Noul Cod Fiscal - argumente PRO si CONTRA. Cine va invinge in razboiul predictiilor economice: ratiunea sau populismul?

Politicieni cover - AGERPRES

Reprezentantii partidelor parlamentare se intalnesc astazi, la Palatul Parlamentului, pentru o discutie extrem de importanta pentru Romania: Codul Fiscal.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Dupa cum se stie, schimbarile pe care Guvernul condus de Victor Ponta vrea sa le faca asupra Codului Fiscal au generat dezbateri aprinse in spatiul public, provocand inclusiv o reactie dura din partea sefului statului.

O parte a politicienilor, formata din PSD, ALDE, UNPR si UDMR sustine ca relaxarea fiscala propusa prin noul Cod va aduce beneficii importante romanilor, in timp ce presedintele Klaus Iohannis, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Comisia Europeana, FMI si principalul partid din opozitie, PNL, afirma ca - daca s-ar aplica - noul Cod Fiscal va avea rezultate dezastruoase pentru traiul de zi cu zi al populatiei.

Noul Cod fiscal nu a fost publicat in Monitorul Oficial, astfel ca o sinteza a celor mai importante modificari care vizeaza acest proiect se bazeaza pe informatiile puse la dispozitie de Guvernul Romaniei in luna iunie, atunci cand Parlamentul a adoptat acest document.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Pentru mine, "linia rosie" a consultarilor pe tema Codului Fiscal este TVA de 20%

In prezent, discutiile intre partidele parlamentare se pare ca NU se mai axeaza pe reducerea TVA (de la 24%) la 19%, ci la 20% - dupa cum a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, care sustine ca inclusiv presedintele Klaus Iohannis ar fi de acord cu aceasta varianta.

In rest, este posibil ca toate modificarile de fond si de forma sa ramana asa cum au fost aprobate initial de catre Parlament in luna iunie.

Ramane de vazut care va fi rezultatul final al acestor negocieri politice intre putere si opozitie, in conditiile in care Biroul permanent al Camerei superioare a Parlamentului ar putea decide convocarea plenului in sesiune extraordinara, pe 24 august, pentru discutarea proiectului Codului fiscal.

CITITI in acest articol:

-► Ce prevede noul Cod Fiscal, in forma adoptata de Parlament in luna iunie
-► Klaus Iohannis: CONTRA -> "Legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala".
-► Mugur Isarescu: CONTRA -> "Iti dai seama cat de importanta este macrostabilitate cand o pierzi".
-► FMI: CONTRA -> "Acest Cod Fiscal ar periclita aceste realizari de pana acum".
-► PNL: CONTRA -> "Adoptarea Codului fiscal fara masuri de acompaniere duce la un deznodamant binecunoscut: saracie"
-► Traian Basescu: CONTRA -> "2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o tara destabilizata economic".
-► Premierul Victor Ponta: PENTRU -> "Este un lucru foarte bun pentru Romania, pentru oricine vrea ca aceasta tara sa nu mai traiasca din criza in criza".
-► Ministrul Eugen Teodorovici: PENTRU -> "Motivele invocate de presedinte nu au nicio justificare".
-► Fostul premier Calin Popescu Tariceanu: PENTRU -> "Romania poate deveni a saptea putere economica a Europei".
-► Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania: PENTRU -> "Prin aceste reduceri de taxe speram sa vedem in viitor inviorari in mediul de afaceri"
-► UNPR: PENTRU -> "UNPR va vota in Parlament ca intotdeauna cu coalitia de guvernare din care face parte"

Cum arata noul Cod Fiscal, respins de Klaus Iohannis

Cea mai importanta prevedere din actul normativ aprobat in iunie de Parlament prevedea reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% incepand din data de 1 ianuarie 2016. In prezent, se pare ca partidele parlamentare negociaza o reducere la 20%, premierul Victor Ponta sustinand ca aceasta varianta este sustinuta si de presedintele Klaus Iohannis.

