Circ și scandal în Parlament, la dezbaterile privind bugetul de stat. PSD a împărțit păpuși
Dezbaterile privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021 au început, luni, cu scandal în plenul Parlamentului, unde puterea și opoziția și-au aruncat reciproc acuzații de tot felul.
Totul a început după ce premierul Florin Cîțu a venit la microfonul plenului celor două Camere pentru a prezenta proiectul privind bugetul de stat.
Prim-ministrul le-a spus parlamentarilor PSD că, aceia care știu să scrie, își pot lua notițe.
”O să mă adresez parlamentarilor PSD. O să le dau câteva secunde să ia un pix, o foaie și să ia notițe. Ca să nu mai avem discuții după aceea. Cei care știu să scrie, bineînțeles.” - a spus șeful Guvernului.
În replică, parlamentarii PSD au început să împartă păpuși în plen, inclusiv președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, dar și premierului Cîțu, chiar în timp ce acesta din urmă prezenta bugetul de stat pe 2021.
”Probabil păpușile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat de 30 de ani în administrație și în guvernare, și păpușile cu care i-ați confundat pe români. Românii au discernământ și capcitatea de a judeca. Nu vă mai țineți de astfel de comportamente, lipsite complet de orice fel de civilizație și bun simț. Mă puneți în situația de a cere chestorilor să reinstituie ordinea și regulamentul în sală. Domnul Popa, vă rog frumos să părăsiți tribuna, vorbește primul-ministru. Domnilor de la PSD, vă rog să vă comportați civilizat, așa cum așteaptă de la dumneavoastră cetățenii acestei țări, să lăsați circul deoparte.” - a fost replica președintelui PNL Ludovic Orban, care este și președinte al Camerei Deputaților.
Cîţu și-a continuat prezentarea de buget, lansând acuzații la adresa PSD. El a afirmat că, anul acesta, "în premieră", vor fi tăiate toate căile prin care se fură banii din bugetul statului, transmiţând că PSD "ţipă" pentru că nu mai poate fura din buget.
"Acest buget, este declaraţia mea fermă pentru români, că anul acesta, în premieră, vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului. Este promisiunea mea pentru români şi este o declaraţie fermă. Aceasta este cea mai proastă veste pentru voi de la PSD, faptul că nu se mai poate fura de la buget, era singura voastră sursă de a vă îmbogăţi ilegal. Din reacţii văd clar că nu aţi citit bugetul şi românii trebuie să ştie că PSD ţipă şi în Parlament şi la televizor nu pentru că nu sunt de acord cu bugetul, pentru că nu l-au citit şi nu îl înţeleg, ci ţipă că nu mai poate fura. Este un ţipăt al disperării. (...) Sunt doar interesaţi de căpuşarea bugetului şi îşi dau seama că 4 ani de acum încolo nu mai pot face aşa ceva. Ţipă pentru că pentru prima oară cineva are curajul să le spună în faţă: ajunge", a spus Cîţu, potrivit Agerpres.
În acest timp, parlamentarii PSD au început să strige ”Alocații”, fapt care l-a făcut pe Cîțu să spună: "Veţi primi alocaţie, dar trebuie să vă înscrieţi la şcoală. Bursă, alocaţii, sunt legate de şcoală".
Președintele PSD l-a numit pe președintele PNL "ultimul brontozaur al politici româneşti”
Nici președintele PSD Marcel Ciolacu nu s-a lăsat mai prejos decât Cîțu.
El a afirmat că bugetul prezentat de premier este o ruşine pentru România şi încalcă legea. Mai mult, Ciolacu l-a făcut ”mincinos” pe șeful Guvernului.
"Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dumneavoastră fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum prim-ministru. (...) Ştiţi la fel de bine, domnule Cîţu, că nu a guvernat PSD România în ultimii 30 de ani. Ştiţi că PSD nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român, în acest moment sunt nepoatele, amantele şi politrucii dumneavoastră. Aţi avut grijă să îi schimbaţi pe toţi şi să îi puneţi pe ai dumneavoastră", a spus Ciolacu.
Mai mult decât atât, liderul PSD l-a calificat pe Ludovic Orban drept "ultimul brontozaur al politici româneşti de 30 de ani".
"Am înţeles că PSD-ul fură. (...) Nu era PSD-ul formaţiunea politică ce ne-a ţinut pe toţi în casă în timp ce voi furaţi. Toate dosarele sunt la DNA. Chiar nu îţi e ruşine să vii să ne spui că noi furăm? (...) Bugetul este o ruşine pentru România, este un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Educaţie, Sănătate sau să creşteţi alocaţii şi pensii conform legilor în vigoare", s-a adresat Ciolacu premierului.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil celor două proiecte, în forma în care acestea au fost transmise de Guvern. Nu a fost adoptat niciun amendament.
Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.
La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.
Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.
Buget de peste 90 de miliarde de lei pentru plata pensiilor
Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.
Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.
La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020, şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.