Lista miniştrilor în Cabinetul Cioloş. „Guvernul monocolor al USR poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză”

×
Codul embed a fost copiat

Biroul Naţional al USR a agreat, duminică, lista de miniştri şi forma finală a programului de guvernare care au fost propuse spre validare în Comitetul Politic al partidului, duminică seară.

Lista de miniştri şi programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, vor fi depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş.

„Indiferent de situaţie, cred că şi pentru PSD tot noi putem fi o soluţie pentru a depăşi lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul şi veţi scăpa de noi sau poate vom reuşi să ţinem lucrurile sub control şi vă vom permite să vă număraţi liniştiţi procentele. Oricum ar fi, ieşiţi în câştig, pentru că sunt convins că nu vreţi să vă treziţi pe tavă cu o ţară demolată”, a scris Cioloş pe Facebook.

Lista de miniştri este următoarea, anunţă Biroul de presă al USR:

* prim-ministru - Dacian Cioloş

* ministrul Afacerilor Externe - Dan Barna

Citește și
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș: „Fac un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, USR va propune un guvern”
Condițiile puse de Putin pentru pace în Ucraina, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA

* ministrul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi

* ministrul Afacerilor Interne - Alin Stoica

* ministrul Justiţiei - Stelian Ion

* ministrul Finanţelor - Dragoş Pîslaru

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă

* ministrul Energiei - Cristina Prună

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

* ministrul Sănătăţii - Ioana Mihăilă

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu

* ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu

* ministrul Educaţiei - Corina Atanasiu

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu

* ministrul Culturii - Iulia Popovici

* ministrul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop

Dacian Cioloş a făcut apel la PSD şi PNL să voteze Guvernul monocolor al USR pentru a ieşi din criza politică.

„Determinarea de a merge până la capăt. Voi prezenta astăzi Comitetului Politic al USR reunit în procedură de urgenţă lista cabinetului şi programul de guvernare cu care vom merge în Parlament. Datoria mea, ca politician, e să răspund tuturor întrebărilor, iar cei care vor să ştie de ce nu am depus mandatul primit de la preşedintele României au dreptul să întrebe şi să li se răspundă. Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă. Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puţin la fel de importantă precum decizia în sine (şi rezultatul acesteia) este buna-credinţă pe care se fundamentează decizia sa. A greşi e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate şi de bună-credinţă este o lipsă de caracter în momente calme şi o ticăloşie în momente de criză. Suntem într-o criză sistemică pentru că nimeni nu mai crede o vorbă ieşită din gura unui politician. Vom trece peste această criză dacă vom începe să redăm încrederea cetăţenilor în gesturile şi în acţiunile noastre.

Este o criză de durată, pentru că nu poţi rezolva o problemă care a trenat 30 de ani în câteva luni. Criza sanitară este un rezultat al lipsei de încredere în instituţii înainte de orice. Criza energetică este o criză europeană şi globală care va afecta în cel mai dur mod cu putinţă România. Din nefericire, aceste săptămâni nu au contribuit la creşterea încrederii cetăţenilor în capacitatea politicului de a rezolva probleme, ba dimpotrivă. Cred că este nevoie de multă onestitate în perioada care vine, pentru că avem doar două soluţii: o criză totală care va duce la implozia sistemului şi la o perioadă de extremism şi populism sau recâştigarea încrederii în noi, care să se facă onest şi prin muncă reală.

Şi, pentru că onestitatea este valoarea de bază, trebuie spus că, paradoxal, foarte probabil suntem singura soluţie pentru momentul de faţă, care convine tuturor forţelor politice în momentul în care ne găsim. Mergem mai departe, pentru că am putea fi o soluţie convenabilă întregii clase politice. Votul din Parlament va decide.

