PSD a depus moţiunea de cenzură. Surse: Mai este nevoie de 1 vot pentru demiterea Guvernului

×
Codul embed a fost copiat

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost depusă astăzi de PSD, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

CITIȚI la finalul acestui articol textul integral al moțiunii de cenzură!

Liderii PSD îi acuză pe liberali că au încălcat standardele europene, prin angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Matematic, PSD mai are nevoie de doar câteva voturi pentru a fi sigur că moțiunea trece.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de 208 deputați și senatori. Parlamentarii PSD și UDMR acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Totodată, social democrații susțin că premierul Orban vrea privatizarea sistemului de sănătate.

Citește și
Marcel Ciolacu
Liderul interimar al PSD: Părerea noastră e că va trece această moţiune de cenzură
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Titlul moțiunii îi pune însă în încurcătură chiar pe liderii PSD. Moțiunea a fost inițiată de PSD și UDMR, singurele partide care au anunțat că vor vota demiterea guvernului Orban. Împreună au 230 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a trei deputați din tabăra lui Teodor Meleșcanu.

Astfel, social democrații ar adună 233 de voturi, fix câte sunt necesare pentru că moțiunea de cenzură să fie adoptată. La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban.

Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi. Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții.

Ludovic Orban, premierul României:"Suntem pregătiți pentru orice situație, cei care depun moțiunea sunt niște oameni politici care și-au dat măsură lipsei de valoare pt modul în care au guvernat în ultimii 3 ani".

Votul va fi dat abia peste două săptămâni și, în cazul în care moțiunea de cenzură va fi respinsă, legea privind alegerea primarilor în două tururi rămâne valabilă.

Dacă PSD va reuși să dea jos guvernul condus de Ludovic Orban, atunci se deschide calea alegerilor anticipate.

Textul moțiunii de cenzură va fi citit, cel mai probabil, luni, dar este puțin probabil ca votul să fie tot săptămâna viitoare.

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar - mai ales! - pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentaţii ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului şi de a-şi crea astfel un avantaj în competiţia electorală", arată iniţiatorii demersului antiguvernamental.

Potrivit documentului, prin moţiunea de cenzură se sancţionează tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale.

"Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!", susţin semnatarii moţiunii.

Odată cu demiterea Guvernului, se deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele țării, Klaus Iohannis, și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

"Niciunde în Europa, în acest moment, nu şi-a permis nicio putere să modifice legile electorale cu aşa de puţin timp înaintea alegerilor, indiferent de ce alegeri vorbim. În cazul de faţă vorbim de alegerile locale. Nimeni până acum în România în cei 30 de ani de democraţie consideraţi totuşi puţini ca şi democraţie nu şi-a permis cu un Guvern în funcţie de interesele proprii să vină cu modificări la legile electorale. Este cea mai gravă criză de abuz de putere. (...) Mâine vom depune moţiunea de cenzură şi la prânz vom face Biroul permanent reunit pentru programul de citire a moţiunii.", a declarat miercuri liderul PSD.

În 16 ianuarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa va vota moţiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban îşi va angaja răspunderea în parlament în privinţa alegerii primarul în două tururi de scrutin.

"În cazul angajării, singura posibilitate să nu intre în vigoare legea este dărâmarea guvernului şi asta se poate face prin moţiune de cenzură. Din punctul nostru de vedere, va fi o moţiune de cenzură şi vom vota moţiunea de cenzură în momentul când va fi dezbătută în Parlament şi votată", a spus liderul UDMR.

Ce prevede Constituția

 

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR - 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru.

După depunerea moţiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii. Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Președintele interimar al PSD: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură
Președintele interimar al PSD: Mâine dimineaţă depunem moţiune de cenzură

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă joi dimineaţă, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preşedinte interimar al PSD.

Liderul interimar al PSD: Părerea noastră e că va trece această moţiune de cenzură
Liderul interimar al PSD: Părerea noastră e că va trece această moţiune de cenzură

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni, că, deși matematic, social-democrații nu au numărul de voturi, moțiunea de cenzură va trece.

Ciolacu: Vom depune moțiune de cenzură și vom avea din nou majoritate parlamentară. Soluția pentru funcția de premier
Ciolacu: Vom depune moțiune de cenzură și vom avea din nou majoritate parlamentară. Soluția pentru funcția de premier

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, joi, că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR, după ce premierul a anunţat asumarea răspunderii pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, scrie News.ro.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.