Plangere penala pe numele lui Tariceanu, in cazul Sova. Partidul sustinut de Traian Basescu il acuza de abuz in serviciu
Calin Popescu Tariceanu s-a trezit cu o plangere penala, dupa votul controversat in cazul Dan Sova. PMP, partidul sustinut de fostul presedinte Traian Basescu, il acuza pe seful Senatului de abuz in serviciu.
Scandalul de la Senat va primi un raspuns si de la Curtea Constitutionala, pe 8 aprilie. Presedintele Klaus Iohannis a cerut judecatorilor sa se pronunte daca justitia a fost blocata de senatori, prin nerespectarea legii fundamentale.
Eugen Tomac, presedintele PMP: "Avand foarte clar in fata un abuz de serviciu extrem de periculos, ignorandu-se articolul 76, al. 2 al Constitutiei, PMP va depune astazi la Parchet o plangere penala impotriva lui Calin Popescu Tariceanu".
Plangerea vine la 48 de ore dupa scandalul din Senat. Atunci, fostul ministru Dan Sova - pe care procurorii ar fi dorit sa il aresteze pentru fapte de coruptie - a fost salvat de colegii sai, printr-un tertip. Mai precis, conducerea camerei superioare a Parlamentului a judecat votul in baza unei legi, si nu a Constitutiei.
Iar acea lege invocata este tocmai Statutul deputatilor si senatorilor, care prevede ca hotaririle de ridicare a imunitatii unui ales se iau cu votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Numai ca acest articol de care s-au folosit cei din conducerea senatului pentru a-l salva pe Sova a fost declarat neconstitutional, inca din 2008.
ARTICOLUL 24: "Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai".
Legea fundametala, care este mai presus de orice, este cat se poate de clara: ridicarea imunitatii unui parlamentar se face cu majoritatea celor prezenti in sala, la sedinta respectiva. Daca s-ar fi tinut cont de Constitutie, Dan Sova ar fi fost astazi fara imunitate.
ARTICOLUL 76 - Constitutia Romaniei: "Legile ordinare si HOTARARILE se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".
Specialistii in drept Constitutional sustin ca nu exista loc de interpretare in acest caz: statutul alesilor ar trebui sa fie in acord cu Constitutia.
Ioan Stannomir, profesor de drept constitional: "Este de datoria parlametarilor sa aiba grija ca toate dispozitiile pe care le pu in aplicare sa fie conforme Constitutiei."
Imediat dupa votul cu scandal de miercuri, presedintele Senatului s-a aparat si a sustinut ca nu a luat decizia de unul singur.
Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Cred ca faceti o greseala cand cosiderati ca presedintele Senatului conduce precum generalul trupele. Presedintele Senatului nu are decat un vot si nu raspunde pentru voturile celorlalti".
Solicitat sa comenteze scandalul Sova, premierul Victor Ponta s-a infuriat pe ... jurnalisti.
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Domnul Basescu spune atat de multe prostii... se enerveaza".
Curtea Constituionala va decide pe 8 aprilie daca votul senatorilor care l-a scapat pe Dan Sova de catuse a fost constitutional. Judecatorii au fost sesizati atat de presedintele Klaus Iohannis cat si de liberali.
Sursa: Pro TV
Etichete: senat, Parlament, Călin Popescu Tăriceanu, senatori, pmp, eugen tomac, dan sova, curtea constituionala,
Dată publicare:
28-03-2015 08:10