Greva din sanatate a fost suspendata temporar. Salariile personalului medical vor fi marite cu 15% incepand cu luna decembrie

×
Codul embed a fost copiat

Greva din sistemul sanitar de stat a fost suspendata, au anuntat sindicalistii care au cerut salarii decente pentru asistentele medicale si personalul administrativ.

Dar chinul pacientilor nu s-a incheiat. Cei care nu au avut o urgenta au fost trimisi acasa si marti.

Pentru a doua zi consecutiv, cei care nu au avut o urgenta au fost amanati, inclusiv de la operatii.

Filmare cu camera ascunsa:
- V-am spus, va fac tot ce este necersar, doar sa va recolteze sus ca nu am asistent, da?
- pentru ce sunteti aici?
- pentru internare, dar nu se fac deocamdata pana nu merg la negocieri. asteptam, ce sa facem.
- Am fost si ieri si nu ne-au primit.
- Pentru ce?
- O operatie. dar pana nu se termina cu negocierile nu se face nimic.
- Pentru ca nu este urgent, sau ce?
- Nu stiu cat este de urgent, pentru mine e urgent.

Teoretic, nemultumirile celor aflati in strada ar fi trebuit transate in aceasta dupa amiaza. Insa promisiunile parlamentarilor care vor sa se arate solidari cu electoratul ce voteaza peste o luna, au suspendat greva.

Citește și
greva de avertisment in spitale
Greva de avertisment in spitalele din toata tara. Cadrele medicale si-au intrerupt activitatea pentru doua ore
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

 

Mariu Sepi, Sanitas: "Suspendam temporar actiunea de protest pana la o data pe care o sa o va comunicam in cazul in care luni nu vom avea raspunsul primit in plenul parlamentului"

Ministerul Sanatatii are insa un alt raspuns: greva este ilegala. Si a cerut instantei sa decida daca protestele pot continua.

Protestatar: "Nici sanatatea noastra nu este ok. Dar trebuie sa vin la munca ca suntem putini. Nu-ti poti lua concediu medical, de odihna, ca nu e personal "

Protestatar: "Sa va spun eu ce salariu are personalul tehnic. 12 milioane. tamplar, sunt singur pe tot spitalul. lucrez 10, 12 ore, cateodata ma cheama si sambata si trebuie sa vin. "

Schimbarile cerute de sindicalisti prespun calcularea sporurilor la valoarea salariului din 2016, si nu din 2009, cum este acum. In total am vorbi insa de o crestere a salariilor de 15-25 de procente, aplicabila din decembrie.



Greva din sanatate a fost suspendata temporar, "luand in considerare angajamentul ferm al majoritatii deputatilor"

Anuntul a fost facut la Palatul Parlamentului de Marius Sepi, prim-vicepresedintele SANITAS. El a aratat ca actiunile vor fi suspendate in primul rand din solidaritate cu suferinta pacientilor. 

"Luand act de adoptarea amendamentelor la O.U.G. nr. 20/2016 in sedintele comune ale Comisiilor de buget, finante, banci si munca si protectie sociala, de luni 31.10.2016 si marti 01.11.2016, 

Tinand cont de declansarea codului rosu de interventie in caz de cutremur declarat marti dimineata, care presupune implicarea tuturor unitatilor medico-sanitare din tara,

 Avand in vedere faptul ca unitatile sanitare publice de stat sufera si asa de o lipsa acuta de personal care afecteaza in primul rand viteza de reactie si promptitudinea cu care pacientii nostri pot fi tratati, 

Luand in considerare angajamentul ferm al majoritatii deputatilor de a vota amendamentele la O.U.G. nr . 20/2016 propuse de organizatia noastra in urmatoarea sedinta de plen, 

Federatia SANITAS din Romania  suspenda temporar actiunile de protest aflate in desfasurare." - a anuntat intr-un comunicat de presa presedintele Federatiei, Leonard Barascu.

La randul sau, Marius Sepi, prim-vicepresedintele SANITAS, a declarat ca actiunile vor fi suspendate in primul rand din solidaritate cu suferinta pacientilor, dar si din cauza codului rosu instituit, marti dimineata, odata cu simularea de interventie la cutremur.

"Ieri si astazi, cele doua comisii reunite au votat in totalitate amendamentele federatiei SANITAS, care rezolva problemele ridicate de noi. Tinand cont de faptul ca, intamplator sau nu, azi dimineata s-a declansat codul rosu de interventie pe cutremur, adica toate unitatile sanitare sunt implicate (...), fiind solidari si cu suferintele prin care, din pacate, au trebuit sa treaca pacientii romani in aceste doua zile de greva generala si avand angajamentul ferm al tuturor parlamentarilor cu care am vorbit ca luni dimineata se va intruni plenul care va valida si vota amendamentele Federatiei SANITAS, consultandu-ma cu colegii mei, cu comitetul de greva, sunt in masura sa va spun ca la acest moment suspendam temporar actiunile de protest pana la o data pe care o sa v-o comunicam, pana la o data pana la care vom avea raspunsul care ni s-a promis in plenul Parlamentului", a declarat Sepi.

Intrebat daca greva ar putea fi reluata, in cazul in care aceste amendamente nu vor fi votate, el a spus: "Intram pe procedura si reluam greva".

"Dar repet, suntem ingrijorati de pacienti, suntem ingrijorati de acest cod rosu. si totusi, eu cred ca cei care ne-au promis ca vor rezolva aceste inechitati, adica amendamentele la Ordonanta 20, se vor tine de cuvant", a adaugat liderul sindical, citat de Agerpres.

Luni si marti, deputatii din Comisiile de buget si de munca au discutat si amendat Ordonanta 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar.

Biroul permanent al Camerei a decis ca lunea viitoare deputatii sa aiba sedinta de plen incepand cu ora 16,00, iar la ora 17,30 sa fie votul final. Pe ordinea de zi de saptamana viitoare va fi introdusa si OUG 20/2016 privind salarizarea personalului bugetar, potrivit secretarului Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
SANITAS: Greva cadrelor medicale va continua.
SANITAS: Greva cadrelor medicale va continua. "Vrem salarii, nu gunoi, ca muncim cat pentru doi"

Saptamana a inceput cu o greva generala care a paralizat sistemul romanesc de sanatate. Zeci de mii de asistente si infirmiere si-au intrerupt activitatea. Le-au fost alaturi medicii, dar si personalul TESA.

Greva de avertisment in spitalele din toata tara. Cadrele medicale si-au intrerupt activitatea pentru doua ore
Greva de avertisment in spitalele din toata tara. Cadrele medicale si-au intrerupt activitatea pentru doua ore

Reprezentantii Federatiei Sanitas au intrat miercuri dimineata in greva de avertisment, cu intreruperea activitatii intre orele 8:00 si 10:00.

Angajatii din Sanatate renunta la proteste. Vor primi salarii cu 10% mai mari potrivit ministrului Finantelor, Ioana Petrescu
Angajatii din Sanatate renunta la proteste. Vor primi salarii cu 10% mai mari potrivit ministrului Finantelor, Ioana Petrescu

Ministrul Finantelor a anuntat ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Sanitas pentru cresterea cu 10% a salariilor angajatilor din sistemul public de sanatate si ale asistentilor sociali situate sub plafonul de 1.500 de lei.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.