Iata alte cateva dintre principalele modificari aduse Codului Fiscal, varianta din iunie

-► reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24%, in prezent, la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 

-► reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018

-► reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% de la 1 ianuarie 2017

-► reducerea contributiei de asigurari sociale la angajator de la 15,8% la 13,5% de la 1 ianuarie 2017

-► introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri

-► eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016

-► reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% in prezent la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019

-► impozitul pe constructii va fi eliminat din 2016

-► cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit

-► cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului

-► contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%

-► impozitul pe dividende ar fi trebuit eliminat, incepand din 2016, potrivit variantei Guvernului de modificare a Codului Fiscal, insa in Senat s-a acceptat un amendament care prevede impozitarea veniturilor din dividende cu 5%

-► acciza de 7 eurocenti, care a scumpit motorina si benzina in aprilie anul trecut, va fi eliminata

NOTA: Descarcati, la finalul acestui articol, o SINTEZA a proiectului de Lege a Codului Fiscal, asa cum a fost publicata pe site-ul Guvernului Romaniei.

ARGUMENTELE CONTRA modificarii Codului Fiscal - adica impotriva propunerilor facute de Guvernul Ponta

1 - Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis: CONTRA

Cea mai importanta persoana din ierarhia publica si politica a Romaniei - seful statului - s-a declarat impotriva noului Cod Fiscal. Presedintele Klaus Iohannis a trimis inapoi in Parlament Legea privind Codul Fiscal, precizand ca "legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ", motiv pentru care "in elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate".

Iohannis este de parere ca, daca s-ar aplica aceste propuneri ale PSD-ului, atunci Romania ar risca sa traiasca din nou criza economica din 2010. "Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", afirma Iohannis in cererea de reexaminare.

In opinia sa, "simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare".

Principalul argument: punerea in aplicare a noului Cod fiscal "ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale". "O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", arata presedintele.

2 - Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu - CONTRA

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a pledat pentru o relaxare fiscala "la momentul potrivit" si cu masura, considerand ca aplicarea tuturor masurilor cuprinse in Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016 nu este sustenabila. "Gramada neinteleapta de sase masuri, toate cu impact mare, incepand de la 1 ianuarie 2016 ... poate era bine sa fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu incape!", a declarat guvernatorul.

Potrivit guvernatorului BNR, macrostabilitatea poate fi comparata cu sanatatea. "Iti dai seama cat de importanta este cand o pierzi, iar reparatiile, tratamentele sunt dureroase, asa cum se intampla si cu sanatatea. De aceea, sub nicio forma nu trebuie s-o pierdem", a precizat Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu a avertizat asupra faptului ca, avand in vedere masurile de relaxare fiscala cuprinse in Codul Fiscal, luate in calcul la proiectiile BNR, spatiul de relaxare fiscala se va inchide mult mai rapid decat se anticipa. "Trecem extrem de rapid de la deficit de cerere la exces de cerere, ceea ce ne pune intr-o situatie dificila. (...) Ce facem cu investitiile pentru ca ele sunt un factor al cresterii productivitatii si al cresterii economice durabile, daca vrem o crestere durabila. (...) Avem minus 45% la investitii. Asta este o problema mare care ne complica deciziile. Adica ce stimulam in continuare... consumul final sau formarea bruta de capital pentru a avea crestere economica", a precizat seful bancii centrale.

El s-a referit in mod special la faptul ca piata fortei de munca nu este corelata cu sistemul de educatie. "Universitatile produc un numar mare de manageri. Sa vedem pe cine vor conduce acesti manageri. Vor cauta loc de munca si isi vor exprima nemultumirea", a mai spus guvernatorul.

El a aratat ca deviatia PIB este inca negativa in prezent, ceea ce inseamna ca economia mai are potential de crestere, insa spre finele anului se va trece la exces de cerere, care va genera fie inflatie, fie o crestere a deficitului de cont curent.

