Iohannis si Kovesi au sesizat CCR. Senatorii l-au salvat pe Sova printr-un articol declarat neconstitutional inca din 2008
Scandalul izbucnit dupa ce Senatul a blocat arestarea fostului ministru Dan Sova se muta la Curtea Constitutionala. Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea, in legatura cu modul in care Senatul a respins incuviintarea arestarii lui Sova.
Codruta Kovesi a cerut, la randul ei, judecatorilor Curtii sa verifice daca votul a respectat Constitutia. Si presedintele, si sefa DNA acuza Senatul ca a blocat justitia. Intre timp, cazul a ajuns in presa internationala, care scrie ca Romania este una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana.
Seful statului sustine ca Senatul a incalcat Constitutia in cazul Sova si a cerut Curtii Constitutionale sa ia o decizie. In acelasi timp, Directia Nationala Anticoruptie lanseaza acuzatii dure la adresa conducerii Senatului Romaniei. Laura Codruta Kovesi spune ca alesii au refuzat sa raspunda cererii de incuviintare a arestarii lui Dan Sova.
"Solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta asupra cererii", a transmis sefa DNA.
Kovesi le reproseaza alesilor ca nu au respectat Constitutia si l-au salvat pe Dan Sova de catuse printr-o chichita legislativa. Decizia in cazul Sova ar fi trebuit luata cu majoritatea senatorilor prezenti in sala si nu cu jumatate plus unu din numarul total al alesilor.
Potrivit DNA, Constitutia este cat de poate de clara in astfel de cazuri. Articolul 76 consfinteste faptul ca ridicarea imunitatii unui ales se face cu majoritatea celor prezenti in sala, la sedinta respectiva. Iar daca senatorii ar fi respectat Constitutia, Sova ar fi fost astazi fara imunitate.
In schimb, Statutul parlamentarilor prevede ca hotaririle de acest gen se iau cu votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Numai ca acest articol de care s-au folosit cei din conducerea senatului pentru a-l salva pe Sova a fost declarat neconstitutional, in 2008. In plus, nicio lege nu este mai presus de Constitutie.
Tinand cont de toate acestea, Kovesi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa faca plangere la Curtea Constitutionala. Intre timp, presa internationala a surprins scandalul de la Bucuresti. Jurnalistii de la Reuters scriu ca: "Senatorii romani au blocat arestarea altui fost ministru, atragand noi critici referitoare la seriozitatea angajamentului de a contracara coruptia la nivel inalt"
Agentia de presa face referire la faptul ca statul de drept este pus din nou sub semnul intrebarii, intr-o Romanie considerata a fi unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana.
"Romania este considerata unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizari speciale de la Bruxelles"
In tot acest scandal, premierul Victor Ponta a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Traian Basescu. Fostul presedinte a declarat ca seful senatului a condus sedinta de ieri in mod abuziv.
Opozitia a anuntat ca va sesiza, la randul sau, Curtea Constitutionala, la inceputul saptamanii viitoare.
Blocarea justitiei de Parlament a atras si furia oamenilor, care au iesit sa protesteze in mai multe orase din tara.
Citeste si: DNA cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala, dupa ce Senatul nu a avizat arestarea lui Dan Sova