Bugetul a fost votat de Parlament. Tariceanu: "E carne cu varza de Bruxelles"; Dragnea: "Tine cont de ce a lasat Ponta"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa 6 zile de dezbateri, care au durat si pana tarziu in noapte, si in premiera cu doar 20 de amendamente, Parlamentul a votat miercuri, bugetul pentru 2016.

Reprezentantii PSD si PNL se declara multimiti de felul in care se impart banii. Bugetul ar fi aratat altfel daca nu ar fi tinut cont de masurile adoptate de Parlament, a spus totusi premierul Dacian Ciolos.

Spre deosebire de alti ani, cand adoptau amendamente pe banda rulanta si cereau mai multi bani, anul acesta, parlamentarii au votat bugetul aproape in aceesi forma cu cea trimisa de guvern.

S-au inregistrat 309 voturi pentru si 13 voturi impotriva. Numarul amendamentelor admise de plen la acest proiect este de 22, iar cele respinse - 309.

Pensiile speciale ale parlamentarilor, neluate in calcul

Citește și
ciolos
Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea: "Este raspunsul pe care il asteptam"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a afirmat miercuri ca la momentul constructiei bugetului de stat pentru anul viitor pensiile speciale pentru parlamentari nu au fost luate in calcul, aratand ca bugetul se construieste pe baza actelor normative in vigoare. "Pensiile speciale nu erau votate si ca atare nu au fost la acel moment, dar discutam cand legea va fi publicata. Ea trebuie considerata. Sa vedem forma in care va fi publicata", a spus Dragu, la Palatul Parlamentului.

Tariceanu: bugetul, o "mancare de carne cu varza de Bruxelles"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca legea bugetului de stat pentru anul 2016 proiecteaza imaginea unei Romanii "de doi lei". "Am constatat ca bugetul ne proiecteaza spre o Romanie pe care nu mi-as dori-o, o Romanie de rangul doi, la periferia UE, o Romanie furnizoare de forta de munca ieftina, aproape ca o tara de lumea a treia. Acest lucru este intarit si de spusele binecunoscute ale ministrului de Finante. Mi-as fi dorit un buget asa incat sa vad, in anii urmatori, o altfel de Romanie: o Romanie prospera, care se apropie de nivelul de viata mediu al UE. Ni se propune insa o Romanie de doi lei, o Romanie in care oamenii pot sa fie platiti cu doi lei", a afirmat Tariceanu, in discursul sustinut in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

"Subiectul salariului minim nu face obiectul direct al bugetului, dar poate sa fie rezultatul unei decizii a Guvernului. Dar cred ca aici aceasta formula nefericita ne-a pus pe multi pe ganduri, pentru ca ne dam seama ca sunt unii inalti responsabili in Romania de astazi care nu inteleg, probabil, care este rolul tarii noastre in UE. Noi vorbim despre o Romanie puternica si despre o Uniune Europeana omogena. Nu putem vorbi despre o Romanie puternica cu salarii de doi lei. (...) Domnule prim-ministru, va cer in fata Parlamentului sa considerati la modul cel mai serios majorarea salariului minim la 1.200 lei, in asa fel incat Romania sa nu mai fie atractiva pentru investitori din cauza salariilor scazute", a mai spus presedintele Senatului.

Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca, in opinia sa, actualul buget "condamna Romania la stagnare si la un rol minor" pe care ALDE nu il poate accepta. "Mi-as fi dorit ca acest buget sa fie construit cu totul si cu totul altfel. Bugetul se construieste pornind de la obiectivele de dezvoltare ale Romaniei. (...) Vrem sa facem un sector de sanatate modern, un sector energetic performant, o economie competitiva care sa duca Romania cat mai aproape de criteriile reale de convergenta? Ei bine, pornind de la aceste deziderate se construieste bugetul. Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul Finantelor strange solicitarile diferitelor ministere si le da mai mult sau mai putin in functie de influenta pe care o are fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat azi si este regretabil acest lucru, fiindca mi se pare ca bugetul seamana mai degraba cu un fel de mancare cu carne cu varza. E poate varza de Bruxelles, dar nu ma incanta lucrul asta", a sustinut Tariceanu.

Schimb de replici intre Dragnea si Tariceanu

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a replicat lui Tariceanu: "Noi am votat acest buget in primul rand pentru ca ceea ce ne-a interesat pe noi, ca pensiile sa creasca cu 5%, sa se intample si se intampla prin acest vot. De asemenea, nu pot sa nu constat ca partenerii nostri de coalitie au votat impotriva maririi pensiilor cu 5%, cei de la ALDE. Nu inteleg de ce, nu inteleg nici ce inseamna 'buget varza cu carne', nu inteleg, daca Guvernul nostru ar fi ramas pe acest proiect de buget tot varza cu carne era? Sunt profund dezamagit de faptul ca partenerii nostri de coalitie au votat impotriva maririi pensiilor", a spus Dragnea dupa votul pe proiectul legii asigurarilor sociale in plenul Parlamentului. Liderul PSD a mai spus ca guvernul Ciolos a luat in considerare deciziile de politica economica ale Guvernului PSD-UNPR-ALDE - reducerea fiscalitatii si majorarea veniturilor populatiei aprobate de Parlament precum si ca "a tinut cont in mod serios de proiectul de buget lasat si pregatit de guvernul anterior".

In replica, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a spus ca bugetul in ansamblu este prost dar celor de la ALDE le pare bine ca pensiile pot fi majorate. "Am constatat cu neplacuta surprindere suprinderea colegului meu ante-vorbitor. Sa stiti ca votul pe bugetul asigurarilor sociale nu poate fi disociat de votul pe bugetul in ansamblu. Bugetul in ansamblu este prost. Ne pare bine ca putem majora pensiile cu 5%, ne pare bine ca putem sa promovam o serie de alte masuri cu carcater social, dar nu putem sa spunem ca bugetul in ansamblu e prost si un buget din cadrul lui este bun. Aceasta este semnificatia votului si v-as ruga sa nu faceti extensii de interpretare nepotrivite si care nu concorda cu intentia noastra", a spus Tariceanu.

Bugetul, votat cu 22 de amendamente

Marti dupa-amiaza, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, pe articole si cu anexele aferente, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, numarul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse - 309.

"Proiectul legii bugetului de stat s-a adoptat pe articole cu tot cu anexe, practic in forma in care a fost prezentat plenului reunit de catre comisiile de specialitate si, de asemenea, proiectul legii bugetului asigurarilor de stat, cu anexe. Raportul comisiilor a propus adoptarea in plen a 22 de amendamente si respingerea a 309. (...) Prin votul plenului reunit 22 de amendamente au fost adoptate si 309 respinse.

Am plecat in dezbateri la comisiile de specialitate cu 273 de amendamente, numarul a crescut la 331 per total datorita unei prevederi regulamentare care permite fiecarui membru al comisiei unde se dezbate un proiect de lege sa poata adauga amendamente, sa ceara dezbaterea pe amendamente formulate in cursul dezbaterilor", a declarat presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

Parlamentul a finalizat marti dezbaterile pe bugetul pe 2016, prin adoptarea celor 12 anexe (anexa 3 cu 55 de subdiviziuni). Acestea au totalizat 299 de amendamente, cele mai multe inregistrandu-se la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (79) si la Ministerul Transporturilor (83), potrivit unui comunicat al Camerei Deputatilor.

In ceea ce priveste legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016, dezbatuta marti de Parlament, aceasta prevede si autorizeaza veniturile pe capitole si subcapitole si la cheltuieli, pe destinatii pentru bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, sinteza bugetelor institutiilor publice finantate partial din venituri proprii, precum si reglementari specifice exercitiului bugetar al anului viitor.

Principalele prevederi ale legii se refera la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2016, care este de 2.681 lei, precum si la valoarea punctului de pensie care ajunge, anul viitor, la 871,7 lei. In anul 2016, indicele de corectie prevazut la legea privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Legea bugetului pe 2016 a fost adoptata in Parlament pe articole. Cate amendamente au fost admise
Legea bugetului pe 2016 a fost adoptata in Parlament pe articole. Cate amendamente au fost admise

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat marti pe articole si cu anexele aferente proiectul legii bugetului de stat pe 2016, numarul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse - 309, relateaza Agerpres.

Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea:
Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea: "Este raspunsul pe care il asteptam"

Legea bugetului pe 2016 a fost dezbatuta in Parlament. Alesii au cerut Guvernului sa ia o decizie in privinta cresterii salariului minim.

Nervi si nemultumiri la discutiile despre buget. Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, aprobat, cu amendamente
Nervi si nemultumiri la discutiile despre buget. Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, aprobat, cu amendamente

Audierile pentru bugetul pe 2016 au continuat si duminica. Cele mai aprige discutii au fost pentru bugetul ministerului transporturilor, unde multi parlamentari au vrut sa aduca amendamente pentru diferite segmente de drumuri, gari sau aeroporturi.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.