PDL cere Avocatul Poporului ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate la OUG privind insolventa

Vasile Blaga

PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa.

"Va adresam solicitarea, ca in baza art. 146 lit. d) din Constitutie si a art. 13 lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului de a ridica o exceptie de neconstitutionalitate in fata Curtii Constitutionale care sa aiba ca obiect art. 81 din Ordonanta de urgenta nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, publicata in Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013", se arata in sesizarea adresata de PDL lui Anastasiu CRISU, Avocatul Poporului.

Democrat-liberalii amintesc ca aceasta prevedere are urmatoarea forma: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala, in sensul Legii nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului. In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anumit serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

PDL considera ca prin aceasta prevedere se incalca mai multe articole din Constitutie.

Democrat-liberalii mentioneaza in acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor".

Citește și
Catalin Predoiu, Vasile Blaga
Blaga: Catalin Predoiu ar fi o varianta valabila pentru alegerile prezidentiale

"Prin aplicarea prevederii mai sus mentionate din OUG nr. 91/2013, Guvernul s-ar putea substitui autoritatii administrative autonome cu drept de acordare sau retragere a licentelor audiovizuale, Consiliul National al Audiovizualului. Potrivit art. 10 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 : (1) Consiliul National al Audiovizualului, denumit in continuare Consiliul, este autoritate publica autonoma sub control parlamentar si garantul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale; (2) Consiliul este autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor media audiovizuale, in conditiile si cu respectarea prevederilor prezentei legi". O asemenea substituire a Guvernului este nu numai contrara Legii nr. 504/2002, ci si contrara lipsei raporturilor de subordonare ierarhica ce sunt stabilite intre Guvern si autoritatile administrative autonome, ori aceasta lipsa a subordonarii reprezinta forma pe care legiuitorul a dorit sa o dea garantarii principiilor incluse in art. 1 alin. (4) din Constitutie", argumenteaza PDL.

De asemenea, se apreciaza ca este incalcat articolul 16 alineat (1), conform caruia "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

"Prevederea de mai sus din OUG nr. 91/2013 pe care o consideram neconstitutionala se aplica doar debitorilor care activeaza in domeniul audiovizual, instituind un tratament discriminatoriu din partea statului intre acestia si restul debitorilor carora li se aplica prevederile OUG nr. 91/2013. Curtea Constitutionala a statuat ca «principiul egalitatii cetatenilor, prevazut de art. 16 din Constitutie, se aplica si persoanelor juridice, in masura in care prin intermediul acestora cetatenii isi exercita un drept constitutional» (Decizia nr. 35/1996). Dreptul constitutional al cetatenilor care este ingradit in acest caz este dreptul la informatie - art. 31 din Constitutie. Totodata, Curtea Constitutionala a decis ca «violarea principiului egalitatii si nediscriminarii exista atunci cand se aplica tratament diferentiat unor cazuri egale, fara sa existe o motivare obiectiva si rezonabila» (Decizia nr.107/1995)", mai spun democrat-liberalii in sesizare.

PDL invoca de asemenea articolul 31, alineat (1), care prevede ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".

"Apreciem ca suspendarea unei licente audiovizuale pe motiv de insolventa a detinatorului acestei licente contravine celei din urma obligatii a Guvernului care decurge din garantarea unui drept fundamental al cetatenilor, garantat potrivit Constitutiei. Procedura insolventei, pentru a corespunde prevederilor Constitutiei, trebuie sa priveasca doar activitatea economico-financiara a debitorului si nu activitatea sa prin care se manifesta libertatea de exprimare si dreptul la informatie. Suspendarea licentei aduce atingere dreptului la informatie prin faptul ca, difuzarea limitata a unor programe, in conditiile stabilite de creditor (statul), poate duce la controlul asupra continutului editorial al unui mijloc de informare privat supus procedurii insolventei", se mai arata in documentul citat.

Democrat-liberalii apreciaza ca articolul 81 al OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa "reprezinta o incalcare a prevederilor constitutionale amintite si se justifica astfel ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate in fata Curtii Constitutionale".

"Aprecierea pe care o veti face acestei prevederi poate releva de asemenea si alte norme constitutionale care sunt incalcate. Avem deplina incredere in disponibilitatea institutiei pe care o conduceti de a da curs favorabil solicitarii noastre in cel mai scurt timp", se spune in finalul sesizarii semnate de presedintele PDL Vasile Blaga adresate Avocatului Poporului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.

Seful statului a mentionat ca, potrivit articolului 16 din Constitutie cetatenii sunt egali in fata legii, fara exceptii si discriminari, iar in aceste televiziuni, radiouri, lucreaza cetateni.