În ceea ce ne priveşte, voi prezenta Biroului Naţional USR şi Comitetului Politic USR o listă de miniştri şi o vom vota pentru a ajunge în Parlament. Vom merge până la capăt, pentru că avem de ales dacă respectăm mecanismele politice, funcţionarea democraţiei şi interesele de moment ale unor actori politici. Să nu vă închipuiţi că am ajuns noi să formăm un guvern monocolor pentru că nimeni altcineva nu-şi doreşte să ocupe scaune de miniştri. Am ajuns pentru că, în contextul momentului, noi facem mai puţine calcule politice decât celelalte partide despre care cred că, pur şi simplu, sunt captive propriilor analize şi speranţei că la sfârşit vor avea de câştigat mai mult decât competitorii lor. Noi suntem mult mai sensibili la critică şi la interacţiunea cu publicul nostru şi am fost împinşi în faţă de această gândire optimistă şi curajoasă. Vom vedea la sfârşit cine a avut dreptate, dar nu regretăm niciun moment faptul că am făcut acest pas, pentru că trebuie să existe o parte a societăţii şi a politicului care să creadă că se poate chiar şi atunci când pare că nu mai există speranţă. De aceea mergem noi până la capăt. Pentru că cetăţenii României trebuie să ştie că, indiferent de cât de dificilă este situaţia politică, mereu va exista cineva care să-si asume rezolvarea respectivei situaţii. Astăzi, suntem noi. Mâine, pot fi alţii.

Sunt conştient că există o aversiune şi o nervozitate la adresa noastră în PNL încă din campaniile electorale din 2019 şi 2020. Motivele sunt diferite, ţin de trecut şi nu vreau să mă refer la ele acum. Înţeleg perfect de ce există această emoţie la adresa noastră şi ştiu că în bună măsură ea este provocată de teama de nou. De aceea apare mereu ideea că nu vă puteţi înţelege cu noi. Poate că, dacă nu ar fi existat această teamă, Coaliţia ar fi funcţionat. Istoria e istorie, aşa că să ne uităm la ceea ce urmează. Eu sunt sincer convins că putem învăţa să lucrăm împreună dacă vom avea ocazia să cultivăm încrederea în relaţiile dintre noi. Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză. Lăsaţi-ne pe noi să înfruntăm această iarnă şi gândiţi pragmatic la cea mai bună soluţie politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut.

Indiferent de situaţie, cred că şi pentru PSD tot noi putem fi o soluţie pentru a depăşi lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul şi veţi scăpa de noi sau poate vom reuşi să ţinem lucrurile sub control şi vă vom permite să vă număraţi liniştiţi procentele. Oricum ar fi, ieşiţi în câştig, pentru că sunt convins că nu vreţi să vă treziţi pe tavă cu o ţară demolată. În finalul acestei mărturisiri, aş vrea să îi mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru încrederea acordată odată cu acest mandat. Nu ştiu care au fost motivele reale ale acestei decizii, dar formal cred că trebuie să restabilim o relaţie funcţională între instituţiile statului român. Sunt conştient de teoriile care s-au vehiculat în spaţiul public privind această desemnare. Dar cred că e mare nevoie să construim o relaţie instituţională care să fie curăţată de nervozitate şi de cuvinte grele. Ce pot eu să fac e să port un dialog instituţional corect şi onest cu fiecare membru al sistemului democratic şi să ofer aceeaşi onestitate pe care am pus-o pe masă cetăţenilor. Nu e niciun câştig pentru nimeni să distrugem instituţii şi simboluri, pentru că tot noi singuri va trebui să le reconstruim. Ideea că ne vom vindeca prin pârjolire este greşită şi nocivă. Ne vom vindeca prin muncă, onestitate şi recunoaşterea greşelilor.

Aşa că sper ca membrii Comitetului Politic al USR să ia deciziile cele mai bune, după cum sper că PNL şi PSD vor respecta întregul proces parlamentar. Fiecare parlamentar este liber să gândească cu propria sa minte şi să decidă cu propria sa conştiinţă. Indiferent de decizia pe care o vor lua, sper să fie împăcaţi şi mulţumiţi de votul propriu, pentru că o Românie mai bună nu e o Românie a USR sau una a PNL şi PSD. O Românie mai bună e una în care avem încredere în ce ne spune celălalt şi nu trăim în fiecare zi cu spaima că suntem minţiţi şi înşelaţi”, a scris Dacian Cioloş, duminică pe Facebook.

