Planul prin care PSD vrea să se întoarcă rapid la putere. Cine ar putea reveni ca premier
Cel puţin pe hârtie, social-democraţii pretind că dau jos guvernul şi că au şi un premier pe care să-l propună în locul lui Ludovic Orban.
Liderii PSD susţin că, alături de UDMR, ar avea numărul de voturi ca moţiunea de cenzură pe care au depus-o joi să fie şi adoptată. Luni, când aleşii se întorc la serviciu după vacanţă de iarnă, PSD va încerca să preia şi şefia Senatului. Actualul şef, Teodor Meleşcanu, a lăsat să se înţeleagă că va demisiona, după ce Curtea Constituţională a decis că ocupă ilegal postul. Social-deocratii vor să-l propună în locul lui pe Titus Corlăţean. Şi liberalii îşi doresc postul, pentru Alina Gorghiu.
"E adevărat că nu a fost publicată deciza CCR şi nici motivarea, dar va trebui să găsim modalităţile cele mai bune pentru ca lucrurile să funcţioneze", a spus Meleşcanu.
Reuniţi într-un hotel de la periferia capitalei, parlamentarii, europarlamentarii, şefii de organizaţii şi primarii social-democraţi şi-au făcut calcule în primul rând ca moţiunea de cenzură depusă joi să treacă.
PSD are 232 de parlamentari şi, alături de UDMR, ar putea, teoretic, să răstoarne Cabinetul Orban.
Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: "În cazul în care un parlamentar al PSD nu votează moţiunea sau lipseşte nemotivat de la ziua în care va fi votul pe moţiune, o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSD"
Nu atât de clar este pasul doi, adică momentul de după moţiune. Unii dintre social-democraţi susţin ideea anticipatelor, deşi nu au sondaje din care să rezulte că partidul ar fi recâştigat încrederea alegătorilor.
Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD: " Nu avem absolut nicio problemă. Putem să ne şi dorim acest lucru, dar nu ţine de PSD, ţine de întreg Parlamentul şi de preşedintele României."
În interiorul PSD se avansează şi numele unui posibil premier, în persoana lui Sorin Grindeanu, apropiat al lui Marcel Ciolacu.
Liderul interimar al partidului este contestat din interior de fostul ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, care vrea să dea în judecată formaţiunea. Însă, până la anticipate, PSD trebui să îşi aleagă o nouă conducere. Preşedinte interimar, Marcel Ciolacu, ar vrea să rămână la putere. Are însă o problemă cu fostul ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici. Acesta era numărul doi în partid până în noiembrie, când a fost demisia Viorica Dancila, şi socoteşte ca el ar fi trebuit să preia conducerea formaţiunii înainte de congres.
Întrebat dacă mai dă în judecată partidul, Eugen Teodorovici a spus că „e o discuţie pe care am anunţat-o şi e posibil să fac acest pas. Nu o fac petru mine, o fac ca să arăt că a statutul adoptat în Congres e cum am înţeles eu şi alţi colegi”.
Congresul extraordinar al PSD este programat la sfârşitul lui februarie.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, guvern, PSD, sorin grindeanu, motiune de cenzura, eugen teodorovici, guvernul Orban, teodor melescanu, vot opozitie,
Dată publicare:
01-02-2020 19:34