PNL cere demiterea ministrului Breaz și a consilierei lui Dăncilă: ”Este grav!”

Raluca Turcan
Agerpres

PNL îi cere premierului Viorica Dăncilă să-și demită propriul consilier, Dana Varga, precum și pe ministrul interimar al Educației Daniel Breaz, după ce acesta din urmă a făcut afirmații nepotrivite despre Holocaust.

De asemenea, consiliera lui Dăncilă ar fi postat pe Facebook un colaj foto cu președintele Klaus Iohannis și Hitler.

"Viorica Dăncilă să-i demită imediat pe ministrul interimar de la Educaţie, Daniel Breaz, şi pe Dana Varga, consiliera personală a prim-ministrului", a scris, marţi, Turcan pe Facebook.

Ea susţine că după declaraţiile iresponsabile privind Holocaustul, Daniel Breaz ar trebui dat afară din orice funcţie publică.

"Este grav că gesturi antisemite şi manifestări naziste se regăsesc şi în rândul consilierilor Vioricăi Dăncilă, pe care aceasta le tolerează!!! Tragedia Holocaustului trebuie să se studieze mai temeinic în şcoli, pentru că prin educaţie se poate preveni şi elimina intoleranţa, ura şi xenofobia. Cum mai poate să rămână ministru la Educaţie Daniel Breaz după ce a afirmat că ororile Holocaustului au fost 'momente... mai delicate... să nu le spunem neplăcute'? Cum poate Dăncilă să aibă în continuare o consilieră care face asocieri ale preşedintelui României cu liderul nazist A. Hitler? Şi mai bine ar fi ca toţi miniştrii, în frunte cu Dăncilă, să plece acasă!", a mai scris Turcan, potrivit Agerpres.

Citește și
Klaus Iohannis la Cotroceni
Mesajul lui Iohannis, la comemorarea Pogromului de la Iaşi. "Pericolul există"

La rândul său, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, susţine că în cazul în care ministrul Culturii, Daniel Breaz, şi Dana Varga, consilier personal al premierului, nu demisionează trebuie demişi "de urgenţă" pentru afirmaţiile recente.

"Într-o democraţie funcţională cele două personaje erau istorie. Dacă nu îşi dau demisia, trebuie de urgenţă demise pentru că astfel de afirmaţii terfelesc imaginea românilor şi a României în lume la cel mai înalt nivel", spune Ştirbu.

El critică declaraţia pe care ministrul Culturii a făcut-o în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri la Monumentul Holocaustului din Bucureşti.

"Consider stranie, scandaloasă şi de neacceptat această afirmaţie a domnului Breaz pe care a rostit-o din postura sa de politician, înalt funcţionar de stat care deţine, în prezent, nu una, ci două funcţii publice deosebit de importante într-un Guvern naţional. Cum este posibil ca în Guvernul României tocmai Cultura şi Educaţia, domeniile care contribuie la evoluţia unei societăţi, să fie lăsate pe mâna unei persoane atât de cinică, incultă şi incompetentă? (...) Ori incultura, domnul ministru o fi citit pentru prima oară despre Holocaust în timp ce se afla, vineri, în drum spre Monumentul Holocaustului, accesând Wikipedia la stop, ori lipsa de umanitate pot face o persoană să spună că bătaia, schingiuirea, mutilarea, înfometarea şi în cele din urmă crima sunt doar 'nişte momente mai delicate'. Poate vă uitaţi pe cifre domnule ministru, că tot sunteţi mare matematician. Poate că dacă tratamentul inuman şi cruzimea împotriva minorităţilor vi se par delicate, poate cifrele v-ar mişca mai mult... cert este că aceste afirmaţii trebuie să vă mişte din fruntea statului român", afirmă liberalul.

El critică şi postarea consilierului personal al premierului Dana Varga.

"Doamna Dana Varga, o altă eminenţă din Guvernul Dăncilă, dă dovadă de calităţi intelectuale deosebite şi distribuie pe pagina sa de Facebook un colaj de fotografii în care se sugerează asemănarea între Klaus Iohannis şi dictatorul nazist Adolf Hitler. Este inacceptabil ca din postura de consilier al premierului să lansezi acuzaţii nefondate de nazism la adresa preşedintelui României şi să ocupi în continuare această funcţie", mai arată deputatul PNL.

Daniel Breaz, ministru al Culturii şi interimar la Educaţie: Holocaustul împotriva Romilor intră în categoria „momentelor mai delicate“

 

Daniel Breaz, ministru al Culturii şi interimar la Educaţie, a considerat, potrivit unei declaraţii făcute vineri, citată de RFI, că Holocastul împotriva Romilor intră în categoria „momentelor mai delicate“ când anumite minorităţi au avut de suferit, precizând că nu se poate vorbi de momente „dificile sau neplăcute“.

„De-a lungul timpului au fost şi momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute; (...) anumite minorităţi au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenţia, nu doar a românilor, ci a întregii naţiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorităţi” a declarat Daniel Breaz în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 2 august, la Monumentul Holocaustului din Bucureşti, potrivit unei înregistrări difuzate de RFI.

De asemenea, consilierul premierului Dăncilă pentru problemele romilor, Dana Varga, ar fi distribuit pe pagina sa de Facebook un colaj foto în care erau alăturați Klaus Iohannis și Adolf Hitler.

Silviu Vexler, deputat al comunității evreiești, s-a arătat revoltat de comentariile ministrului Breaz privind Holocaustul și asocierea președintelui Iohannis cu Hitler, făcută de consiliera lui Dăncilă:

”Într-un discurs susținut recent la o comemorare a victimelor Holocaustului, ministrul culturii și identității naționale, domnul Valer Breaz a declarat că : “De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile (…) în urma cărora anumite minorități au avut de suferit”.

Urmăriți, discriminați, umiliți, persecutați, arestați, deportați și uciși în masă. Acestea au fost “momentele delicate” din perioada Holocaustului pentru 280.000-380.000 de evrei români și aproximativ 11.000 de romi, potrivit unui document oficial asumat de Statul Român – Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu sunt incluși cei care au reușit să supraviețuiască, dar care au îndurat aceleași suferințe.

Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări când se referă la Holocaust.

Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie și aruncarea în derizoriu a ceea ce reprezintă o suferință care nu poate fi descrisă în cuvinte sunt elemente deosebit de periculoase. În special când printr-o astfel de atitudine se poate lăsa impresia că relativizarea este acceptabilă.

Tot în această după-amiază, am observat că doamna consilier de stat Dana Varga a considerat oportun să redistribuie pe pagina domniei sale de Facebook un montaj fotografic care îi pune în același cadru pe Adolf Hitler și pe domnul Klaus Iohannis.

Nu pot să accept, indiferent de moment și context, actul nepermis și absurd de comparare a Președintelui României cu unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. În ceea ce mă privește, domnul Iohannis este exact opusul unui om care are convingeri specifice ideologiei naziste și/sau antisemite. Am apreciat sprijinul pe care domnia sa l-a acordat Comunităților Evreiești din România și supraviețuitorilor Holocaustului.

Repet ceea ce am mai spus deja : Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depășite. Memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv.

Condamn cu toată fermitatea ambele gesturi.”  - a spus reprezentantul comunității evreiești în Camera Deputaților

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Un cunoscut istoric, găsit mort la 31 de ani. Declarațiile controversate despre Holocaust
Un cunoscut istoric, găsit mort la 31 de ani. Declarațiile controversate despre Holocaust

Bloggerița Marie Sophie Hingst, istoric german, a fost găsită moartă, la câteva săptămâni după ce s-a descoperit că a mințit atunci când a susținut că este evreică și că 22 dintre rudele sale au fost victime ale Holocaustului.

Mesajul lui Iohannis, la comemorarea Pogromului de la Iaşi.
Mesajul lui Iohannis, la comemorarea Pogromului de la Iaşi. "Pericolul există"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul comemorării a 78 de ani de la Pogromul din Iaşi.

Iohannis: ”Schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist”
Iohannis: ”Schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist”

Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa Guvernului PSD-ALDE, însă de această dată afirmațiile sale au fost făcute în cadrul unei ceremonii de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului.

Dăncilă a inventat un cuvânt și a anunțat că sprijină ”combaterea Holocaustului”. VIDEO
Dăncilă a inventat un cuvânt și a anunțat că sprijină ”combaterea Holocaustului”. VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă a avut o exprimare bizară, miercuri, cu ocazia discursului susținut la Bruxelles, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.