SANITAS: Greva cadrelor medicale va continua. "Vrem salarii, nu gunoi, ca muncim cat pentru doi"
Saptamana a inceput cu o greva generala care a paralizat sistemul romanesc de sanatate. Zeci de mii de asistente si infirmiere si-au intrerupt activitatea. Le-au fost alaturi medicii, dar si personalul TESA.
UPDATE 21:32 Leonard Barascu (SANITAS): Greva din sanatate continua pana la votul in plen a amendamentelor la Ordonanta 20/2016
Greva din sanatate continua si marti, de la ora 8,00, pana la votul in plen a amendamentelor agreate de sindicatele din domeniu la Ordonanta 20/2016, chiar daca acestea au fost adoptate de deputatii din comisiile de buget si munca, a anuntat Leonard Barascu, lider al Federatiei Sanitas.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deputatii celor doua comisii au dezbatut, luni, intr-o sedinta maraton, proiectul de lege privind aprobarea ordonantei 20/2016 pentru modificarea si completarea actului normativ referitor la salarizarea personalului platit din fonduri publice. Majoritatea amendamentelor aduse de PSD si de sindicate au fost adoptate, mai ales dupa ce deputatii PNL au parasit sala.
"Am facut un prim pas, asta e un lucru extrem de important. Multumim colegilor din comisii care au votat aceste amendamente. Sunt amendamente pe care Federatia Sanitas le-a propus pentru ceilalti colegi. in sfarsit, cei omisi din aceasta ordonanta se regasesc - este vorba de personalul TESA, de cei din administratia scolara, din crese, este vorba de functionarii publici si nu in ultimul rand este vorba de asistenta sociala, unde impactul este mai mare. (...) Nu ne imbatam cu apa rece, de-abia maine de dimineata, dupa ce va trece de plen, vom vedea despre ce este vorba. Domnul ministru si nu numai, si Guvernul, in momentul in care noi eram aici au transmis (...) ca greva este ilegala. Nu, nu este ilegala si ministerul si guvernul nu pot sa fie judecatori. Atunci cand un judecator ne va spune ca aceasta greva este ilegala noi ne vom supune si o vom opri", a spus Barascu la finalul sedintei comisiilor.
Potrivit acestuia, pentru personalul TESA, cresterea pe ramura este pana la maxim 15 %, incepand de la 1 decembrie 2016, la aceasta urmand a se adauga sporuri din 2016.
"Noi nu am facut decat sa apropiem aceste grile de ceea ce este normal si sa nu mai avem diferente foarte mari. (...) Maine continuam greva, pana la votul din plen", a adaugat el.
Revendicarile cadrelor medicale
Oamenii vor o salarizare fara discriminare. Conform legii, o treime din personalul medical a asigurat urgentele. Dupa discutiile esuate cu ministrul Sanatatii, acesta a anuntat ca protestul este ilegal si ca va sesiza instanta.
Protestatar: "Vrem salarii, nu gunoi, ca muncim cat pentru doi."
In fata spitalului de urgenta Floreasca din Capitala, protestatarii au afisat pancarte pe care au scris ''spunem stop umilirii cadrelor medicale'' sau ''greva generala''. Asistentele, infirmierele si personalul TESA au cerut salarii mai mari. Oamenii spun ca s-au saturat sa lucreze peste program. Ii nemultumeste si faptul ca nu au cum sa isi ia zilele libere, pe motiv ca nu are cine sa ii inlocuiasca. Celor din strada li s-au alaturat si medicii.
Peste 70 de mii de angajati din sistemul de sanatate au iesit in strada sa-si strige drepturile. Doar 1/3 din personalul medical a asigurat urgentele, iar operatiile si controalele au fost reprogramate.
Elena povesteste ca este asistenta de 16 ani, iar leafa ei nu trece de 2400 de lei. Uneori, este nevoita sa acopere doua sectii din lipsa de personal.
Asistenta: ''Este foarte greu. Doamne fereste sa se imbolnaveasca una dintre noi, ca e ingrozitor."
In acelasi timp, o asistenta cu vechimea ei din Anglia primeste peste 2 mii de lire pe luna. Tot de 16 ani, dar ca infirmiera, lucreaza si Maria Zeic. Ia 2 mii de lei, din care trebuie sa-si intretina familia si sa isi achite facturile.
Maria Zeic: ''Cam 15 bolnavi ar trebui sa am si noaptea am 2 etaje, cu 50-60 de bolnavi. Plus bucataria, unde impartim mancare, adunam vasele, sa alimentezi bolnavul.''
In spitalele din Anglia, o infirmiera castiga cel putin 1200 de lire. Acolo, angajatii din sistemul public de sanatate lucreaza 37,5 ore pe saptamana, iar pentru ce fac in plus primesc dublu. Acestia au si o serie de beneficii, cum ar fi reduceri la anumite magazine sau vouchere prin intermediul carora le este platita scoala copiilor.
In Romania, multi dintre angajatii din sanatate castiga dupa o grila de salarizare din anul 2009. Pentru toate aceste lucruri au iesit in strada si asistentii din Iasi, Cluj sau Arad. Discutiile pe care liderii de sindicat le-au avut cu ministrul Sanatatii nu au dus insa la niciun rezultat.
Leinard Barascu, presedinte SANITAS: ''Ministrul nu mai are parghii, vom merge in parlament.''
Angajatii din sanatate sunt hotarati sa isi continue greva pana cand le vor fi solutionate revendicarile. Pe de alta parte, PSD a profitat de ocazie ca sa ceara in Parlament rediscutarea legii salarizarii.