Razboi in PDL. Vechea garda a partidului a sarit la gatul reformistilor

05-03-2011 12:34

UPDATE: Cei care fac parte din vechea garda a partidului i-au criticat pe membrii asa zisului grup reformator. Cel mai vehement a fost Radu Berceanu, care a spus, metaforic, ca cicatricile pe care le are le-a obtinut din lupte, si nu de pe blog.

Liderii PDL, nemultumiti de ideea de suspendare a celor trimisi in judecata

Toti membrii importanti ai Partidului Democrat Liberal s-au intalnit la Palatul Parlamentului, unde au discutat despre propunerile de reformare a PDL. Toti au cazut de acord ca partidul a pierdut mult in imagine, din cauza scandalurilor de coruptie.

Cut toate acestea, cei care sunt considerati ca facand parte din "garda veche" a partidului s-au declarat impotriva adoptarii criteriilor de integritate, propuse de Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. Unul dintre criticii acestor masuri a fost Radu Berceanu.

Astfel, cel putin deocamdata, niciun democrat liberal nu va fi suspendat automat din partid daca este trimis in judecata.

De altfel, in timpul aceste sedinte, atmosfera s-a incins dupa ce presedintele Comisiei de Etica si Statut a PDL, Marian Jean Marinescu, a anuntat ca aspectele legate de etica si integritate nu au fost prevazute in modificarile la Statut si vor fi introduse intr-un viitor Cod etic al membrului PDL.

Grupul reformist

Vizibil iritata, Monica Macovei a declarat ca amanarea adoptarii acestor criterii este determinata de lipsa de responsabilitate.

Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu fac parte din asa-zisul grup "reformist" al partidului, care intentioneaza sa relanseze PDL in preferintele electoratului. Una dintre masurile propuse de acest grup a fost si cea referitoare la suspendarea automata din partid a membrilor trimisi in judecata.

"Propunerile acesta de integritate pe care le-am facut la Statut sunt pentru beneficiul partidului, nu al meu sau al lui Preda, sau al altora in mod individual. Nu inteleg de ce amanam adoptarea acestor criterii si o sa facem la vara sau la toamna un Cod etica si nu-l facem acum si de ce nu s-a putut elabora pana acum de aceasta Comisie de statut si etica. Amanarea mi se pare ca e determinata de o lispa de responsabilitate", a declarat Monica Macovei.

Mai mult, ea le-a cerut membrilor PDL sa demonstreze ca vor sa fie "altfel" cu adevarat, prin fapte, daca in campaniile electorale se lauda ca democrat-liberalii sunt diferiti fata de cei din PSD sau PNL.

Adevaratul scandal a inceput cand Cristian Preda si Monica Macovei le-au reprosat celor mai vechi in partid ca ii protejeaza pe membrii care au probleme cu legea. In acest sens, cei doi au propus suspendarea de drept din partid a celor care sunt trimisi in judecata. Mai mult, Cristian Preda a acuzat conducerea partidului ca le-a refuzat propunerea, pe motiv ca ar fi vizati aproximativ 200 de primari PDL care, odata suspendati, ar pleca la opozitie.

"Daca unii dintre d-vostra aleg complicitatea tacuta cu orcine este acuzat eu nu o aleg. eu prefer 200 de mii de voturi, doua milioane de voturi de la cei care in acesta tara cred in integritate" - a spus Cristian Preda, europarlamentar PDL.

Garda veche

Mai vehement s-a aratat a fi, in declaratii, Radu Berceanu. Fostul ministru a tinut un mic discurs, pe un ton taios, in care i-a criticat aspru pe cei care nu stiu sa vina la sedintele partidului, dar se pricep sa critice PDL pe blogurile de pe internet.

Berceanu a tinut sa ii raspunda si lui Cristian Preda, care ceruse explicatii in legatura cu hotararea Colegiului Director de "a rasturna" decizia luata in Biroul Permanent National al partidului privind suspendarea din formatiune a celor trimisi in judecata.

"Raspunsul este «nu ati fost acolo»", a spus Berceanu. El i-a recomandat lui Preda sa citeasca Statutul pentru a constata ca, de fapt, este membru al Colegiului.

Unii dintre democrat liberali si-au adus aminte ca, in urma cu cateva luni, asa numitii reformisti s-au luptat cu ei, in loc sa se bata cu opozitiaa sugerand ca ar fi trebuit sanctionati de atunci. Toti ochii s-au indreptat spre presedintele Emil Boc.

"Eu nu cred ca reforma inseamna sa ataci presedintele partidului, sa ataci premierul, sa ataci lideri marcanti ai PDL" - a spus Ioan Oltean, vicepresedinte al partidului.

Pana la urma, statutul a fost votat in forma dorita de liderii importanti, "greii partidului". Printre prevederi se regaseste insa posibilitatea autosuspendarii pentru membrii care au probleme cu legea. In plus, democrat-liberalii au decis ca pe 14 mai vor alege noua conducere.
 


 

Preda, Macovei sau Voinescu? Unul dintre ei ar putea candida la sefia PDL

Anastase: Sondajele in care PDL e pe 3 se refera la 24% din repondenti
 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26