O nouă zi de negocieri. Niciuna dintre variantele PNL, USR-PLUS și UDMR nu se potrivesc
Negocierile pentru noul Guvern merg greu, iar la această oră are loc o nouă rundă de discuții. Liberalii au decis să vină la întâlnirea cu viitorii colegi de coaliție cu două propuneri care ar putea, spun ei, debloca fragilele înțelegeri de până acum.
”În întâlnirea de astăzi, fiecare dintre părți și-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliția.” - a declarat co-președintele USR-plus Dan Barna înainte să înceapă discuțiile de la ora 15.00.
Cele două variante pe care PNL le propune la discuțiile cu USR-PLUS și UDMR sunt:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1 - Ludovic Orban să fie prim-ministru, iar Florin Câțu președinte al Senatului.
2 - Florin Cîțu să fie prim-ministru, iar Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților.
Trebuie precizat, însă, că negocierile s-au blocat tocmai pentru că cei de la USR-PLUS nu acceptă ca liberalii să preia concomitent conducerea Guvernului și pe cea a Camerei Deputaților. Și nici pe Ludovic Orban nu îl mai vor premier.
Variantele propuse de USR-PLUS sunt:
1 - Florin Cîțu să fie premier, șefia Camerei Deputaților să fie deținută de USR-PLUS, iar Senatul la PNL
2 - Dacian Cioloș premier, iar președinții Camerei Deputaților și la Senat să fie de la PNL
UDMR vrea șefia Senatului sau a Camerei Deputaților
UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcţii în stat - de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor - trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali.
"Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu - n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat - cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor - trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul", a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, aici prima opţiune ar reveni USR PLUS, fiindcă a obţinut mai multe mandate.
"Dar după aceea urmează UDMR-ul, fiindcă nimeni nu are majoritate. Dacă USR-ul alege Camera Deputaţilor, putem merge noi la Senat, nu-i nicio problemă. Dacă alege USR-ul Senatul, nu-i nicio problemă, noi putem merge la Camera Deputaţilor, ca să fie un echilibru, să fie şi solidaritate, să creştem şi nivelul de încredere - asta este prima noastră variantă. Vom vedea mâine. Am înţeles că şi la USR PLUS este în acest moment o şedinţă în desfăşurare, cu două variante. Asta este varianta noastră", a precizat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a adăugat că UDMR are un mandat flexibil de negociere şi consideră că înţelegerea în viitoarea coaliţie de guvernare trebuie să fie una "pe linie".
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, negocieri, PSD, PNL, Cotroceni, UDMR, partide,
Dată publicare:
17-12-2020 12:04