Greva de avertisment in spitalele din toata tara. Cadrele medicale si-au intrerupt activitatea pentru doua ore
Reprezentantii Federatiei Sanitas au intrat miercuri dimineata in greva de avertisment, cu intreruperea activitatii intre orele 8:00 si 10:00.
"Miercuri avem greva de avertisment, timp de doua ore, intre 8:00 si 10:00. Dupa ora 10:00 ne vom alatura colegilor de la COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania n.r), care vor protesta la Ministerul Sanatatii", a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepresedintele federatiei, Marius Sepi.
300 de angajati ai Spitalului de Urgente din Timisoara si-au strigat nemultumirile in holul institutiei. Ceilalti s-au ocupat de pacienti. Cu totii se declara insa depasiti de situatie.
Cadru medical: "Ati vazut cazul asistentei moarte la Sibiu, a lucrat atatea ore epuizata si a murit de atata munca, se poate intampla si aici."
Asistentele si infirmierele se plang ca muncesc de doua ori mai mult decat ar fi normal pentru a acoperi lipsa de personal din spital.
Cadru medical: "Lipsa de personal cu care ne confruntam pe sectia noastra este o mare problema, chirurgie vasculara. Trebuie sa venim din zilele libere."
Culmea este ca exista posturi libere in aceasta institutie sanitara insa nu se inghesuie nimeni sa le ocupe.
Veronica Rot, vicepresedinte SANITAS Timis: "Vrem ca sporurile sa fie calculate la salariul din 2016, nu din 2009, asa cum prevede ordonanta de Guvern. Vrem legea salarizarii unice care sa fie numai a sanatatii si sa fie echitabila."
Si la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste asistentele, infirmierele si brancardierii au fost in greva intre 8 si 10. Proteste similare au avut loc si in judetele Brasov, Alba, Teleorman, Botosani, Suceava si Satu Mare.
Actiunile de protest au fost demarate in urma cu o luna, prin organizarea, in fiecare zi de marti, a unei actiuni denumite generic "O marti a Sanitas", pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finantelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sanatatii si pe 11 octombrie Palatul Parlamentului.
Pe 12 octombrie a avut loc o greva japoneza, cu purtarea de banderole albe. "Ziua de 19 octombrie 2016 este una importanta pentru tot ceea ce inseamna sistemul sanitar si de asistenta sociala. Este ziua in care ne cerem drepturile si nu mai acceptam jumatati de masura!(...) Este timpul sa ne cerem drepturile! Este timpul sa spunem STOP umilintei cadrelor medicale! Nu ne-am dorit sa ajungem aici! Insa am ajuns in situatia sa nu mai putem profesa. Am ajuns in situatia in care sa trimitem pacientii sa isi cumpere tratamentul si materialele sanitare din afara spitalelor. Am ajuns sa ne ingropam colegii morti la datorie din cauza epuizarii fizice. Am ajuns umiliti de niste guvernanti carora nu le pasa ce se intampla cu populatia acestei tari. 19 octombrie este ziua in care aratam ca suntem o forta", afirma reprezentantii Sanitas intr-o postare pe site-ul federatiei.
Pe 31 octombrie a fost programata o greva generala, daca nu se va ajunge la o solutie cu autoritatile pe Legea salarizarii unitare, pana in prezent fiind stranse, potrivit lui Marius Sepi, 68.700 de semnaturi in acest sens.