Guvernatorul BNR a atras atentia si asupra faptului ca, in toamna acestui an, tendinta de reducerea a dobanzilor se va inversa, fapt care presupune riscuri suplimentare. "Probabil ca in toamna acestui an, ciclul lung de dobanzi scazute se va inchide daca FED va lua deciziile anuntate. Sunt riscuri! Sunt date care, tocmai pentru ca arata foarte bine, trebuie sa ne dea de gandit", a mai spus Isarescu.

3 - Fondul Monetar International - CONTRA

Codul Fiscal, in forma aprobata de Parlament, va genera o majorare a deficitului bugetar la 3% din PIB, va periclita realizarile economice obtinute de Romania in ultimii ani si va determina revenirea la austeritate, se arata in documentul intitulat 'O Decizie Cruciala', semnat de seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania, Andrea Schaechter, si de reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

"Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizari. El ar presupune o pierdere anuala de venituri de aproximativ 2,2% din PIB si o majorare a deficitului bugetar de pana la cel putin 3% din PIB, plasand astfel datoria publica pe o traiectorie ascendenta. In mod alternativ, pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului, precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie", se mentioneaza in documentul citat.

4 - Partidul National Liberal - CONTRA

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu considera ca adoptarea Codului fiscal fara o reforma a companiilor de stat, a colectarii si a administratiei, dar dublata de "cheltuieli neproductive", va duce la "deficite bugetare imense si saracie".

"Se confirma ingrijorarile: cresterea economica incepe sa se bazeze pe consum din import. Cu alte cuvinte, Victor Ponta si guvernul lui tocmai incep sa puna focul in padure. in aceste conditii, adoptarea Codului fiscal fara masuri de acompaniere (reforma companiilor de stat, reforma colectarii si reforma administratiei), insa dublata de cheltuieli neproductive, duce la un deznodamant binecunoscut, pe care l-am trait recent, in 2008: deficite bugetare imense si saracie", sustinea Predoiu.

El afirma ca deficitul balantei comerciale a crescut cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, avand in vedere cresterea "abrupta" a importurilor.

"Exporturile Romaniei in primul semestru au ajuns la 27 de miliarde de euro. Prilej pentru turistul din Miami si Caraibe sa se laude cu o crestere de 5,9%. Ce 'uita' sa ne spuna Ponta este ca importurile au avut o crestere abrupta la 30,3 miliarde de euro", preciza Catalin Predoiu, inainte de inceperea discutiilor intre partide.

5 - Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu - CONTRA

Fostul sef al statului Traian Basescu a declarat ca reducerea de TVA ar fi prea abrupta. "Nu pot sa nu fiu corect. Mi se pare reducerea de TVA prea abrupta si ca o reducere ponderata, urmarind efectele, este solutia."

"Am convingerea, anul acesta, cu pomenile electorale facute, este echivalentul anului 2007 din timpul lui Tariceanu. Intrarea noului Cod fiscal inseamna echivalentul lui 2008 din timpul lui Tariceanu. Imi fac datoria, ca om cu experienta si care nu mai are interese, sa avertizez ca 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o tara destabilizata economic si care va avea din nou deficit de cont curent consistent, pentru ca se stimuleaza din nou urias consumul, iar Romania nu produce cat ar consuma romanii cand au bani, pe de-o parte, iar pe de alta parte va trebui sa se imprumute multi bani pentru a se acoperi gaurile generate de relaxarea fiscala irationala pe care o face actuala majoritate. (...) Daca se va promulga noul Cod fiscal, 2017 va fi echivalentul lui 2010", a spus fostul presedinte.

El a adaugat ca astfel s-a generat o dezbatere, una consistenta, facuta de economisti cu abordari diferite. "Orice crestere exagerata bazata pe consum duce la colaps. Romania nu poate sustine acum o crestere economica mai mare de 3,5 - 4 procente. O crestere de 7, 8 procente cum atinsesem in 2008 nu este decat vestitorul colapsului care urmeaza", a sustinut fostul sef al statului.

Potrivit lui Basescu, Romania poate sa sustina acum o crestere credibila de 3,5 - 4 procente.

