Continuă dezbaterile pentru buget. Aviz favorabil pentru banii dați către ministerul Economiei
Comisiile parlamentare de buget-finanţe continuă vineri dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2021.
UPDATE. Bugetul Ministerului Public (parchete) pentru anul 2021 a primit vineri raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci, în forma propusă de iniţiator.
S-au înregistrat 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.
Potrivit proiectului de buget trimis de Ministerul de Finanţe în Parlament, MP are prevăzute credite bugetare de 1,54 miliarde lei, creştere de 2,3% faţă de execuţia preliminată din 2020. La capitolul credite de angajament se prevede suma de 1,59 miliarde lei (creştere de 4,18%).
Procurorul general Gabriela Scutea le-a spus parlamentarilor că, deşi propunerile au fost de acordare a unui buget de 2,1 miliarde lei, sumele alocate sunt mai mici, care asigură totuşi funcţionarea Ministerului Public "în limite aşteptate".
UPDATE. Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a primit raport de adoptare din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, cu 25 de voturi "pentru" şi 17 abţineri.
Propunerea bugetară pentru acest an în cazul MApN este de 22.746.269.000 de lei credite bugetare, mai mare cu 3,28% faţă de anul trecut, şi 40.007.322.000 de lei credite de angajament, cu 46,84% mai mare faţă de 2020.
Cheltuielile de personal prevăzute sunt în sumă de 7.778.397.000 de lei (credite bugetare) şi 7.778.397.000 de lei (credite de angajament), mai mari cu 1,53% faţă de anul trecut, iar pentru bunuri şi servicii - 2.519.322.000 lei (credite bugetare) şi 2.519.322.000 lei (credite de angajament), cu 20,60% mai puţin faţă de execuţia bugetară de anul trecut.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că în acest buget este asigurată, printre altele, suma necesară pentru plata pensiilor militare.
UPDATE. Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021 a primit vineri aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.
Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR în forma propusă de iniţiator cu 25 de voturi "pentru", 14 "împotrivă" şi trei abţineri.
Niciun amendament adus proiectului de buget nu a fost avizat favorabil. Cele mai importante amendamente au vizat suplimentarea bugetului cu suma de un miliard de lei pentru plata despăgubirilor cauzate de secetă la culturile de primăvară şi realizarea unor infrastructuri de irigaţii în zonele cele mai afectate de secetă, respectiv în judeţul Constanţa.
Întrebat în cât timp Guvernul şi ministerul vor găsi soluţii la problema despăgubirilor către fermierii afectaţi de secetă în 2020, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat că nici la începutul anului trecut sumele pentru despăgubiri nu au fost cuprinse în buget.
UPDATE. Bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) pentru anul 2021 a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.
Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat cu 25 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă".
MEAT are prevăzute pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde de lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei. Cheltuielile de personal sunt prevăzute la 130,5 milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii este alocată o sumă de 41,99 milioane de lei.
O nouă zi de dezbateri pe buget
Joi, membrii celor două comisii au aprobat mai multe articole din proiect şi au dat vot favorabil bugetelor unor ordonatori principali de credit. Printre acestea se numără bugetele SIE, SRI, SPP, STS, Ministerului Energiei, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Vineri sunt programate dezbateri la bugetele mai multor ministere, printre care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Justiţiei.
Toate bugetele ordonatorilor principali de credite au primit joi avize favorabile în comisiile de specialitate.
La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.
Conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, până sâmbătă, la ora 14:00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema bugetului este programată să înceapă luni la ora 16,00, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.