PNL il sustine pe Andrei Marga pentru sefia ICR. Basescu l-a numit "calamitate pentru Romania"
Fostul ministru de Externe Andrei Marga este sustinut de PNL pentru a prelua sefia Institutului Cultural Roman, numirea in aceasta functie urmand a se face prin decizie a Senatului, in subordinea caruia se afla, in prezent, aceasta institutie.
Surse liberale au declarat pentru MEDIAFAX ca propunerea PNL urmeaza sa fie inaintata, la inceputul sesiunii ordinare a Parlamentului, cand Senatul va stabili o noua conducere a Institutului Cultural Roman.
Potrivit surselor citate, propunerea ca Andrei Marga sa fie desemnat la sefia Institutului Cultural Roman a primit un vot de sustinere din partea conducerii PNL, la ultima sedinta a Biroului Politic Central.
Andrei Marga a fost revocat, in 6 august, din functia de ministru de Externe, in acest post fiind desemnat Titus Corlatean.
Marga declara, atunci, ca a refuzat toate propunerile care i s-au facut si ca va pleca luna viitoare in Germania, dar nu ca ambasador, ci in mediul stiintific.
La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat, pentru MEDIAFAX, ca fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou intr-o functie publica, fara a preciza care va fi aceasta.
De altfel, si Crin Antonescu a declarat, dupa remaniere, ca toti cei care au parasit Cabinetul "si-au purtat mandatul cu demnitate si onestitate", multumindu-i in mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul sau.
Guvernul a adoptat, in 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.
Sesizata de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenta al actului normativ, Curtea Constitutionala a stabilit pe 31 iulie ca OUG nr. 27 este constitutionala.
Conducerea operativa a ICR a fost asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies – vicepresedinti, care si-au anuntat demisia in 2 august.
Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei, in conditiile in care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, avand in prezent un deficit si neputandu-si desfasura in continuare proiectele.