ARGUMENTELE PENTRU modificarea Codului Fiscal - adica pentru propunerile facute de Guvernul Ponta

6 - Premierul Romaniei, Victor Ponta - PENTRU

Premierul Victor Ponta afirma ca noul Cod fiscal este bun pentru toti cetatenii Romaniei, pentru toate firmele private romanesti sau cu capital strain care au investit in ultimii ani in tara noastra. De asemenea, el sustine ca s-a pus de acord cu presedintele Klaus Iohannis pentru reducerea TVA la 20%.

"Cu 20% TVA este un impact pe care putem fara probleme sa-l acoperim din crestere economica, colectare mai buna si administrare a cheltuielilor. (...) Odata cu scaderea la 9% a TVA la alimente, turism si alte servicii, de fapt media noastra ca TVA e undeva 16,3%. Eu cred ca ar fi foarte bine sa fie adoptat intr-un consens politic", a spus premierul.

Ponta a adaugat ca restul masurilor cuprinse in noul Cod fiscal care privesc "taxe si impozite pot fi discutate de oamenii politici". "Ce e important pentru noi, 20% acel TVA", a punctat el.

Potrivit lui Ponta, cele patru puncte de TVA care inseamna sapte miliarde de lei impact negativ nu reprezinta in niciun caz o problema pentru o economie cu crestere, intrucat in primele sase luni ale anului s-au incasat 10 miliarde de lei in plus la buget.

"Deci anul viitor macar sapte (miliarde de lei - n.r.) le incasam sigur. Si cred ca un consens politic ne va ajuta pe noi cei care punem in aplicare codul sa mergem in aceeasi directie si din punctul acesta de vedere ma bucur cand exista solutii rationale", a spus premierul Ponta.

Recent, el spunea ca nu intelege cum liberalii care au votat pentru Codul fiscal nu-l mai sustin.

"Discutia despre Codul fiscal are un an si jumatate. Cu toata lumea am discutat — cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu Senatul, cu Camera Deputatilor, cu toata lumea, am venit cu toate calculele... Nu pot sa-l acuz domnul pe Isarescu, nu a zis niciodata ca e bun Codul fiscal. Doar acum a zis ca nu-i bun. Dar, stiu sigur ca domnul Iohannis anul trecut spunea daca il votati pe Ponta creste taxele si impozitele, el a zis votati-ma pe mine ca eu scad la 19% TVA. Uite ca acum Ponta ala pe care nu trebuia sa-l votati (...) scade taxele. Sunt sigur insa ca acest Cod fiscal va fi din nou votat in Parlament", a mai spus premierul.

7 - Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici - PENTRU

In opinia ministrului Teodorovici, motivele invocate de adversarii implementarii noului Cod Fiscal, deficitul de 1,2% si alte posibile dezechilibre macroeconomice, sunt nejustificate.

"Din pacate, astazi domnul presedinte Iohannis a decis sa trimita inapoi spre Parlament Codul Fiscal, ratand astfel o sansa foarte importanta pentru Romania. Motivele invocate, acel deficit de 1,2% si alte posibile dezechilibre macroeconomice, motive care, din punctul meu de vedere ca si ministru al Finantelor, nu au nicio justificare. Aceasta raportare la un deficit de 1,2% este in mod eronat facuta pentru ca as putea sa pun intrebarea: de ce ne raportam la acest deficit, cine si l-a asumat si de ce a facut-o? Discutiile pe acest deficit la nivel european a pornit de la ideea ca statele membre cu datoria publica foarte ridicata aveau aceasta obligatie.

Romania la acel moment se afla la un nivel al datoriei publice foarte scazut, motiv pentru care nu trebuia sa accepte sau ar fi trebuit sa negocieze un deficit mult mai mare si pe un termen mult mai extins. Sunt state membre la nivel european ce si-au asumat un deficit mai ridicat si cu o implementare ca si termen mult mai indelungata, 2019, chiar 2020', a explicat ministrul Finantelor.

