Efectele "pomenilor" votate pe banda de parlamentarii PSD, inaintea campaniei electorale. Rovana Plumb: Acum a venit momentul
Politicienii se pregatesc de campanie si voteaza pe banda rulanta cresteri salariale pentru toata lumea.
Marti, deputatii din comisia de munca au aprobat majorarea salariilor din sistemul sanitar si educatie cu aproximativ 15%. Premierul Dacian Ciolos avertizeaza ca, prin astfel de masuri, Romania va depasi deficitul de 3% din PIB, asumat in fata Uniunii Europene.
Primii care au fost chemati la Parlament si au primit promisiunea unor lefuri mai mari, de la 1 ianuarie 2017, au fost angajatii din Sanatate. Social-democratii au votat in unanimitate un amendament in acest sens, in ciuda opozitiei ministrului Muncii si a celor de la PNL. Cand au vazut ca se poate, si liderii sindicali din educatie au cerut bani in plus.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Zis si facut! Fara sa mentioneze de unde vor fi luati banii, reprezentantii PSD au votat "PENTRU" cresterea cu 15% a lefurilor din educatie. Ministrul Muncii Dragos Pislaru le-a atras atentia ca tocmai au incalcat legea privind responsabilitatea fiscal bugetara.
Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art 110 din Contitutia Romaniei, care conduc la cresterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor din sectorul bugetar"
Avertismentul Guvernului nu a contat, asa ca toti reprezentantii PSD au votat majorarile promise.
Rovana Plumb, deputat PSD: "Acum a venit momentul. Era necesar sa fie dezbatut pentru ca in sistemul de sanatate si educatie erau multe inechitati, aducandite prin OUG 20, asa ca am procedat la amendarea lor".
Insa liberalii au parasit sala si anunta ca nu vor vota nici in plen aceste amendamente, pe motiv ca nu sunt bani la buget.
Alina Gorghiu, presedintele PNL: "A vinde iluzii fata de categorii care nu o duc bine in Romania, doar pentru a lua niste voturi, stiind ca acele majorari salariale nu pot fi aplicate, mi se pare o crima politica, un cinism fara margini".
Doar cele doua amendamente votate astazi in comisii ar putea avea un impact bugetar evaluat la patru miliarde de lei. Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Romania ar putea rata tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, cu care ne-am angajat in fata Comisiei Europene.
Dacian Ciolos, prim-ministrul Romaniei: "Asa cum, din pacate, ne-a obisnuit Parlamentul, cu cateva luni inainte de alegeri voteaza in toate directiile mariri de salarii fara calcule bugetare consistente"
Votul final asupra amendamentelor care maresc salariile din sanatate si din educatie ar putea avea loc lunea viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, greva, sanatate, sindicalisti, sistem sanitar,
Dată publicare:
01-11-2016 19:03