ca da, nici ca nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.
Cronologia evenimentelor, marti, 3 decembrie 2013:
UPDATE 22:32 Senatorii si deputatii au hotarat, marti seara, in unanimitate, prelungirea programului de lucru pana la epuizarea amendamentelor si a tuturor anexelor la proiectul bugetului de stat pentru anul 2014.
Decizia a fost luata la solicitarea facuta, in numele grupurilor USL, liderul deputatilor PSD Marian Neacsu.
"Stam pana la 5.00 dimineata, nu e o problema", a glumit, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD).
UPDATE 20:11 Bugetul pentru anul viitor este dezbatut si la aceasta ora in Parlament.
Aproape doua mii de amendamente trebuie sustinute in plenul reunit al celor doua camere, inainte ca alesii sa dea votul final.
Parlamentarii USL vor sa intre in noul an cu bugetul promulgat, asa ca lucrarile se desfasoara in viteza.
Premierul Victor Ponta a declarat, inaintea sedintei plenului reunit al Parlamentului in care se dezbate proiectul de buget pe 2014, ca bugetul se voteaza "in conditiile negociate cu FMI si CE". "Vreau sa fim totusi rationali si sa nu intram in panica. Bugetul se voteaza, intra acum, in discutia Parlamentului, in conditiile negociate de noi cu FMI si CE. Adica ne tinem de cuvant si asa e normal si se va vota in toate datele sale negociate de Guvern cu institutiile internationale", a spus Ponta.
El a precizat ca, dupa ce va fi votat de Parlament, bugetul pe 2014 va pleca la presedintele Traian Basescu, pentru promulgare. "O sa vedem daca pentru prima data in 24 de ani presedintele nu va promulga bugetul, nu vreau sa anticipez", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de guvern. In opinia sefului statului, aceasta crestere a accizei va avea impact asupra intregii economii, precizand ca tot ce se va da inapoi la pensii si salarii, va fi "inghitit" de cresterile de preturi. Potrivit presedintelui, inflatia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%. "Cred ca vom avea o crestere de inflatie de cel putin 3,5, adaugata pe inflatia anuntata de Banca Nationala", a mai spus Basescu.
Cu toate acestea, Victor Ponta a subliniat marti, in plenul Parlamentului, ca Guvernul are capacitatea de a tine lucrurile in mana din punct de vedere financiar si bugetar. "O sa trecem si peste aceasta criza", a adaugat Ponta.
Premierul a precizat, raspunzand unei intrebari, ca articolul care prevede ca incasarile din accize se constituie ca venituri la stat si vor merge la autostrazi va ramane in proiectul de buget.
"Sigur ca da, e prevazut foarte clar, bugetul Departamentului pentru marile proiecte in care intra CNADNR. Azi la ora 12.00, in fata grupurilor USL, dupa care voi merge si la celelalte grupuri, daca doresc, voi prezenta strategia de investitii pentru autostrazi - ce avem acum in lucru si ce incepem in 2014", a spus Ponta.
Cititi si:
-► Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de "santaj" la adresa Guvernului si a Parlamentului
-► Cursul a urcat peste 4,46 lei/euro, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca nu aproba memorandul cu FMI
Proiectul de buget pentru 2014 reflecta programul politic al aliantei care a castigat clar alegerile din 2012 si vointa majoritatii populatiei si trebuie aprobat de catre parlamentarii care considera ca este nevoie de cresterea salariilor si pensiilor, dar si de stabilitate, a afirmat premierul Ponta, in plenul Parlamentului.
El a precizat ca obiectivul principal al proiectului de buget propus de Guvern pentru anul viitor este ca fiecare cetatean sa simta in propriile venituri cresterea economica, prin masuri precum indexarea pensiilor, cresterea salariului minim, majorarea venitului minim garantat, scaderea CAS din luna iulie, pastrarea cotei unice de impozitare, cresterea garantiilor pentru IMM, investitii locale.
Premierul a afirmat totodata ca acele critici legate de bugetul prea mare acordat autoritatilor locale, formulate inclusiv de presedintele Traian Basescu, nu reprezinta un argument valabil, atat timp cat fostul guvern a asigurat alocatii mult mai mari pentru administratia locala si care s-au dovedit chiar insuficiente.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta in plenul Parlamentului:
- Venitul minim garantat va creste cu 5%, vor fi platite subveniile din agricultura.
- Sunt prevazute in buget cresteri subtstantiale pentru profesori.
- Bugetul pe 2014 prevede pastrarea cotei unice, cofinantarea tututor fondurilor europene, investitii pentru proiecte locale in zonele cele mai defavorizate din Romania.
- Vom pastra TVA-ul redus la paine si avem posibilitatea ca in cursul anului 2014 sa propunem impreuna ce anume din produsele agroalimentare trebuie sa constituie urmatorul pas dupa panificatie.
- In domeniul Sanatatii, ministerul Sanatatii are un surplus necesar pentru dezvoltarea proiectelor.
- Este prevazuta in buget cresterea subventiei in camine si a drepturilor salariale ale cadrelor didcatice.
- Anul 2014 va fi anul finalizarii proiectului Teatrul National Bucuresti.
- Avem prevazut in buget un spatiu financiar pentru proiecte de infrastructura.
- Rog toti parlamentarii Romaniei care considera ca este nevoie de cresterea pensiilor, marirea salariului minim, subventii, autostrazi in Transilvania sau alte regiuni, de stabilitate fiscal-bugetara si politica... Bugetul este asteptat de fiecare dintre cetatenii Romaniei, cred ca aici, in Parlament, este locul in care trebuie sa se poarte toate discutiile, chiar si polemice, pe aceasta tema, insa vreau sa va rog ca la finalul acestor dezbateri sa va ganditi ca in afara acestei cladiri sunt 20 milioane romani care asteapta cresterea pensiilor, sprijinul pentru viata lor de zi cu zi si, dupa ce se epuizeaza bataliile politice obisnuite, sa avem aprobata, promulgata si posibil de aplicat aceasta lege care va face viata romanilor mai buna.
Scandalul accizei de 7 eurocenti la carburanti - masura prevazuta in memorandumul cu FMI
"Practic, Romania nu mai are un acord cu Fondul Monetar si Comisia Europeana." Aceasta este reactia premierului Romaniei, imediat dupa ce Traian Basescu a anuntat ca nu a aprobat memorandumul incheiat de Guvern cu FMI.
"Nu voi semna pentru o masura anti-economica", si-a justificat presedintele gestul, cu referire la acciza pe carburanti prevazuta de anul viitor.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale a declarat luni seara ca acordul este in continuare valabil.
Intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International.
"Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti cu 7 euro centi pe litru. Nu-mi voi asuma aceasta masura pe care o consider anti-economica, impotriva intereselor Romaniei si impotriva sanselor de relansare a economiei.", a declarat Traian Basescu.
Potrivit lui Traian Basescu, Guvernul ar putea renegocia implementarea accizei la urmatoarea vizita a delegatiei FMI, programata in ianuarie. Premierul a reactionat categoric.
"Nu mai avem practic acord cu Fondul Monetar International şi Comisia Europeana." - Victor Ponta.
Cu alte cuvinte, Guvernul considera ca acordul cu FMI si Comisia Europeana este suspendat. In replica, purtatorul de cuvant al presedintiei a anuntat aseara ca acordul cu FMI "este si ramane valabil" si ca afirmatia premierului este incorecta.
"Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International.", a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al administratiei prezidentiale.
Scrisoarea de intentie care urma sa fie trimisa la Washington ar fi trebuit sa fie discutata in board-ul Fondului Monetar la jumatatea lunii decembrie, dar acest lucru nu se va mai intampla.
La vizita din ianuarie a delegatiei, Guvernul are doua variante: renunta la acciza de 7 eurocenti si retrimite memorandumul cu tot cu aprobarea presedintelui, sau isi asuma documentul care include acciza, dar nu are girul presedintelui.
Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si ProTV NEWS, ministrul Dan Sova a declarat ca nu stie cat va cat va genera acciza de 7 eurocenti: "Daca ma intrebati, ca opinie personala, eu as vrea sa finanteze numai autostrazi"
Dezbaterea proiectului legii bugetului de stat pe 2014 in plenul Parlamentului
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat in aceasta saptamana ca spera ca dezbaterile sa se finalizeze pana la Sfantul Nicolae. Potrivit deciziei Birourilor Permanente, la dezbaterile generale asupra bugetului Guvernul are timp de interventie de 50 de minute, iar grupurile parlamentare au in total 98 de minute, astfel: PSD- 40 de minute, PNL- 25 de minute, PDL - 12 minute, PPDD - 7 minute, UDMR – 4 minute, PC - 5 minute, iar minoritatile -3 minute.
Pentru fiecare articol din proiect sunt alocate cate 5 minute de dezbateri si cate un minut de fiecare amendament, iar pentru dezbaterile anexelor se aloca 20 de ore.
In sala sunt instalate 3 microfoane pentru operativitatea dezbaterilor, a precizat Zgonea.
PPDD a afisat pancarte cu mesaje ironice in plen la discursul premierului
Parlamentarii PPDD au avut pe pupitre, in timpul discursului premierului Ponta din plenul reunit, pancarte cu sloganuri ironice la adresa guvernarii USL, Victor Ponta replicandu-le de la tribuna ca probabil au adus pancartele ca sa nu le aminteasca faptul ca negociau sa treaca la majoritate.
Pe pancartele afisate de parlamentarii PPDD erau mesaje precum: "Fata descentralizare, verso baronizare", "USL nu guverneaza, exploateaza", "Doctorand de Bucuresti, tot o coana Leana esti", "Rosia si Pungesti, Ponta clar o sa platesti".
Majoritatea parlamentarilor PPDD erau absenti din sala de plen a celor doua Camere ale Parlamentului la momentul discursului sustinut de premierul Victor Ponta, pe pupitrele lor fiind insa puse pancarte. In replica, la finalul discursului din plenul reunit, premierul a spus: "Vreau sa ii salut pe colegii care sunt dupa pancarte. Banuiesc ca v-ati pus dupa pancarte ca sa nu recunosc ca veneati sa negociati cu noi sa veniti la majoritate. E bine sa ramaneti acolo".
Presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a comentat, la randul sau, de la tribuna Parlamentului: "Avem mai multe pancarte decat membri ai opozitiei".
Parlamentarii PPDD au decis sa se retraga de la dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat, a anuntat, marti, liderul senatorilor PPDD, Harambie Voichitoiu, aratand ca spera ca acest buget sa nu fie o minge de ping pong intre Guvern si Presedintie, intre Presedintie si Parlament.
"Astazi, parlamentarii PPDD, dupa consultarea cu colegii nostri din teritoriu, am luat decizia extrema, dureroasa de a ne retrage de la asa-zisa dezbatere, aceasta mascarada care ar fi trebuit sa fie dezbaterea bugetului. Sa va dea Dumnezeu intelepciunea sa nu faceti din bugetul Romaniei o minge de ping pong intre Guvern si Presedintie, intre Presedintie si Parlament, eventual Curtea de Conturi", a spus Voichitoiu.
El a aratat ca filosofia bugetului este de a transfera ce a ramas in buzunarele romanilor in "buzunarele fara fund ale baronilor USL" si ca toate amendamentele PPDD au fost ignorate si respinse, dupa ce a existat toata disponibilitatea de dialog.
Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, in luna martie acodul cu Romania
Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, in luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu Romania (chiar daca o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti) intrucat nu poate analiza scrisoarea de intentie si memorandumul fara semnatura presedintelui tarii.Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat ca misiunea FMI vine la Bucuresti pentru a doua revizuire a acordului si o analiza a situatiei create prin refuzul presedintelui Traian Basescu de semna memorandumul cu FMI.
Conform Mediafax, fara o decizie la nivel politic, acciza la carburanti va creste de la 1 ianuarie, indiferent de pozitia presedintelui, pentru ca ordonanta prin care taxa a fost majorata este in vigoare.
Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, a fost amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.
Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca "preventiv".
Board-ul FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale precedentului acord. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: fmi, buget, traian basescu, Parlament, victor ponta,
Dată publicare:
03-12-2013 07:47