Politicieni, sportivi, actori, pe listele de la europarlamentare. Cine sunt cei care se lupta pentru un loc la Bruxelles
Toate partidele politice, dar si cativa candidati independenti, s-au inscris in cursa pentru cele 32 de posturi care ii revin Romaniei.
Lideri de partid, sotii de politicieni, sportivi, sau actori, viseaza un loc de munca bine platit pentru urmatorii 5 ani, la Bruxelles.
La scrutinul european, de la finalul lunii mai, romanii vor vota liste de partid si nu uninominal, asa cum se intampla in cazul alegerilor parlamentare.
Ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile europarlamentare a fost si cea mai grea pentru judecatorii de la Biroul Electoral Central. Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar au depus liste separate de candidati din partea aceluiasi partid, fiecare dintre cei doi pretinzand ca el este adevaratul presedinte al Partidului Romania Mare.
"Mi-e mila de el ca maine o sa isi puna o palnie in cap si o sa anunte ca el este Napoleon Bonaparte. A inviat Napoleon de la Cluj! Voi va uitati la acest psihopat care a vopsit tomberoanele de la Cluj in steagul tricolor?!", a spus Vadim Tudor.
Judecatorii BEC au la dispozitie 10 zile in care sa decida care lista va intra in cursa electorala si care va fi respinsa. Si eventuala candidatura ca independent a fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu, este tot la mana judecatorilor de la BEC.
Actorul a anuntat ca se va inscrie in cursa electorala pentru Bruxelles pe ultima suta de metri. Diaconu a demisionat din PNL, saptamana trecuta, nemultumit ca liberalii l-au retras de pe lista in urma deciziei instantei supreme, care ii interzice sa mai ocupe o functie publica pana in 2015. Mircea Diaconu sustine insa ca este o nedreptate si spera sa fie lasat sa candideze.
Principalele partide si-au depus listele cu candidati. La PSD, prima pe lista este Corina Cretu, iar Daciana Sarbu - sotia premierului Victor Ponta - a primit un loc eligibil. Ecaterina Andronescu, aflata pe locul doi pe lista PSD, poate candida fara nicio problema dupa ce instanta suprema a decis ca nu se afla in incompatibilitate.
Liberalii o au in frunte pe Norica Nicolai, iar Adina Valean - sotia lui Crin Antonescu este pe locul al doilea. Democrat liberalii mizeaza pe actualii europarlamentari Theodor Stolojan si Monica Macovei, care ocupa primele doua pozitii.
Dupa o carierea de aur in gimnastica, si Corina Ungureanu vrea un post de europarlamentar pentru urmatorii 5 ani, motiv pentru care s-a inscris la BEC ca independenta. In schimb, Elena Basescu a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat in ultimul moment.
Asadar, romanii vor avea de ales pe 25 mai fie o lista de partid, fie unul dintre candidatii independenti. Iar pentru a ajunge in Parlamentul European, un partid trebuie sa treaga de pragul electoral de 5% din voturi. Cat despre un independent, acesta are un loc asigurat la Bruxelles daca obtine peste 157.000 de voturi, in conditiile in care se prezinta la urne 5 milioane de romani.
Romania va trimite, anul acesta, in Parlamentul European 32 de eurodeputati. Un astfel de post inseamna, printre altele, un salariu lunar de 6.500 de euro, diurna de sedinta de 300 de euro si cazare decontata de Parlamentul European.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, partide, parlamentul european, eurodeputati,
Dată publicare:
26-03-2014 19:17