Razboi in PDL. Vechea garda a partidului a sarit la gatul reformistilor

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Cei care fac parte din vechea garda a partidului i-au criticat pe membrii asa zisului grup reformator. Cel mai vehement a fost Radu Berceanu, care a spus, metaforic, ca cicatricile pe care le are le-a obtinut din lupte, si nu de pe blog.

Liderii PDL, nemultumiti de ideea de suspendare a celor trimisi in judecata

Toti membrii importanti ai Partidului Democrat Liberal s-au intalnit la Palatul Parlamentului, unde au discutat despre propunerile de reformare a PDL. Toti au cazut de acord ca partidul a pierdut mult in imagine, din cauza scandalurilor de coruptie.

Cut toate acestea, cei care sunt considerati ca facand parte din "garda veche" a partidului s-au declarat impotriva adoptarii criteriilor de integritate, propuse de Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. Unul dintre criticii acestor masuri a fost Radu Berceanu.

Astfel, cel putin deocamdata, niciun democrat liberal nu va fi suspendat automat din partid daca este trimis in judecata.

Citește și
Elena Udrea
Udrea: Daca va candida, ii doresc succes lui Preda

De altfel, in timpul aceste sedinte, atmosfera s-a incins dupa ce presedintele Comisiei de Etica si Statut a PDL, Marian Jean Marinescu, a anuntat ca aspectele legate de etica si integritate nu au fost prevazute in modificarile la Statut si vor fi introduse intr-un viitor Cod etic al membrului PDL.

Grupul reformist

Vizibil iritata, Monica Macovei a declarat ca amanarea adoptarii acestor criterii este determinata de lipsa de responsabilitate.

Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu fac parte din asa-zisul grup "reformist" al partidului, care intentioneaza sa relanseze PDL in preferintele electoratului. Una dintre masurile propuse de acest grup a fost si cea referitoare la suspendarea automata din partid a membrilor trimisi in judecata.

"Propunerile acesta de integritate pe care le-am facut la Statut sunt pentru beneficiul partidului, nu al meu sau al lui Preda, sau al altora in mod individual. Nu inteleg de ce amanam adoptarea acestor criterii si o sa facem la vara sau la toamna un Cod etica si nu-l facem acum si de ce nu s-a putut elabora pana acum de aceasta Comisie de statut si etica. Amanarea mi se pare ca e determinata de o lispa de responsabilitate", a declarat Monica Macovei.

Mai mult, ea le-a cerut membrilor PDL sa demonstreze ca vor sa fie "altfel" cu adevarat, prin fapte, daca in campaniile electorale se lauda ca democrat-liberalii sunt diferiti fata de cei din PSD sau PNL.

Adevaratul scandal a inceput cand Cristian Preda si Monica Macovei le-au reprosat celor mai vechi in partid ca ii protejeaza pe membrii care au probleme cu legea. In acest sens, cei doi au propus suspendarea de drept din partid a celor care sunt trimisi in judecata. Mai mult, Cristian Preda a acuzat conducerea partidului ca le-a refuzat propunerea, pe motiv ca ar fi vizati aproximativ 200 de primari PDL care, odata suspendati, ar pleca la opozitie.

"Daca unii dintre d-vostra aleg complicitatea tacuta cu orcine este acuzat eu nu o aleg. eu prefer 200 de mii de voturi, doua milioane de voturi de la cei care in acesta tara cred in integritate" - a spus Cristian Preda, europarlamentar PDL.

Garda veche

Mai vehement s-a aratat a fi, in declaratii, Radu Berceanu. Fostul ministru a tinut un mic discurs, pe un ton taios, in care i-a criticat aspru pe cei care nu stiu sa vina la sedintele partidului, dar se pricep sa critice PDL pe blogurile de pe internet.

Berceanu a tinut sa ii raspunda si lui Cristian Preda, care ceruse explicatii in legatura cu hotararea Colegiului Director de "a rasturna" decizia luata in Biroul Permanent National al partidului privind suspendarea din formatiune a celor trimisi in judecata.

"Raspunsul este «nu ati fost acolo»", a spus Berceanu. El i-a recomandat lui Preda sa citeasca Statutul pentru a constata ca, de fapt, este membru al Colegiului.

Unii dintre democrat liberali si-au adus aminte ca, in urma cu cateva luni, asa numitii reformisti s-au luptat cu ei, in loc sa se bata cu opozitiaa sugerand ca ar fi trebuit sanctionati de atunci. Toti ochii s-au indreptat spre presedintele Emil Boc.

"Eu nu cred ca reforma inseamna sa ataci presedintele partidului, sa ataci premierul, sa ataci lideri marcanti ai PDL" - a spus Ioan Oltean, vicepresedinte al partidului.

Pana la urma, statutul a fost votat in forma dorita de liderii importanti, "greii partidului". Printre prevederi se regaseste insa posibilitatea autosuspendarii pentru membrii care au probleme cu legea. In plus, democrat-liberalii au decis ca pe 14 mai vor alege noua conducere.
 


 

Preda, Macovei sau Voinescu? Unul dintre ei ar putea candida la sefia PDL

Anastase: Sondajele in care PDL e pe 3 se refera la 24% din repondenti
 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
"Noii" PDL-isti pot candida la sefia partidului. Au obtinut o derogare

Membrii Colegiului Director al PDL au decis, vineri seara, ca derogarea de la criteriul vechimii necesare in formatiune pentru cei care candideaza la functiile de conducere sa poata fi facuta la cerere, anunta Mediafax.

Udrea: Daca va candida, ii doresc succes lui Preda
Udrea: Daca va candida, ii doresc succes lui Preda

Elena Udrea i-a urat succes lui Cristian Preda, in varianta in care acesta isi va depune candidatura la presedintia PDL, adaugand ca a sustinut acordarea derogarii de la criteriul vechimii prevazut de Statut pentru candidatii la sefia partidului.

Preda, Macovei sau Voinescu? Unul dintre ei ar putea candida la sefia PDL
Preda, Macovei sau Voinescu? Unul dintre ei ar putea candida la sefia PDL

Biroul Permanent al PDL a aprobat cererea lui Cristian Preda, Sever Voinescu si Monica Macovei de abrogare a unor prevederi din statut, referitoare la vechimea in partid. Astfel, in luna mai, unul dintre acestia ar putea candida la sefia PDL.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.