Pîrvulescu, despre șansele lui Cioloș. Nu știm cât de cinici sunt politicienii. S-ar putea degreva de responsabilități
Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat sanșele Guvernului Cioloș de a obține un vot de încredere în Parlament.
“Această propunere a primului ministru desemnat are șanse foarte mici de a trece de Parlament. Sigur, nu se va întâmpla mâine (luni – n.red.). Mâine eventual va fi propus Parlamentului. Parlamentul are la dispoziție două săptămâni pentru a convoca o ședința. Probabil că o vor convoca cât mai repede, dar asta este procedura. Este o lista cu 18 ministere, aparent surprinzătoare, dar explicația dl Cioloș este simplă se păstrează structura vechiului guvern pentru a nu crea dificultăți. Ideea lui Cioloș este că având în vedere situația dramatică s-ar putea că totuși să obțină un vot de încredere chiar dacă partidele s-au declarat împotriva absolut toate. Vom vedea în ce măsură speranța se transformă în realitate”, a declarat Pîrvulescu, pentru Știrile Pro TV.
Politologul spune că dacă ne luăm după calcule, șansele sunt aproape zeco, dar “niciodată în politică nu există un zero absolut. Nu există nici în fizică, nici în chimie, aici lucrurile pot evolua”.
Pîrvulescu vorbește despre varianta ca acest Guvern să fie unul de sacrificiu, având în vedere situația în care se află România.
“Mulți se gândesc că acest guvern ar putea fi unul de sacrificiu care ar conveni tuturor partidelor mari pentru că ar fi într-o perioada foarte dificilă. Dacă ne uităm la obiectivele propuse. Acest guvern are foarte puține șanse să le pună în aplicare. Mă gândesc atât la desființarea Secției Speciale, cât și la schimbarea sistemului electoral pentru alegerea primarilor. Niciunul dintre partidele importante, nici PNL, nici PSD, nici UDMR nu sunt de acord cu această schimbare și mă indoiesc că AUR ar colabora în vreun fel cu USR”, a spus politologul.
Iar asta ar însemna că am avea un Guvern cu 20% în Parlament “care ar depinde de negocieri permanente și ar fi mai dificil decât un guvern minoritar format din două partide, PNL și UDMR, care ar avea totuși împreună cu minoritățile aproape 40% și ar avea o marja de negociere ceva mai simplă”.
Dar nimic nu poate fi exclus în politică, mai spune Pîrvulescu.
“Nu putem să negăm total această șansă Nu știm cât de cinici sunt politicienii, în condițiile în care criză sanitară atinge paroxismul, numărul de îmbolnăviri și decese se menține la un nivel înalt și riscul de criză economică și socială este foarte mare alături de cea sanitară și guvernamentală. Pentru a se degreva de responsabilități ar putea să îi lase pe cei de la USR să meargă până la capăt, dar întrebarea este vor dori cei de la PNL să piardă accesul la resursele guvernamentale? E greu de crezut”, a adăugat el.