Iohannis: ”Schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist”


Ultimul update: Luni 28 Ianuarie 2019 18:58
Data publicarii: Luni 28 Ianuarie 2019 18:24
Categorie: Stiri Politice

Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa Guvernului PSD-ALDE, însă de această dată afirmațiile sale au fost făcute în cadrul unei ceremonii de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului.

În discursul pe care l-a ținut la Palatul Cotroceni, șeful statului a spus că nu trebuie să uităm că ”în numele unui așa zis ideal suprem, schimbând legi și capturând instituții, una câte una, s-a consolidat regimul nazist.”

Iohannis nu spus în mod explicit că este vorba despre PSD, însă a dat drept exemplu încercările unor politicieni de a se salva de justiție și ”diabolizeză Uniunea Europeană”.

”În ultimele șapte decenii, lumea s-a schimbat și, totuși, instrumentele politicului au rămas aceleași. Să nu uităm că, în numele unui așa-zis ideal suprem, schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat regimul nazist.

Percepția că politicienii, care reprezintă oamenii și interesele lor, au dreptul să calce în picioare adevăruri, să identifice dușmani, să dea vina pentru eșecurile lor pe diferite categorii de cetățeni reprezintă o filozofie toxică.

Astăzi, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, unii politicieni învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene, cum zic ei, și diabolizeză Uniunea Europeană descrisă drept abuzivă și trufașă.

După cei arătați acum cu degetul, ar urma alții, apoi alții, și tot așa până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru acapararea statului.

Îmi aduc aminte o frază din memoriile lui Hédi Fried, supraviețuitoare deportată la Auschwitz, din Sighetul aflat sub ocupație maghiară, și pe care am decorat-o acum trei ani: «Supraviețuiește numai cel care este conștient de ce se întâmplă. Nu folosește la nimic să închizi ochii».

Așadar, trecutul este un avertisment mereu actual, iar efortul de a-l înțelege nu este niciodată îndeajuns..” - a spus președintele Klaus Iohannis.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO