Partidele parlamentare s-au pus de acord in privinta noului Cod Fiscal. Cand va fi scazut TVA-ul la 19%
TVA va fi redus, de anul viitor, de la 24 la 20 la suta, iar apoi la 19, din 2017. Reprezentantii partidelor politice s-au intalnit joi, in Parlament, cu ministrul de Finante si au stabilit scaderea in trepte a taxei pe valoarea adaugata.
Guvernantii promisesera si alte reduceri fiscale, cum ar fi acciza pe carburanti si taxa pe stalp, dar alesii au hotarat sa le amane pana in 2017, pentru ca aplicarea lor ar crea un gol prea mare in buget.
Vicepresedintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea, a declarat ca partidele parlamentare au decis ca TVA sa fie scazut in doua etape, de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.
"Am decis de comun acord sa facem o serie de amendamente la Codul fiscal. Principalul amendament este acela ca vom avea o scadere a TVA in prima treapta la 20%, intrarea in vigoare o data cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 si dupa aceea, de la 1 ianuarie 2017 scaderea va fi la 19%", a spus Nicolicea la Palatul Parlamentului la finalul discutiei tehnice dintre reprezentantii partidelor pe tema Codului fiscal.
Reprezentantii partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o intalnire tehnica pe tema Codului fiscal, care a fost trimis de presedintele Klaus Iohannis la Parlament pentru reexaminare.
Printre participantii la intalnirea de joi s-au aflat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, Eugen Nicolicea si Haralambie Vochitoiu de la UNPR, Eugen Nicolaescu si Marian Petrache de la PNL, precum si Iuliu Winkler de la UDMR.
"Discutiile tehnice vor fi urmate de discutii politice pana la inceperea sesiunii extraordinare parlamentare din 25 august", a spus recent prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.
Mai intai PNL, apoi UNPR, a propus ca toate partidele parlamentare sa aiba consultari pe tema noului Cod fiscal care a fost aprobat de Parlament in luna iunie, dar trimis spre reexaminare Legislativului de catre presedintele Klaus Iohannis.
Teodorovici: Supraacciza pe carburanti nu va mai fi eliminata din 2016, ci din 2017
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca in cadrul discutiilor tehnice care au avut loc intre reprezentantii partidelor parlamentare cu privire la reexaminarea Codului fiscal, s-a decis amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, aceasta urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit initial.
"S-a ajuns la un consens, la acest nivel cel putin, vizavi de amanarea a doua masuri. in primul rand TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%. O a doua masura propusa de PNL a fost aceea de a amana pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmand ca acest lucru sa se intample din 2017. Acestea au fost cele doua masuri propuse de PNL", a declarat Teodorovici, la finalul discutiilor, care au avut loc la Palatul Parlamentului.
El a precizat, insa, ca tinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsa nici acum, dupa aplicarea acestor masuri de amanare.
"Cifrele de astazi, in urma discutiei pe cele doua masuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi initial, adica in jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal."
Ministrul Finantelor a mai spus ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul sa faca trimestrial in Parlament o informare cu privire la modul in care se realizeaza executia bugetara, astfel incat parlamentarii sa ştie exact ca tinta de deficit este respectata.
El a aratat ca aceste modificari vor fi discutate si cu partenerii internationali.
ALDE sustine Codul fiscal in forma votata de Parlament - TVA de 19% din 2016
Vicepresedintele ALDE Catalin Beciu a declarat ca partidul din care face parte sustine Codul fiscal asa cum a fost votat in Parlament.
"Sustinem Codul fiscal aşa cum a fost el adoptat de catre Parlament. Am luat act de propunerile popularilor din PNL si le vom discuta in interiorul partidului apoi in cadrul coalitiei si vom incerca sa gasim un punct de vedere comun in final. Noi nu am semnat acest acord. Am venit astazi cu documente care atesta sustinerea pe care o avem din partea mediului antreprenorial, patronatele mari, UGIR, Consiliul National al IMM-urilor, care ne-au trimis scrisori de sustinere a promovarii Codului fiscal in forma adoptata deja. Noi vrem TVA de 19%, impactul psihologic este unul foarte important, sunt antreprenor de 25 de ani, stiu ce inseamna asta", a spus Catalin Beciu la Palatul Parlamentului, la finalul intalnirii tehnice dintre reprezentantii partidelor pe tema Codului fiscal.
El a adaugat ca ALDE va decide cel mai tarziu vineri cum va vota in Parlament la Codul fiscal, retrimis de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare.
Liderii politici erau deja intelesi, inainte de discutia de joi
Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 20 la suta, de la 1 ianuarie 2016, si nu la 19 la suta, cum se dorea initial, a anuntat, miercuri, premierul. Potrivit lui Victor Ponta, decizia ar fi fost convenita cu presedintele Klaus Iohannis, cu care s-a intalnit la Palatul Cotroceni.
Masura de relaxare fiscala ar fi fost discutata anterior si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pentru ca noul Cod Fiscal sa nu creeze un gol in bugetul de stat, oficialii vor renunta la alte masuri, declara surse politice.
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Important este sa dam mesajul fundamental pentru economie si pe zona sociala cu 20% TVA. Nu 19% pentru ca 19 cu 9% la alimente inseamna 16% media. Am discutat acest lucru si cu presedintele Iohannis si cu guvernatorul BNR domnul Isarescu si sper ca liderii politici si parlamentarii sa tina cont de opinia noastra tehnocrata si sa avem cod fiscal."
Anuntul lui Victor Ponta a fost facut chiar la inceputul sedintei de guvern de miercuri. Anterior, premierul a mers la Cotroceni unde a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre forma in care ar trebui votat Codul Fiscal. Surse politice sustin ca seful statului a vorbit, separat, cu Catalin Predoiu si cu liderul UNPR Gabriel Oprea, dar si cu Mugur Isarescu.
Solutia agreata de toata lumea, sustin aceleasi surse, este reducerea TVA de la 24% la 20 si nu la 19% asa cum votase Parlamentul. Pe de alta parte, reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016 va fi posibila doar daca oficialii renunta la alte masuri de relaxare fiscala prinse in actualul Cod. Administratia Prezidentiala nu a precizat insa daca exista o concluzie a discutiilor de la Cotroceni si s-a rezumat la a confirma intalnirea presedinte - premier.
Daca liderii politici au cazut da acord pentru un TVA de 20 de procente, intalnirea tehnica dintre partide, de joi, devine o formalitate. Mai putin pentru presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu - care a anuntat ca nu este de acord ca decizia privind codul fiscal sa se ia la Cotroceni.
Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele ALDE: "TVA-ul trebuie redus la 19% pentru ca trebuie dat un impuls puternic consumului. In momentul in care codul fiscal, in urma unor discutii politice, este amputat de principalele prevederi atunci ar fi regretabil si nu stiu daca putem accepta aceste lucruri".
Parlamentul se va reuni saptamana viitoare in sesiune extraordinara pentru a vota Codul Fiscal, cel mai probabil cu un TVA de 20%. In iunie, alesii au mai votat o data relaxarea fiscala propusa de Guvern, insa presedintele a retrimis la Parlament Codul Fiscal pe motiv ca Romania nu este pregatita de experimente economice.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, codul fiscal, Călin Popescu Tăriceanu, partide, victor ponta, unpr,
Dată publicare:
20-08-2015 10:45