"Intreruperea emisiei imediat dupa ce se declanseaza procesul de insolventa si inainte de validarea planului de reorganizare nu face decat sa aduca structurile din audiovizual in situatia de faliment", a precizat presedintele, aratand ca toate aceste institutii traiesc din publicitate.

El a adaugat ca faptul ca televiziunilor si radiourilor li se aplica un regim discriminatoriu il indreptateste sa spuna ca, "spre deosebire de Adrian Nastase, care platea presa, Victor Ponta este la fel de hotarat sa puna sub control audio-vizualul, dar o face mult mai cinic si mult mai brutal".

"Nu are nicio explicatie de ce aplica un regim discriminatoriu televiziunilor si radiourilor", a mai aratat Basescu, adaugand ca nu vrea sa pozeze "intr-unul care se pupa cu radiourile si televiziunile", deoarece a avut multe conflicte cu presa, cum nu a avut niciun alt politician.

Potrivit presedintelui, acest atac al Guvernului la adresa audiovizualului este "un pas urias in afara liniilor democratice", o "actiune legislativa nedemocratica si care va aduce mari deservicii Romaniei".

De altfel, presedintele Basescu a tinut sa "asigure" ca, mai devreme sau mai tarziu, structurile politice si cele ce tin de organizatiile internationale ale presei vor reactiona "extrem de riguros la astfel de abordari".

"Oricare din noi se poate supara pe o televiziune si sa se certe cu ea, ei sa spuna, el sa spuna. Foarte bine, dar nu o inchizi, frate. Las-o acolo, ca isi revine ea, iti revii tu, careva isi revine pana la urma", a mai continuat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa faca si o "speculatie" cu privire la aceasta OUG privind insolventa: "Am vazut ca exista o televiziune care se simte vizata. Nu stiu daca este asa sau nu. Am primit de la Biroul de Presa si declaratia de astazi a lui Victor Ponta, «Sa plateasca inainte». Exact la o intrebare legata de discriminarea televiziunilor. Pai asta nu face nicio alta firma. Dar asta ma duce cu gandul la altceva. Dincolo de puzderia de radiouri care se afla in insolventa si radiouri de prin teritoriu, nu cumva se tinteste TVR?".

El a precizat ca Televiziunea Publica se afla intr-o situatie extrem de dificila financiar si a angajat "programe si investitii in masini extrem de costisitoare".

"Ma tem ca maine, poimaine, aflam ca se afla in insolventa, ca nu are cum sa plateasca si ca o sa vina (...) poate cineva care are lichiditati. Si, cum exista ori un Voiculescu, ori un Ghita, care din contractele cu statul par a avea bani suficienti, ne trezim ca in urma unui proces de insolventa (...) vin salvatorii Ghita si Voiculescu. Eu nu spun ca asa o sa fie, dar este un scenariu pe care ni-l putem imagina", a declarat Traian Basescu.

Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca democrat-liberalii vor trimite o scrisoare Avocatului Poporului in care cer motivat declansarea controlului de constitutionalitate la ordonanta privind Codul insolventei, precum si o scrisoare comisarului Vivian Reding "pe tema calusului pus presei".

Licenta audiovizuala a televiziunilor si radiourilor aflate in insolventa va fi suspendata de catre CNA pana la data confirmarii planului de reorganizare pentru societatile care detin aceste licente, potrivit Ordonantei de Urgenta privind insolventa, publicata vineri in Monitorul Oficial.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".

De asemenea, Ordonanta prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Adoptarea acestei Ordonante este justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.

Potrivit Ordonantei, actuala legislatie privind insolventa nu a ajutat la dezvoltarea "unor planuri de reorganizare reala", ci, dimpotriva, a furnizat "mijloace de tergiversare a momentului intrarii in faliment pentru afaceri cu sanse minimale de redresare".

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
PDL cere reactivarea Comisiei Schengen din Parlament; Stroe sa mearga in Franta de urgenta
PDL cere reactivarea Comisiei Schengen din Parlament; Stroe sa mearga in Franta de urgenta

PDL cere reactivarea Comisiei Schengen din Parlament si ii solicita ministrului de Interne, Radu Stroe, sa plece de urgenta in Franta pentru a discuta cu omologul sau Manuel Valls despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Blaga: Catalin Predoiu ar fi o varianta valabila pentru alegerile prezidentiale
Blaga: Catalin Predoiu ar fi o varianta valabila pentru alegerile prezidentiale

Liderul PDL Vasile Blaga a sustinut, la Gandul, ca o varianta valabila a partidului pentru cursa pentru Cotroceni este Catalin Predoiu, o intrare in competitia interna a Elenei Udrea nefiind exclusa de Blaga.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.