 

Ce prevede Constituția

Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Negocieri eșuate între foștii parteneri de guvernare

Cu șanse minime de reușită, premierul desemnat Dacian Cioloș vrea să meargă în Parlament cu un guvern monocolor USR, pentru a obține votul de învestire.

Vineri ar fi trebuit să ajungă la sediul PNL, dar premierul demis Florin Cîțu l-a anunțat cu țâfnă, înainte de întâlnire, că trebuie să își caute susținere la PSD și AUR, cei care au votat moțiunea de cenzură.

Liberalii nu vor să voteze un cabinet condus de Dacian Ciolos, dar insistă că se vor așeza din nou la masa negocierilor cu USR după ce cabinetul acestora va pica la votul de investire.

Cu doar 80 de parlamentari, cât are partidul său, preşedintele USR nu are cum să primească votul de încredere al aleşilor. Klaus Iohannis va trebui să convoace iarăşi consultări la Palatul Cotroceni.

Pentru acesta noua discuţie nu există un termen constituţional şi nu este exclus ca şeful statului să lase şi mai mult timp partidelor să negocieze.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
Citește și...
Tensiunile dintre USR și PNL rămân la cote înalte. Cioloș vrea să meargă în Parlament cu un guvern monocolor USR
Tensiunile dintre USR și PNL rămân la cote înalte. Cioloș vrea să meargă în Parlament cu un guvern monocolor USR

Cu șanse minime de reușită, premierul desemnat Dacian Cioloș vrea să meargă săptămâna viitoare în parlament cu un guvern monocolor USR, pentru a obține votul de învestire.

Dacian Cioloș: „Fac un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, USR va propune un guvern”
Dacian Cioloș: „Fac un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, USR va propune un guvern”

Premierul desemnat, liderul USR Dacian Cioloş, a declarat vineri că USR rămâne în continuare determinat să propuă până la începurtul săptămânii vitoare un Guvern în Parlament. „Nu putem sta să pansăm tot felul de ego-uri rănite”, a afirmat Cioloş.

Surse: Cîțu ar putea colabora cu Cioloș doar dacă acesta renunță la nominalizarea ca premier
Surse: Cîțu ar putea colabora cu Cioloș doar dacă acesta renunță la nominalizarea ca premier

Liderii fostei coaliții de guvernare se vor așeza, vineri, pentru ultima dată, la masa negocierilor. Dacă discuțiile vor eșua din nou, USR a transmis că Dacian Cioloș va merge luni în Parlament, cu un Guvern minoritar.

Moșteanu: PNL și PSD au votat împotriva eliminării pensiilor speciale ale primarilor
Moșteanu: PNL și PSD au votat împotriva eliminării pensiilor speciale ale primarilor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat, joi, pentru un raport de respingere la proiectul de lege, iniţiat de USR, privind abrogarea articolului care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari și alți aleși locali.

Cîțu: USR să îşi
Cîțu: USR să îşi "recunoască public greşeala" de a vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, a declarat, joi, că în acest moment "soluţia viabilă" pentru România este refacerea coaliţiei în jurul PNL, iar USR trebuie "să recunoască greşeala de a vota moţiunea de cenzură".

Recomandări
Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump, după victoria acestuia. „Pot să confirm asta”
Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump, după victoria acestuia. „Pot să confirm asta”

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonică miercuri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Donald Trump, după victoria acestuia din urmă în alegerile prezidenţiale americane.

INSP: Peste 77.000 de cazuri de infecţii respiratorii, în săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie
INSP: Peste 77.000 de cazuri de infecţii respiratorii, în săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie

Peste 77.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost înregistrate, în săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie, la nivel naţional, mai puţine decât în săptămâna anterioară, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul de ucidere din culpă
Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul de ucidere din culpă

Procurorii au cerut vineri instanţei pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este judecat pentru ucidere din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor.