Negocieri PNL - USR-PLUS - UDMR pentru viitorul guvern. "Nimeni nu e pe deplin fericit"

×
Codul embed a fost copiat

După ce s-au înțeles vineri seară să îl susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, liderii PNL, USR-Plus și UDMR au continuat sâmbătă negocierile.

Liderii formațiunilor politice care intră la guvernare au făcut sumarul negocierior de sâmbătă.

Dan Barna: „A fost o zi plină astăzi, nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit, suntem acolo unde trebuie să fim în momentele acestea, progresele sunt semnificative, practic sperăm că mâine la finalul zilei sau luni vom avea finalizat programul de guvernare și vom constitui o coaliție.”

Ludovic Orban:Fiind un guvern de coaliție, de asemenea am discutat și asupra detaliilor de funcționare în interiorul guvernului, al coaliției de guvernare, miniștrii, secretari de stat, președinți de agenții. De asemenea, am finalizat o orientare asupra modului în care urmează să fie îndeplinite pozițiile de rang doi si trei din structura Guvernului. (...) Aici vorbim de agenții, autorități, oficii inspectorate.”


Dacian Cioloș: Vreau să vă asigur că nu vom împărți și nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate adminstrativă în instituțiile și structurile de deconcentrate, în acele agenții care sunt conduse de directori care sunt funcționari publici și care trebuie numiți prin concurs.Vom clarifica, și Guvernul va clarifica în perioada următoare, separarea asta clară, noi astăzi n-am discutat, n-am împărțit sinecuri, am discutat doar despre acele autorități și agenții care au în fruntea lor demnitari și care trebuie numiți cu un mandat clar, vor fi și acolo oameni competenți, deci nu le împărțim doar ca să ne mulțumim oameni din partid, ci să ne asigurăm că cei care vor conduce acele agenții aplică un program de guvernare.”

Citește și
PNL, USR-PLUS și UDMR continuă negocierile pentru noul Guvern. Fiecare joacă pe cartea lui, dar se declară mai flexibili
PNL, USR-PLUS și UDMR au continuat joi negocierile pentru noul Guvern. Ce strategie are fiecare partid
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Viitorul Guvern va avea doi vicepremieri și 18 ministere: 9 la PNL, 6 la USR PLUS și 3 la UDMR. Între timp, apar nume noi, care ar putea să se ocupe de portofolii importante.

Cu Florin Cîțu, propus premier, economist de carieră, cu experiență în bănci europene, PNL ar avea 9 ministere.

La Apărare, Externe și Cultură, liberalii propun aceeași oameni de acum: Nicoale Ciucă, Bogdan Aurescu și Bogdan Gheorghiu.

La Finanțe, Bogdan Huțucă este în cărți. Prezență discretă în Parlament, el a lucrat ca specialist în finanțe în instituții și agenții publice. Șanse mari are însă și Ionel Dancă, fostul șef al Cancelariei prim-ministrului, mâna dreaptă a lui Ludovic Orban.

Ministerul de Interne ar putea fi preluat de europarlamentarul Rareș Bogdan.

Pentru Educație, sunt două nume: Raluca Turcan, în prezent vicepremier și Sorin Cîmpeanu, care a mai fost ministru al Educației și a susținut o ordonanță care amnistia plagiatorii.

La Ministerul Energiei ar putea ajunge actualul titular de la economie, Virgil Popescu.

Pentru Agricultură sunt vehiculate două nume: Emil Dumitru, fermier de meserie și secretar de stat în minister și Adrian Pintea, actualul șef al Agenției de Plăți pentru Agricultură.

Nu este clar dacă Violeta Alexandru va rămâne la Ministerul Muncii. Șanse mari are și numărul 2 în PNL, Robert Sighiartău.

La USR PLUS vor ajunge 6 ministere importante. Fondurile europene ar putea fi conduse de Cristian Ghinea ori Dragoș Pîslaru. Dar, potrivit unor surse, și Dan Barna și-ar dori acest post, pentru că are experiență cu proiectele de atragere de fonduri.

Ministerul Transporturilor ar putea fi ocupat de Cătălin Drulă, cunoscut pentru Asociația Pro Infrastructură, cel mai activ ONG din domeniu, care a monitorizat proiectele de infrastructură de transport, în special construcția de autostrăzi.

La Justiție ar putea fi numit Stelian Ion, unul dintre cei mai aprigi combatanți ai asaltului făcut asupra justiției de PSD.

Ministerul Sănătății ar putea să ajungă din nou la Vlad Voiculescu, ministru și în perioada guvernului tehnocrat. Atunci a început reforma în sănătate prin celebra Ordonanță 79, care printre altele, depolitiza conducerea spitalelor.

La Ministerul Economiei este propus finanțistul Claudiu Năsui, care a lucrat în Ministerul Finanțelor în Cabinetul Cioloș.

Cel mai disputat minister a fost cel al Dezvoltării pentru că gestionează fondurile auropene care vor fi distribuite primăriilor din țară. Patru ore au negociat pe acest portofoliu și până la urmă a fost atribuit UDMR.

La Ministerul Dezvoltării ar putea să ajungă Cseke Attila, senator și fost ministru al Sănătății. Postul ar fi dorit și de Kelemen Hunor, care este de mulți ani în fruntea partidului care a votat în Parlament cot la cot cu PSD controversatele modificări la legile justiției.

Ministerul Mediului ar putea fi condus de Tanczos Barna, un senat UDMR care s-a abținut să voteze legea propusă de USR privind înființarea DNA-ului pădurilor. Spunea atunci că problema defrișărilor ilegale se poate rezolva prin parchete și că adoptarea legii a fost sub presiunea populismului.

Iar Ministerul Sportului și Tineretului ar putea să ajungă la Oltean Csongor membru UDMR și Președinte al Asociației Tinerilor Maghiari.

Negocierile sunt deschise, iar aceste nume se pot schimba oricând. Vom avea o certitudine abia când Florin Cițu va fi desemnat oficial de președintele Klaus Iohannis. Din acel moment, premierul desemnat are la dispoziție 10 zile să își formeze echipa, dar graba de care tot vorbesc liderii politici poate scurta acest termen.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Negocierile PNL, USR-PLUS, UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare, reluate sâmbătă
Negocierile PNL, USR-PLUS, UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare, reluate sâmbătă

Negocierile PN, USR-PLUS, UDMR pentru formarea unei coaliţii de guvernare se reiau sâmbătă, după ce în urmă cu o zi a fost decisă nominalizarea lui Florin Cîţu pentru postul de premier.

PNL, USR-PLUS și UDMR au continuat joi negocierile pentru noul Guvern. Ce strategie are fiecare partid
PNL, USR-PLUS și UDMR au continuat joi negocierile pentru noul Guvern. Ce strategie are fiecare partid

Între timp, s-au reluat negocierile pentru formarea noului Guvern. Președinții PNL, USR-PLUS și UDMR s-au așezat din nou față în față, la Vila Lac. Tot nu au ajuns la un acord, dar au declarat că vor fi mai flexibili în negocieri.

Vaccinarea anti-Covid în UE va începe pe 27 decembrie. Guvernul României a adoptat normele
Vaccinarea anti-Covid în UE va începe pe 27 decembrie. Guvernul României a adoptat normele

Guvernul a aprobat, în baza unei hotărâri, normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

O nouă zi de negocieri. Niciuna dintre variantele PNL, USR-PLUS și UDMR nu se potrivesc
O nouă zi de negocieri. Niciuna dintre variantele PNL, USR-PLUS și UDMR nu se potrivesc

Negocierile pentru noul Guvern merg greu, iar la această oră are loc o nouă rundă de discuții. Liberalii au decis să vină la întâlnirea cu viitorii colegi de coaliție cu două propuneri care ar putea, spun ei, debloca fragilele înțelegeri de până acum.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.