El a mentionat totodata ca sunt state membre care au depasit cu mult chiar si deficitul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht, "deficit de care Romania trebuie sa tina cont intr-adevar".

"Intotdeauna am spus ca acest deficit de 3% va fi o tinta peste care Romania nu va trece in 2016. Chiar, din contra, modul in care se va construi bugetul pe 2016 se va face intr-un mod in care deficitul sa scada cat mai mult spre ceea ce Romania, din pacate, si-a asumat in trecut", a mai spus Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, dupa aplicarea noii legislatii fiscale, Romania va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeana, si una dintre cele mai mari medii ale TVA, in randul tarilor cu cele mai mici cote generale de TVA si cele mai mici medii din Europa.

Ministrul Finantelor a reamintit ca impactul bugetar total in urma aplicarii noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.

8 - Fostul premier al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, actual presedinte al Senatului - PENTRU

Calin Popescu Tariceanu considera ca "disputa pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice" si readuce in atentie planul de masuri propus in noiembrie 2008 menit sa securizeze economia romaneasca.

"Disputa de acum pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice, singurele care ar trebui sa primeze!" (...) Sper ca istoria conflictelor politice care afecteaza economia sa nu se repete!", sustine Tariceanu, care este si copresedintele ALDE.

"ALDE va sustine actualul Cod fiscal in forma lui care deja a fost adoptata in Parlament. Este si o chestiune de consecventa, de angajament fata de partenerii sociali, partenerii din mediul economic, fata de Coalitia pentru Dezvoltare cu care am lucrat si am convenit aceste masuri. Nu cred ca, in momentul de fata, Codul fiscal ar trebui sa devina subiect de discutie si de negocieri politice intre majoritate si Opozitie.", a afirmat copresedintele ALDE.

Tariceanu a adaugat ca scaderea TVA la 19% este "una dintre masurile cheie prevazute in Codul fiscal". Fostul premier a mentionat, totodata, ca reducerea TVA la 19% ar avea, in opinia sa, un impact psihologic mai puternic asupra consumatorilor decat in cazul in care TVA ar fi redus la 20%.

"Nu (agreeaza varianta unui TVA redus la 20% - n.r.). Eu cred ca TVA trebuie redus la 19% pentru ca trebuie dat un impuls puternic consumului. Renuntarea la un punct procentual la TVA nu schimba radical datele problemei. Nu din acest punct de reducere a TVA am avea eventuale dezechilibre, dar cred ca impactul psihologic asupra consumatorilor, pietei si a economiei va fi unul mult mai mare daca reducem la 19%, mai ales ca inainte TVA a fost la acest nivel de 19% o buna perioada de vreme. Nu numai in ce priveste TVA, noi consideram ca actualul Cod fiscal trebuie sa ramana asa cum este. Fara niciun fel de modificare. A fost deja aprobat de Parlament, am vazut scrisoarea presedintelui Romaniei si nu exista niciun fel de observatie punctuala", a mai declarat Tariceanu.

El a subliniat ca varianta scaderii TVA la 20% nu a fost discutata in cadrul coalitiei de guvernare.

9 - Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania - PENTRU

Trecerea Codului Fiscal in forma actuala este un mare progres din punct de vedere al mediului de afaceri, deoarece duce la stimularea consumului si a cererii locale, iar, prin reducerile de taxe, speram sa vedem in viitor "inviorari" in mediul de afaceri, declara in luna iunie presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.

"Ca o apreciere generala a Codului fiscal si Codului de procedura fiscala, fara discutie ca, din punct de vedere al mediului de afaceri, este un mare progres. Prin aceste reduceri de taxe speram sa vedem in viitor inviorari in mediul de afaceri. Sunt si lucruri care nu au trecut si pentru care ne exprimam nemultumirea. De exemplu, consolidarea grupurilor fiscale romanesti. Avem o lege schioapa a holdingului, care prevede unele lucruri din ceea ce ar trebui sa prevada o lege a holdingului, dar lipseste, la nivelul grupurilor romanesti, compensarea pierderilor cu castigul. Acest lucru, in ciuda tuturor eforturilor noastre, nu a trecut", a precizat Pogonaru.

10 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei - PENTRU

Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat recent ca formatiunea pe care o conduce va vota Codul fiscal alaturi de coalitia de guvernare din care face parte, insa nu a prezentat si explicatii de ordin economic, care sa ii sustina decizia.

"Suntem convinsi ca discutia tehnica de joi pe tema Codului fiscal va debloca dialogul si se va gasi o solutie tehnica impreuna cu toate partidele. Aceste discutii vor avea un rezultat, apoi se va lua o decizie politica. UNPR va vota in Parlament ca intotdeauna cu coalitia de guvernare din care face parte. La discutia de joi reprezentantii UNPR vor participa fara niciun mandat", a spus Gabriel Oprea intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca "dincolo de orice interes politic, aceste discutii vor debloca dialogul si se vor incheia cu un acord politic intre toate partidele".

UDMR sustine reducerea TVA cu 19% sau ... cu 20%

Pe ultima suta de metri, adica cu doar o zi inainte de inceperea discutiilor intre partide pe tema Codului Fiscal, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca formatiunea pe care o conduce sustine reducerea TVA la 19%, dar, daca nu se va intruni majoritatea pentru aceasta propunere, va accepta si varianta Guvernului privind TVA de 20%.

"Noi mergem pe varianta noastra de reducere a TVA la 19%, daca nu se va intruni majoritatea, sustinem varianta Guvernului cu un TVA de 20%. in privinta celorlalte 5 masuri importate, printre care cele referitoare la taxa pe stalp, la dividende, care reprezinta sume considerabile, acestea pot fi amanate pana in 2017", a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

El a adaugat ca reducerea TVA este lucru cel mai important, iar cu un TVA de 19% sau, daca nu se va intruni majoritatea, de 20%, se incadreaza in deficitul de 2%.

"ReducereaTVA vizeaza cetatenii, firmele, IMM-urile si aduce un aer proaspat in economie. Noi credem ca reducerea TVA este lucru cel mai important, reducerea TVA de 19%, daca se intruneste majoritatea, sau la 20%, cum propune Guvernul, se poate incadra in deficitul de 2%", a mai spus liderul UDMR.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
20 august este ziua in care partidele politice aleg
20 august este ziua in care partidele politice aleg "directia" tarii. "Codul Fiscal este mult mai important pentru romani"

Reprezentantii partidelor se vor intalni joia viitoare, la Palatul Parlamentului, pentru discutii tehnice cu privire la reexaminarea Codului fiscal, a anuntat prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.

Ponta: Pentru mine,
Ponta: Pentru mine, "linia rosie" a consultarilor pe tema Codului Fiscal este TVA de 20%

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca pentru el "linia rosie" a consultarilor cu partidele parlamentare pe tema noului Cod Fiscal o reprezinta reducerea TVA la 20%.

De ce se tem economisti de marca ai Romaniei de un al doilea val de criza.
De ce se tem economisti de marca ai Romaniei de un al doilea val de criza. "Sa nu facem acum ceva si sa regretam mai tarziu"

Premierul Ponta este hotarat sa ceara convocarea Parlamentului din vacanta pentru a aproba Codul Fiscal trimis spre reexaminare de presedintele Iohannis.

Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal:
Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal: "Avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste"

Premierul Victor Ponta s-a aratat foarte nemultumit de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a retrimite in Parlament Codul Fiscal, sustinut de Partidul Social Democrat.

Klaus Iohannis a promulgat Legea Amnistiei si Codul de Procedura Fiscala. Cine scapa de plata unor datorii
Klaus Iohannis a promulgat Legea Amnistiei si Codul de Procedura Fiscala. Cine scapa de plata unor datorii

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea Amnistiei si Codul de Procedura Fiscala. Legea amnistiei ii iarta de la plata contributiilor sociale pe cei ale caror venituri din diurne sau drepturi de autor au fost reincadrate de Fisc drept salarii.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.